Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Paszteciki z kapustą i grzybami, wydawać by się mogło, że sporo roboty i po co robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie
ladykitchenDzisiaj będzie klasyk bardzo dobrze Wam znany, czyli krokiet z mięsem. Farsz to oczywiście sprawa indywidualna każdej domowej gospodyni i kapusta czy tez grzyby świetnie tutaj się nadają. Wiem, że ludzie często je robią z resztek mięsa np. pozostałego po rosole, ja nie jestem tego zwolenniczką i jak maja być nie za suche warto wybrać mięso przerośnięte tłuszczykiem(...)Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawiamy do smaku. Ciasto naleśnikowe
Apetyczna babeczkaKrokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony. Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem, z mięsem, czy mieszane. U nas każda wersja jest dobra. Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego. Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :) Krokiety(...)nakładam na naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu. polecam też rybne pierożki z dorsza, proste i smaczne:) Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym jeszcze parę
Takie tam pichcenierobię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna przykrywać kapustę), dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować, aż kapusta stanie się miękka. Ugotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę, cukier, sól(...)podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną kapustę. Wymieszać. Całość dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 30 minut. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmarowywać farsz i zwijać w krokiety. Przygotować
Gospodyni Miejskanawet przebierać :) Wszystkim bardzo dziękuję :) Zdaję sobie sprawę z tego, że okres poświąteczny był dla niektórych bardzo gorący w związku z różnymi przygotowaniami albo przeciwnie - pełen odpoczynku również od gotowania i udzielania się na blogach. Dlatego tym bardziej dziękuję wszystkim, którzy znaleźli czas na zgłoszenie swoich propozycji. Mnie najbardziej urzekły przepisy: Serowe kuleczki bankietowe - przepis nadesłany przez Mechanika (blog Mechanik(...)Rukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli
Weekendy w domu i ogrodziemakaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka, bakłażan a nawet ziemniaki. Algi nori, glony wakame(...)owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną. Jasnożółta, kremowa, beżowa. Czerwona pasta miso –Aka Miso, fermentuje dłużej, jest bardziej gęsta i odczuwalnie zdecydowanie bardziej słona od jasnych past. Do zup, glazury, marynat. Bardzo wszechstronna. Najczęściej eglasto ruda do ciemno ceglanej
Karo in the Kitchendomowy. My dajemy sporo - około 3/4 litrowego słoika),- pierz ziołowy (u nas bardzo dużo!!! Minimum 1 opakowanie)- pieprz czarny, do smaku- przyprawa warzywna (najlepiej domowa, do smaku)WYKONANIE:Warzywa gotujemy w koszulce (uwaga, żeby nie rozgotować), studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ugotowane na twardo jajka, cebulę, ogórki i obrane jabłka również kroimy w kosteczkę. Dorzucamy pozostałe składniki i delikatnie(...)się "przejadła".INNE SAŁATKI NA SZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6. SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY7. SAŁATKA FASOLOWAAby
Wypisz Wymalujgęsi sól pieprz suszony majeranek Dodatkowo: 6 średniej wielkości ziemniaków gałązki świeżego tymianku Kapusta: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Udka układamy na rozgrzanej patelni skórą(...)grilla. Po 15 minutach udka i ziemniaki powinny być przyrumienione i gotowe. W czasie kiedy ziemniaki i gęsie udka dochodzą w piekarniku możemy przygotować modrą kapustę. Szatkujemy kapustę, następnie zalewamy kilkoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut). Do ugotowanej kapusty dodajemy drobno pokrojoną cebulę, miód, sól, pieprz, skrapiamy octem i olejem, dokładnie mieszamy. Na koniec
Smakowity Blog Kulinarnybieżąco dorzucamy do kapusty, mieszając za każdym razem z dołu do góry, - CAŁY CZAS NIE DOLEWAMY ŻADNEJ WODY, ani tłuszczu, bo dieta, - kiedy cała kapusta (czyli ta połówka) jest już na patelni, solimy sobie ile lubimy, powiedzmy 1 płaską łyżeczką soli morskiej, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, - robimy inne rzeczy, w międzyczasie mieszamy w kapuście, która coraz bardziej mięknie(...)kapustę sokiem z połówki cytryny. Wszystko trwało niecałą godzinę (od obrania cebuli do wyłączenia ognia pod patelnią), w międzyczasie robiłam inne rzeczy i wyjątkowo nie spieszyło mi się aż tak bardzo, jak zazwyczaj, tak że w zasadzie kapusta była do jedzenia już dużo wcześniej ale warto było zostawić ją na dłuższą chwilę, żeby wyszła właśnie taka. Dodatkiem do kapusty była
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIENiekonwencjonalne wypieki chyba przestały już kogokolwiek zaskakiwać. W sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z kapusty kiszonej po słodkie placki burakowe. Mimo
peanutbuttermonstertylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem :-) Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj znaleźć można taki, gdzie do ciasta dodaje się same żółtka. Ja daję całe jaja(...)farsz: 1 kg kapusty kwaszonej liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1 marchew szklanka suszonych grzybów 1 cebula łyżka oliwy do podsmażenia sól pieprz. Wykonanie: W pierwszej kolejności naszykować farsz. Grzyby najlepiej zamoczyć we wodzie już dzień wcześniej i zostawić na noc, by napęczniały. Jeżeli zapomnieliście, nic się nie dzieje, będą się tylko dłużej gotować. Wypłukać, zalać wodą, dodać soli
Poezja Smaków - blog kulinarnyBarszcz czerwony to jedna z obowiązkowych pozycji w Wigilijnym menu. Jedni podają go z uszkami, inni zaś w filiżance do picia. Prawidłowo przygotowany barszcz jest delikatnie słodko, kwaśny i odrobinę pikantny. Specjalnie dla Was przygotowałam genialny przepis, który jest połączeniem wielu receptur a ostatecznie smakuje wyśmienicie. Po ugotowaniu zachowuje ciemną barwę, jest na prawdę smaczny(...)szklanki gorącej wody 1 jabłko 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz sok z 1/2 cytryny* 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą i odstawiam na 12 godzin, natomiast pół kilograma buraków owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym
Mango Papajamiałam fantazję – ale nie jest niezbędna :) Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 250 g czerwonej soczewicy 3 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 marchewka 1 cebula (może być razem ze szczypiorkiem) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu do momentu, kiedy woda się(...)usunąć folię z góry i piec kolejne 10 minut. Polecam również inne warzywne "pasztety" Pasztet z cukinii i pieczarek Pasztet z cukinii i kalafiora Pasztet z selera Pasztet z kapusty i chleba
Trzeci talerz