czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:57/90)

Czakalaka 575

wyrazistym smaku i apetycznym wyglądzie :) Skła dniki : 1 ząbek czosnku kawałek tj. ok. 3 cm imbiru olej do smażenia 1 cebula 2 marchewki 1 czerwona i zielona papryka 1/4 główki białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty ok. 250 g 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki przyprawy carry 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki tymianku suszonego i białego(...)kostkę, tak samo paprykę. Marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce W dużym garbku rozgrzać olej i dodać czosnek i imbir - smażyć 30 sek. dodać carry i smażyć dalsze 15 sek. Dorzucić cebulę, marchewkę oraz papryki i dokładnie zamieszać. Smażyć 2-4 min. i dodać kapustę, znowu zamieszać i dodać pozostałe składniki oprócz groszku- gotować ok. 30 min.pod przykryciem, jeśli trzeba

Proste Potrawy
Żeberka w sosie cebulowym. 219

powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni(...)mięsa. W małym garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegańskie kotleciki z czerwonej soczewicy #18 185

wytłoczyn) Przygotowanie: 1. Zaczynamy od ugotowania soczewicy, gotujemy ją około 20 minut, aż całkiem zmięknie (wrzucamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą z dużym naddatkiem i w ten sposób gotujemy). 2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy wraz z oregano, majerankiem i kminem rzymskim. Gdy się zeszkli, to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważamy by się nie przypalił(...)formować. Lubię obtaczać je w bułce tartej. 6. Następnie smażymy je na złoty kolor i podajemy tak jak lubimy najbardziej. U nas z tłuczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego

Kawa z mlekiem
Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jablkami 145

przykład  czerwoną kapustę na ciepło  i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana Czas przygotowania: 120 minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 150 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła 2 duże kwaśne jabłka 1 duża cebula 70 g suszonej żurawiny masło  czerwona słodka papryka czerwona ostra papryka majeranek pieprz sól Wykonanie(...)solanki i nacieramy ją solą, pieprzem i paprykami. Natomiast środek nacieramy majerankiem i solą. Drób owijamy folią i wkładamy na 6-8 godzin do lodówki. Kaszę gotujemy na sypko z  dodatkiem łyżeczki masła i soli.  Cebulę i jabłka obieramy, cebulę kroimy drobną, a jabłka w grubą kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, a następnie dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z kapustą i pieczarkami 147

pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy(...)nakładamy i zwijamy w rulon ( nie zbyt ciasno! ). Krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Podajemy z czerwonym barszczem. Krokiety możemy przechowywać: - w lodówce 2 dni ( bez panierki ) - zamrozić z panierką ( po odmrożeniu smażyć na oleju ) - zamrozić usmażone z panierką ( po odmrożeniu podpiec 20 min w naczyniu

Atlas Smaków
Chłopski garnek 134

papryki czerwone około 10 ziemniaków 3 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki bazylii 3 łyżeczki oregano 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrego keczupu 500 ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Kiełbasę obieramy, kroimy w półksiężyce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy(...)kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy paprykę i razem dusimy około 5 minut. Następnie wrzucamy kapustę (jeśli się nie mieści pozostałą część wrzucamy, gdy poprzednia zmięknie i zmniejszy objętość) i po 5 minutach kawałki ziemniaków. Całość zalewamy około 500 ml wody, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków (co jakiś czas należy przemieszać, aby się

Kolorowy Przepisownik
Golonka gotowana w warzywach 197

lubczyku-opcjonalnie3 liście laurowe10-15 ziarenek czarnego pieprzu6-8 ziarenek ziela angielskiego2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszkususzony majeraneksólWYKONANIE: golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minutprzygotowac do gotowania duzy garnek,tak by w czasie gotowania cala golonka byla zanurzona.Zalac woda ,posolic i gotowac okolo 3-3,5 godziny.Dodac przyprawy :listki(...)papryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

brukselki 0,1 l miodu wielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków czerwonych 0,5 kg buraków żółtych smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Buraki żółte pieczemy w piekarniku razem z wołowiną przez około 1,5 godziny(...)octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja

Wiem co jem
Pierogi z młodą kapustą 128

gorącej wody Farsz: 1 główka młodej kapusty 20 dag kiełbasy wiejskiej 3 łyżki oleju cebulka + szczypior sól, pieprz Farsz: najlepiej przygotować go dzień wcześniej. W dużym garnku ugotować drobno poszatkowaną kapustę do miękkości, odcedzić. Na oliwie przesmażyć pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i cebulkę. Na koniec dodać pokrojony szczypior i całość połączyć z kapustą. Farsz przyprawić i smażyć jeszcze(...)minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty lub wyciąć szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować ok 3 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Podawać polane stopioną słoninką lub zeszkloną cebulką

Smakołyki Asi
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 184

gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 3 jajka 1/2 szkl Keczupu Kieleckiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1. Kaszę ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście(...)Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (ja do wody w której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką

Kto ugości moich gości?
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 148

kluskami i modrą kapustą. Oprócz tego wizytę mogą umilić kawy od ETNO Cafe, herbaty z Czajowni, czy piwa z Browaru Stu Mostów. Nie bez znaczenia są również: sympatyczna i profesjonalna obsługa oraz piękne wnętrze, które cieszy oko. Dobre jedzenie obroni się samo Nie ukrywam, że idąc do Menu Motto, miałem wysokie oczekiwania. Nie tylko dlatego, że gotuje tutaj Master Chef(...)emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu z kością, podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym sianem. Ciastko czekoladowe

Food Square
Kapuśniak szlachcica 137

papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta por mały kalafior 2 cebule 6 pomidorów 2 marchewki natka pietruszki ziemniaki (ilość zależnie od potrzeby) sól pieprz kolorowy kminek bazylia papryka słodka w proszku oregano curry Przygotowanie: Żeberka chwilkę przesmażyć w garnku na dużym ogniu. Wyłączyć gaz i lekko zalać zimną wodą.  Warzywa pokroić: kapustę i paprykę na cienkie(...)małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną kminku i rozgniecionym w moździeży lub zmielonym kolorowym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (można lekko uchylić pokrywkę). Na ok 20min przed końcem gotowania, pomidory lekko podsmażyć na patelni lub lekko zgrilować, dodać do zupy, doprawić odrobiną bazylii

Ukojenie Podniebienia
Młoda kapusta w leczo 98

czas na młodą kapustę, stąd pomysł, aby przygotować ją jako a`la leczo. Jeśli pominiemy boczek i kiełbasę otrzymamy danie wegetariańskie.  Składniki główka młodej kapusty- ok.400 g 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 300 g wędzonego boczku 300 g wędzonej kiełbasy 4 łyżki oleju 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop klonowy, zamieszałem, smażyłem ok. 10 min, aż papryka zmiękła. Kapustę posiekałem, dość grubo. Dodałem do warzyw razem z papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszałem, dusiłem kolejne 20 minut. Na koniec wlałem pomidory, doprawiłem solą, pieprzem. Gotowałem 5 minut

R'n'G Kitchen
Chow Mein z tofu i warzywami 152

brązowego cukru ½ łyżeczki  białego pieprzu 1 łyżka  oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 2 łodygi selera naciowego 1 mała marchewka ½ czerwonej papryki 1 cebula 2  szklanki posiekanej białej lub pekińskiej kapusty 1 pęczek szczypiorku lub 2 dymki (biała i jasnozielona część) 1 opakowanie twardego tofu  (ewentualnie pierś z kurczaka) 100-150 g  makaronu(...)woku lub na dużej patelni. Dodajemy cebulę, seler, marchew, paprykę i smażymy przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dokładamy kapustę i podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Pod koniec dodajemy dymkę (szczypiorek). Wrzucamy makaron na wrzącą wodę i gotujemy około 2 minuty. Do warzyw dodajemy ugotowany  makaron następnie  sos i  tofu. Wszystko mieszamy

Moja Mama Gotuje
Przaśna kapusta z fasolą i grzybami wg Aleex 156

postna. Na stole ze śnieżnobiałym obrusem pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Na półmisku leżą pierogi i smażone porcje pysznego karpia. Wśród innych tradycyjnych dań jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda, bo szybko się je przygotowuje. Kapusta z dodatkami naprawdę dobrze smakuje. Jeśli jej nie znacie(...)Składniki: • 1,2 kg kiszonej kapusty • 2 cebule • 200 g suchej białej fasoli lub 2 puszki fasoli • 3 garście suszonych grzybów • olej • sól • pieprz czarny • ostra papryka • majeranek • 2 liście laurowe • 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Wieczorem, poprzedniego dnia przed przygotowaniem dania, grzyby opłukać a następnie zalać w garnku, w którym będą gotowane, zimną wodą w takiej ilości

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania