Dodatkowo od kiedy zobaczyłam czerwoną kapustę pekińską już nikt by mnie nie powstrzymał aby je zrobić. Kimchi w sklepie nie wygląda ładnie. Ale to z purpurowej kapusty pekińskiej jest po prostu piękne. Kapusta z purpury zmienia się w pudrowy róż podczas fermentacji. Zrobiłam jej mało z jednej główki. Na próbę. 1 kapusta pekińska purpurowa (średniej wielkości(...)sosu rybnego łyżeczka chili łyżeczka cukru trzcinowego Kapustę kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie w dużą kostkę ok 3-4 cm. Przekładamy do dużej miski. W zimnej wodzie rozpuszczamy sól i przelewamy do kapusty. Obciążyłam ciężkim garnkiem wypełnionym wodą. Odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie płuczemy kapustę pod bieżącą wodą. Szalotkę, czosnek, imbir, ścieramy
AZgotuj!gołąbków odcinamy zgrubiałą nasadę liścia, żeby łatwiej sie zwijały. Farsz do gołąbków Gotujemy 250 g ryżu na lekko twardo. 2 średnie cebule drobno posiekane podsmażamy na maśle. Cebulę i ryż dodajemy do mięsa i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawijanie gołąbków Bierzemy ostudzony liść kapusty, farsz układamy u nasady liścia. Najpierw zaginamy boki liścia zakrywając farsz z boków(...)chilli. I już, sos pomidorowy gotowy. Pozostaje delektować się smakiem pysznych gołąbków ! Na koniec kilka informacji dodatkowych. Gołabki można zawinąć w zasadzie w każdą kapustę – młodą, białą, włoską, pekińską lub czerwoną. Młoda kapusta jest bardzo delikatna i trzeba bardzo pilnowac żeby liście podczas obgotowywania się nie rozgotowały. Biała kapusta jest najlepsza jeżeli chcecie nadmiar gołabków zamrozić a włoska
Kulinarna Patilogiadwie, - pieprz czarny, - przyprawa domowa typu vegeta, WYKONANIE: Blanszujemy pieczarki w nieosolonej wodzie (aby nie stwardniały). Gotujemy je w całości około 5 minut. Następnie kroimy - w zasadzie można zarówno w ćwiartki jak i w plasterki. My wolimy plastry. Ser ścierami na najdrobniejszych oczkach, kapustę pekińską i cebulkę kroimy w pióra. dorzucamy kukurydzę i drobno pokrojone dudy. Mieszamy z odrobinę majonezu(...)jeszcze jest sycąca. Sałatki, sałateczki: 1. Sałatka śledziowa z ananasem 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy
Wypisz WymalujPyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji.składniki
Monia miesza i gotujetakże zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową) znajdują się w 10 najwartościowszych warzyw. Lista ich zalet dla naszego organizmu jest naprawdę długa. Przede wszystkim brokuły są "nafaszerowane" antyoksydantami, które mają silne działanie przeciwrakowe. Oprócz tego zawierają także beta-karoten, witaminę C i foliany (które wspomagają regenerację tkanek i komórek, a także są niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek oraz syntezy(...)różyczek) 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych sól, pieprz 50 g kiełków brokuła Pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Do wrzątku wrzucić pokrojone warzywa, gotować ok. 5 minut. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Dołożyć do zupy, gotować razem jeszcze 5 -7 minut (aż brokuły będą miękkie). Zupę partiami zmiksować z płatkami migdałów (trochę odłożyć do dekoracji). Doprawić
Pełny talerzstoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu + 2x Pak Choi (kapusta chińska) do podania (można użyć pekińskiej, ale Pak Choi fantastycznie się prezentuje) 1. Do miski wlewamy(...)minut. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz i odstawiamy na 5 minut, żeby mięso "odetchnęło". 3. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Wrzucamy Pak Choi w całości i gotujemy przez 2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 4. Polędwicę podajemy pokrojoną w plasterki, polaną sosem powstałym z pieczenia, obok kładziemy Pak Choi w całości w formie "kwiatuczka
Tajskie smakiŻeberka to rodzaj mięsa, który bardzo lubię. Sos na bazie żeberek nie ma sobie równych. Fakt, może i są kaloryczne i tłuste. Ale ich smak wynagradza
Pobite gary Barbaryłyżki preferowanego oleju (lub masła klarowanego w wersji wegetariańskiej) nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, po 2 łyżeczki słodkiej i wędzonej czerwonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kminku, czarny pieprz i ostra papryka do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 – 2 łyżki suszonego majeranku, świeży(...)dalsze 3 minuty. Dodać przyprawy – przesmażyć przez minutę. Następnie dodać ziemniaki i lubczyk, wlać wodę i zagotować pod przykryciem, na maksymalnym ogniu. Zmniejszyć ogień i po 2 minutach dodać kapustę, gotować dalsze 6 minut. Po tym czasie dodać por, passatę/koncentrat oraz majeranek i gotować jeszcze około 3 minuty lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Ugotowaną zupę doprawić pieprzem
Even Better FoodRoladki schabowe, soczyste, bez panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Ich podstawą jest papier ryżowy. Farsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według
Mania Gotowanianiektórych domach na Wigilię podaje się zupę grzybową. W innych króluje barszcz czerwony. U mnie w domu zawsze do wyboru były obydwie opcje. Kontynuuję tę tradycję, bo w zupie grzybowej jestem zakochana po uszy. Zwykle jem ją tylko raz w roku, ale dla tego smaku warto poczekać do świąt. Przepis na zupę grzybową przechodzi u nas w rodzinie z pokolenia(...)kapusta z grzybami nie zaszkodzą waszym maluszkom. Dzieci na skosztowanie zupy grzybowej powinny poczekać do ukończenia 12. roku życia. 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora (około 15 cm) garść suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków) 8 łyżek mleka kokosowego sól pieprz makaron (np. łazanki) Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej godzinę. Warzywa obieramy i gotujemy
Dieta bez mlekatradycyjnie w mojej rodzinie są przygotowywane. Ja, Oleju Wielkopolskiego kulinarne wyzwanie podjęłam i za gotowanie się wzięłam, by z potrawy znanej, wydobyć smak nowy, ale równie smaczny, wyjątkowy. Tak też, eksperyment w kuchni z olejem chili wykonałam i pyszne gołąbki przygotowałam. Kapustę kiszoną, do ziemniaków dodałam, dzięki temu wyraźniejszy smak uzyskałam. Olej chili sprawił, że gołąbki „charakterku dostały(...)łyżki oleju rzepakowego PREMIUM - tłoczony na zimno Wielkopolski, 2 szczypty cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, ok. 2 łyżki soli, 200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce
Moniki Smakołykiuszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz – 1,5 g, Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz: 1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów(...)kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka: Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoBardzo lubię gołąbki. Mama zawsze przyrządza takie pyszne, zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym... Jednak mi sos pomidorowy trochę się przejadł i szukałam czegoś innego. Tak
Czerwona PorzeczkaNie wyobrażam sobie Święta Niepodległości bez podania na obiad gęsi. Ze względu na wysoki koszt i długość pieczenia czy duszenia gęsi nie przygotowuję tego mięsa często
Pobite gary BarbaryChoć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio raz w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy :) Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają
Gosia gotuje