sałata rzymska lub lodowa 500 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka) świeża kolendra pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki ziaren gorczycy białej 5 ziaren pieprzu sól awokado czerwona fasola z puszki czerwona cebula czerwona papryka ser cheddar papryczka chilli pomidorki koktajlowe nachos serowe ewentualnie łyżka gęstej śmietany olej do smażenia Dressing łyżka soku z limonki(...)łyżki oliwy szczypta soli świeżo mielony pieprz W dużej salaterce umieścić porwane liście sałaty. Nasiona gorczycy, kolendry i pieprzu zmłotkowac w moździerzu. Fasolę wyłożyć na durszlak i przepłukać pod bieżącą wodą. Do małego słoiczka wlać oliwę i sok z limonki, szczyptę pieprzu i pieprz. Słoiczek zakręcić i mocno nim potrząsać do uzyskania jednolitego dressingu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 400-450 g mielonej wieprzowiny ( u mnie z szynki) 2 marchewki starte na grubych oczkach 100 g kukurydzy z puszki 150 g czerwonej fasoli cebula pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody olej Rozgrzać łyżkę oleju na patelni podsmażyć pokrojoną(...)kostkę cebule. Po chwili włożyć mięso i smażyć aż zmieni kolor. Dodać paprykę, kukurydzę oraz fasolę, podsmażyć. W szklance wody rozmieszać obie rodzaje papryk oraz koncentrat, wlać na patelnię i dusić około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Przepis z modyfikacjami pochodzi z tej strony
Moja Galeria Smakudużej grupy ludzi danie to właśnie orzo w stylu meksykańskim. A w środku znajdziemy pysznie zrumienioną wołowinę, doprawioną mieszanką przypraw jak z chili con carne, do tego pomidory, fasolę i czerwoną cebulę, a wszystko to scala drobny makaron orzo, który w trakcie przygotowania przechodzi wszystkimi smakami składowymi. Obowiązkowa pozycja(...)przygotowania na spotkanie ze znajomymi, imprezę na luzie lub rodzinny obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 400g mielonego mięsa wołowego szklanka makaronu orzo puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szklanka bulionu wołowego 2 łyżki oleju sól
Smaczna StronaSkładniki: 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli 1/2 puszki ciecierzycy 1 czerwona cebula 1 długi ogórek 1 pomidor 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego (z czerwonych winogron) 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w kostkę. Ogórka (nieobranego) kroimy wzdłuż
Qchnia po prostusycąca zupa,lekko pikantna,mniam,,,,zrobisz ja szybko i prosto-ale na pewno nie tylko jeden raz-pychotka.... Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej, puszka białej fasoli, puszka czerwonej fasoli, pomidory w puszce krojone puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa(lub litr rosołu) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól(...)podsmażyć, w garnku zagrzać litr wody z rosołkiem(lub podgrzać nasz gotowy rosół) dodać podsmażoną cebulkę z mięskiem i kukurydzę, pogotować ok 30 min,dodać odcedzone fasole(białą i czerwoną)pomidory z puszki,koncentrat pomidorowy,czosnek wyciśnięty przez praskę i chili,, majeranek,zioła,dolać wody tak żeby przykryte były wszystkie składniki, gotujemy jeszcze ok 30 min,doprawiamy solą pieprzem
Swojskie jedzonkoSałatka z ryżem, jarmużem i kukurydzą Porcja dla 4 osób Czas wykonania: 30 minut 200 g jarmużu (można zastąpić szpinakiem) 100 g ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 pomidory 1 czerwona cebula SOS 2 łyżki soku z limonki 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka sosu chilli (można pominąć) sól, pieprz do smaku Ugotować ryż zgodnie(...)gotować ale trzeba go wymasować w rękach ( ok 2- 3 minuty aż puści soki i zmięknie). Jeżeli używacie szpinaku trzeba go tylko pociąć w kawałki. Kukurydzę i fasolę odsączyć, pomidory pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć wszystkie składniki sałatki, Sos wymieszać w misce, zalać sałatkę i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę
Smaczny zeszytSkładniki: 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej fasoli z puszki 1/2 papryki czerwonej 1/4 główki sałaty lodowej 2 łyżki pokrojonego w kostkę sera gorgonzola 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% garść ostrych kiełków sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś kurczaka gotujemy w wywarze warzywnym. Paprykę kroimy w małą kostkę, łączymy z kukurydzą(...)fasolą. Mięso gdy ostygnie kroimy w plastry. Sałatę kroimy w kostkę. W osobnym naczyniu ucieramy ser ze śmietaną i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na spód miski wykładamy sałatę, na nią wymieszaną paprykę z kukurydzą i fasolą. Na wierzch układamy plastry kurczaka, polewamy sosem i posypujemy kiełkami
Qchnia po prostuwszystko co najlepsze z tej kuchni. Obecnie jest wiele sposobów przygotowania tego dania. Ja jednak zapraszam na wersję z mięsem mielonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego 100 g fasoli czerwonej 1 pomidor 1 czerwona papryka 100 g kukurydzy 1 cebula Kilka listków sałaty 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 cebula czerwona 100 g mąki(...)końcu przygotowujemy farsz. Na początku smażymy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy do tego mięso mielone oraz sól i pieprz. Całość dalej smażymy. Paprykę kroimy w słupki, a kukurydzę i fasolę odcedzamy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Na wcześniej przygotowanych plackach układamy mięso mielone oraz pokrojone warzywa. Podajemy z przygotowanym sosem taco. Najlepiej podawać na ciepło. Artykuł Tacos pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePolecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni meksykańskiej . Składniki: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 500 ml bulionu 1 papryka czerwona 1 ostra papryczka chili 2 łyżki oleju 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Sól, pieprz, oregano 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki(...)przez praskę czosnek, chili oraz bulion. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz solą i kolendrą. Całość podsmażamy na średnim ogniu. W tym czasie czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz fasolę z puszki odsączamy na sicie. Następnie na kilka minut przed końcem gotowania do mięsa dodajemy również fasolę oraz kukurydzę. Na samym końcu dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneciasto było sło dkie, polecam użycie bar dzo dojrzałych bananów, ewentualnie do danie 2-3 łyżek ksylitolu zamiast cukru. Spróbujcie :) Skła dniki: 3 duże dojrzałe banany 3 puszki czerwonej fasoli (bez zalewy) 2-3 łyżki ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 pomarańczy tabliczka gorzkiej czekola dy 4 jajka 3 łyżki naturalnego kakao
ChilliJemymikrofalówce. Składniki na tortillę po meksykańsku (6 porcji): 6 placków do tortilli 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) cebula 3 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy papryka czerwona 2 ostre papryczki chili lub pepperoni (lub ostra przyprawa chili w proszku) – jeśli nie lubicie ostrych smaków, można pominąć pół łyżeczki cukru sól, pieprz, oregano(...)paseczki. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Do podsmażonego mięsa dodajemy papryki i wlewamy passatę pomidorową. Całość dusimy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Mieszamy dokładnie. Gorący farsz nakładamy na tortille, które następnie zwijamy w rulony. Można podawać od razu lub przed podaniem zapiec tortille w piekarniku posypane serem żółtym
e-PrzepisyKulinarnenadzwyczajnego, ale z perspektywy wartości odżywczych zdecydowanie lepiej wygląda na tle innych fast foodów. Czyli fast food, ale nie junk food :) Składniki: - ryż - boczniaki - przyprawa pikantna do kurczaka - czerwona fasola w puszce - kukurydza - pomidory - czerwona cebula - sałata Wykonanie: Boczniaki kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawą do kurczaka. Ryż gotujemy. Do miski nakładamy ryż. Na wierzch dajemy(...)podsmażone boczniaki, pokrojoną cebulę i pomidory, kukurydzę, fasolę i sałatę. To moja kompozycja, ale nie musi być dokładnie taka. Tzn. musi być ryż, jakiś wsad główny, jakaś fasola i jakieś warzywa
Kryzysowa Książka Kucharskaporcje (a nawet 4, bo dania wychodzi dużo): -100g brązowego ryżu -250g mielonego mięsa wołowego -pół czerwonej papryki -pół puszki kukurydzy -pół puszki czerwonej fasoli -puszka krojonych pomidorów -połówka czerwonej cebuli -połówka białej cebuli -ząbek czosnku -przyprawy: ostra papryka, papryka wędzona, mielony kmin rzymski, oregano, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany -płaska łyżeczka(...)rozbić mięso na jak najmniejsze kawałki. Pokrojoną w kosteczkę paprykę i czerwoną cebulkę, wrzucamy na patelnię i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy przyprawami, solą i ksylitolem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min (w razie potrzeby podlejcie danie wodą lub bulionem). Po tym czasie dokładamy kukurydzę, fasolę oraz ugotowany i odcedzony ryż, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze
Gawron w rosolePapryka faszerowana ryżem, mięsem mielonym, fasolą i pomidorami. U mnie w lekko pikantnej wersji. Składniki: 100 g ryżu ok 300 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów sól, pieprz, chili w proszku lub pieprz cayenne 6 dużych papryk czerwonych Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym(...)odsączoną fasolą i zmiksowanymi pomidorami. Przyprawiamy do smaku. Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu lub wody. Pieczemy ok. 1,5 godz w temperaturze
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: Puszka czerwonej fasoli Pęczek koperku 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Fasole przekładam do miseczki i rozgniatam moździerzem (można użyć blendera- zależy jak bardzo zmieloną pastę chcemy uzyskać). Następnie dodaję posiekany koperek oraz oliwę, doprawiam do smaku i mieszam. Gotową pastę przekładam do słoiczka. Pasta w lodówce może przetrwać około 4 dni. Smacznego
Pause Gotowanie!