czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:54/307)

Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku 101

małe filety z kurczaka lub jeden duży 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę 1 mała cebula pokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kuminu 2-3 łyżki siekanej kolendry(...)wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Krok 3 Zdejmij pokrywkę. Dodaj do rondla przepłukane i odsączoną na sicie czerwoną fasolę, kukurydzę i groszek. Wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp siekaną zieleniną. Artykuł Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku 98

małe filety z kurczaka lub jeden duży 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę 1 mała cebula pokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kuminu 2-3 łyżki siekanej kolendry(...)wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Krok 3 Zdejmij pokrywkę. Dodaj do rondla przepłukane i odsączoną na sicie czerwoną fasolę, kukurydzę i groszek. Wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp siekaną zieleniną. Artykuł Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Chili con carne 212

mięsem) to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej, znajdziecie ją z pewnością w niejednej książce kucharskiej z kuchnią meksykańską. Głównymi składnikami są: papryka chili, czosnek, cebula, pomidory, czerwona fasola, kukurydza i mięso mielone, najczęściej wołowe, ale istnieją wersje z mięsem wieprzowym, indyczym, wieprzowo-wołowym. Nawet bezmięsne. Jak to w kuchni, tradycyjne potrawy są wciąż zmieniane, jakby tworzone(...)dzień jest jeszcze lepsze, bo wszystkie składniki dokładnie się przegryzły. Składniki: 500 g mięsa wołowego mielonego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku puszka kukurydzy - użyłam firmy Jamar puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 400 g przecieru pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka i słodka papryka, kumin rzymski lub gotowa przyprawa do chili con carne (zamiast ostrej sypkiej papryki możecie użyć

Zasmakuj Kuchni
Wspaniałe curry z okrą i cukinią. 199

okry z dodatkiem cukinii i kilku fajnych składników (4 osoby) Składniki: 200 g świeżej okry lub z zalewy 2 małe młode cukinie 1 duża żółta papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 1 papryczka chili lub jalapeno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 limonki 1 dymka kiełki oliwa(...)cebulę, cukinię oraz ostrą papryczkę. Doprawiamy pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dusimy całość do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką

vegetanie
Chłopski garnek 135

więc na tę porę idealne. Polecam, my na pewno jeszcze nie raz zrobimy bo jest super :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 2 średnie żółte papryki 400 g kiełbasy u mnie podwawelska 300 g wędzonego boczku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)ostrą), zioła prowansalskie, posiekaną natkę (część zostawiamy do oprószenia przed podaniem) i oregano. Mieszamy. 5. Wlewamy gorący bulion i musimy zagotować. Jak ziemniaki będą robić się miękkie dodajemy czerwoną fasolę, pomidory i cukier.  Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 minut. Następnie dodajemy śmietankę, gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe. Podajemy posypane natką :-) Smacznego

kruche babeczki
Kasza bulgur - odsłona druga :) Obiad w 30 min. 253

osoby) Składniki: 1 czubata szklanka kaszy Bulgur 2 średnie papryki, czerwona i pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki czerwonej fasoli 3 łyżki rodzynek 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 garści makaronu w typie Spätzle 1 mała papryczka chili 1 łyżka stołowa zielonej pasty curry oliwa z oliwek pęczek szczypiorku tymianek, kurkuma, pieprz(...)się dobrze z pastą curry. W tym momencie dodajemy też soczewicę. Dosypujemy tymianek i pieprz. Makaron już powinien być al dente, więc dodajemy go do warzyw razem z czerwoną fasolą. Jeszcze chwilę dusimy. Teraz już powinna gotowa być kasza bulgur, którą dodajemy na końcu, mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilkę dusimy, aby składniki przeszły swoimi smakami. Na sam koniec

vegetanie
Gulasz wieprzowy z mix warzywami 125

drugim połączyłam, delikatnie doprawiłam i tylko 30 min dusiłam. Na końcu mix warzywny z chili dodałam, dzięki któremu ciekawy smak uzyskałam, bo w puszce  zostały  schowane: cebulka, fasola czerwona, słodkie pomidory i   kukurydza ozłocona. Całości z sosem pomidorowym połączone, ziołami, chili i grillowaną cebulką doprawione. I tak gulasz uzyskał smaku ciekawego, bardzo smacznego. Składniki: 1 opakowanie(...)warzywami dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, paprykę słodką, przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Dodajemy fasolę czerwoną z kukurydzą w sosie pomidorowym, 2 łyżki kuskusu, paprykę wędzoną, posiekany koperek i dopiero doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Już nie gotujemy ! Rada: można dolać niewielką ilość gorącej

Moniki Smakołyki
Chilli Con Carne z wolnowara 173

laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2-3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1-2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli 3-4 kostki gorzkiej czekolady sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Na patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula(...)zawsze smakują o wiele lepiej następnego dnia. Kolejnego dnia ponownie włączyć chilli na średnie grzanie (medium) dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotować 1-2 godziny. Dodać czerwoną fasolę i czekoladę. Doprawić do smaku. Grzać przez kolejne 45-60 minut. Chilli Con Carne można podawać z ryżem, lub pieczywem, można zawinąć w tortille, ja akurat będąc w sklepie

Codzienne Gotowanie
Obiady w styczniu 131

Makaron z pesto z rukoli Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Marchew na gęsto Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Naleśniki Naleśniki z jabłkami Naleśniki z serem Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach(...)szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe

Moja smaczna kuchnia
8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 157

słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :)                         KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU- przepis tutaj Soczyste kawałki kurczaka, warzywa, czerwona fasola i sos pomidorowy.  Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy.  Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki(...)ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej  lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki.                       LECZO Z CZERWONĄ FASOLĄ I KIEŁBASĄ CHORIZO- przepis tutaj Przepis na pyszne, szybkie w przygotowaniu leczo ze składników,  które miałam pod ręką. Rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako obiad,  kolacja czy poczęstunek

Zrób to smacznie
8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 57

Danie idealne do podania od razu po przygotowaniu, do zamknięcia w słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :) KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU-  przepis tutaj Soczyste kawałki kurczaka, warzywa, czerwona fasola i sos pomidorowy. Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy. Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki.  FASOLKA(...)wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki.  LECZO Z CZERWONĄ FASOLĄ I KIEŁBASĄ CHORIZO-  przepis tutaj Przepis na pyszne, szybkie w przygotowaniu leczo ze składników, które miałam pod ręką. Rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako obiad, kolacja czy poczęstunek dla gości

Zrób to smacznie
Księżycowe ciastka (mooncakes - 月饼) 150

primo prawdziwe mają na wierzchu takie fajne wzorki porobione. Ale one są robione maszynowo. Zatem u mnie fajnych wzorków nie było. A po drugie primo: w środku oprócz czerwonej fasoli powinno być jeszcze żółtko jajka (najlepiej kaczego). Problem był taki, że te żółtka trzeba specjalnie spreparować. A owo preparowanie trwa minimum 3 tygodnie. Najlepiej 4. A Jingyao powiedziała(...)smalcu Tak samo jak w "cieście zewnętrznym" mieszamy aż smalec się pod wpływem ciepła dłoni rozpuści i ciasto się wyrobi w zwartą masę. Nadzienie (zdjęcie powyżej): 240 g czerwonej fasoli (z puszki) 50 g maki orkiszowej chlebowej typ 750 30 g cukru (jajka pomijamy - jak już wspominałem) Fasolę dokładnie odcedzamy z zalewy, miksujemy i mieszamy z mąką i cukrem

Marder&Marder Manufacture
Chilli con carne 91

mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chilli * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oleju rzepakowy * Jeśli nie lubicie

Moja Delicja
Domowe burrito 66

fasoli czerwonej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 6 tortilli pszennych 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz Wykonanie 1. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do zrumienienia. 2. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Kolejno wsypujemy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, kukurydzę

Alle Dobre!