czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:67/90)

CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 165

i żółta,- grzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij- marchew, 2,- kukurydza, pół puszki,- ananas, pół puszki,- cebula, 2 czerwone duże i dwie żółte duże,- kapusta pekińska, pół dużej,- pędy bambusa, 1/3 do pół puszki,- kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika,- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka,- sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają(...)patelni z rozgrzanym olejem. Marynatę również wlewamy na patelnię.2. Grzybki mun, czyli "ucho brzozy".Zalewamy wrzątkiem i moczymy je w nim około 20 minut. Następnie kolejne 20 minut gotujemy (w świeżej wodzie). Jeśli grzybki zmiękną wyławiamy je. Nie wylewamy wody!!! Przyda się na koniec. Grzybki kroimy na długie paseczki. 3. Warzywa.Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew

Wypisz Wymaluj
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 169

zakwasu? Oto przepis na szybki aromatyczny barszcz czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku(...)Możemy dodać oczywiście więcej buraków, to jest jednak przepis na „szybki barszcz”, który smakiem nie będzie ustępował bardziej wymagającym kolegom. Wodę doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu pilnując, by wywar nie wrzał, bo straci kolor. Dodajemy przyprawy: łyżka owoców jałowca, sporo liści laurowych i ziela angielskiego, łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka cukru na litr

MarcinChef
Gulasz wieprzowy z selerem naciowym 151

Pyszny, sycący o delikatnym selerowo - pomidorowym smaku. Pomysł na gulasz wieprzowy z selerem naciowym wpadł mi do głowy, gdy zastanawiałam się co zrobić z resztą selera

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bigos staropolski 143

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 167

też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta(...)dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najłatwiejsze danie z fasoli 143

możecie wziąć dowolną czerwoną lub kolorową fasolę. Składniki : szklanka fasoli kolorowej (u mnie odmiana borlotti z własnej uprawy) wrzątek cienkie kabanosy lub kiełbasa (ilość zależna od gustu) cebula łyżeczka suszonego cząbru 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz łyżka oleju do smażenia Fasolę wypłukać, przerzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalać wrzątkiem (powinno być(...)doprowadzić do zawrzenia. Pilnujcie tego momentu, bo kipi bardzo i potem jest sporo sprzątania . Zmniejszyć ogień i gotować fasolę do miękkości. Gdyby się okazało, że woda wyparuje, a fasola nadal jest twarda, trzeba dolać wrzątek. Jeśli doleje się zimnej wody, trzeba będzie gotować bardzo długo . Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do fasoli. Kiełbasę

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA FASOLOWA 1001

możemy postawić jaja do gotowania i... poprawić makijaż :) Nawet gdy goście już są za drzwiami można się wymknąć na 5 minut (bo tyle nam zajmie "złożenie" sałatki) i... czarować. I proszę, jak szybko i przyjemnie można z łatwością zachwycić. Bo przecież mimo, że mało praco-, czaso-, pieniędzo- chłonna to rozczarować nie może.SKŁADNIKI:- fasola czerwona, puszka,- fasola biała, puszka(...)przepyszna! INNE SAŁATKI NA SZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6. SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWYAby

Wypisz Wymaluj
Kapuśniak inaczej 209

Bardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście

Kuchnia Pokoleń
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 272

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 270

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z kapustą i grzybami 388

Paszteciki z kapustą i grzybami, wydawać by się mogło, że sporo roboty i po co robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie

ladykitchen
Krokiety z mięsem 266

Dzisiaj będzie klasyk bardzo dobrze Wam znany, czyli krokiet z mięsem. Farsz to oczywiście sprawa indywidualna każdej domowej gospodyni i kapusta czy tez grzyby świetnie tutaj się nadają. Wiem, że ludzie często je robią z resztek mięsa np. pozostałego po rosole, ja nie jestem tego zwolenniczką i jak maja być nie za suche warto wybrać mięso przerośnięte tłuszczykiem(...)Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawiamy do smaku. Ciasto naleśnikowe

Apetyczna babeczka
Krokiety z mięsem mielonym 248

Krokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony.  Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem,  z mięsem, czy  mieszane.  U nas każda wersja jest dobra.  Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego.  Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :) Krokiety(...)nakładam na naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu.  polecam też rybne pierożki z dorsza, proste i smaczne:) Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym jeszcze parę

Takie tam pichcenie
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 170

robię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna przykrywać kapustę), dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować, aż kapusta stanie się miękka.  Ugotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę, cukier, sól(...)podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor.  Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną kapustę. Wymieszać. Całość dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 30 minut. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmarowywać farsz i zwijać w krokiety. Przygotować

Gospodyni Miejska
"Przekąski sylwestrowe" - podsumowanie akcji 162

nawet przebierać :) Wszystkim bardzo dziękuję :) Zdaję sobie sprawę z tego, że okres poświąteczny był dla niektórych bardzo gorący w związku z różnymi przygotowaniami albo przeciwnie - pełen odpoczynku również od gotowania i udzielania się na blogach. Dlatego tym bardziej dziękuję wszystkim, którzy znaleźli czas na zgłoszenie swoich propozycji. Mnie najbardziej urzekły przepisy: Serowe kuleczki bankietowe - przepis nadesłany przez Mechanika (blog Mechanik(...)Rukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania