smaczna przekąska, którą zrobicie w mniej więcej 20 minut. Oczywiście można wybrać inne składniki. Smacznego! Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g potartego sera mozzarella 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 pomidor 1 ogórek kiszony 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy w prostokąty tak, aby wyszło nam 6 lub 8 mini pizz(...)kawałku robimy obramowanie około 1 cm od krawędzi wykonując lekkie nacięcia. Tak przygotowane kawałki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środku ramki dajemy plaster pomidora, plastry ogórka kiszonego oraz odsączoną czerwoną fasolę z puszki. Na koniec posypujemy wszystko potartą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (najlepiej z termoobiegiem) przez około 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni
Programista w kuchnismaczna przekąska, którą zrobicie w mniej więcej 20 minut. Oczywiście można wybrać inne składniki. Smacznego! Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g potartego sera mozzarella 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 pomidor 1 ogórek kiszony 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy w prostokąty tak, aby wyszło nam 6 lub 8 mini pizz(...)kawałku robimy obramowanie około 1 cm od krawędzi wykonując lekkie nacięcia. Tak przygotowane kawałki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środku ramki dajemy plaster pomidora, plastry ogórka kiszonego oraz odsączoną czerwoną fasolę z puszki. Na koniec posypujemy wszystko potartą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (najlepiej z termoobiegiem) przez około 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni
Programista w kuchnicebulę, ogórki kiszone, pomidory w postaci koncentratu, paprykę i szpinak jako zielony, zdrowy akcent. Aby moja zupa była zdrowsza, dodałam do niej więcej warzyw w postaci włoszczyzny i czerwonej fasoli. Tak naprawdę do zupy hamburgerowej dodajcie to, co lubicie w burgerach. W końcu one też mają różne oblicze. Jeśli chcecie, posypcie gotową zupę startym serem i stwórzcie zupę(...)mielonego mięsa (użyjcie ulubionego gatunku), ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, cebula, 1-2 ząbki czosnku, mała czerwona papryka, 3 ziemniaki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka małych ogórków kiszonych, opcjonalnie garść szpinaku, opcjonalnie puszka czerwonej fasoli, opcjonalnie mała marchewka, 2 gałązki selera naciowego i mała pietruszka, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, suszona bazylia, słodka i ostra
Lekcje w kuchninasilać dolegliwości. Tortille po meksykańsku - przepis na 4 porcje Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 4 tortille, 300g wołowiny, łyżkę oleju, cebulę, ząbek czosnku, papryczkę chilli, puszkę pomidorów, puszkę czerwonej fasoli, 1/2 awokado, sok z połowy cytryny, zieloną kolendrę, sól, pieprz, natkę pietruszki, 4 łyżki jogurtu naturalnego. 1. Obierz i posiekaj czosnek, cebulę i chili. Czosnek warto posiekać kilka minut(...)właściwości . 2. Zmiel wołowinę. 3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, mięso i posiekaną papryczkę chilli i przesmaż wszystko. 4. Gdy mięso zmieni kolor dodaj pomidory i czerwoną fasolę. Dopraw wszystko solą, pieprzem i kolendrą i smaż wszystko 10-15 minut podlewając wodą. 5. Obierz awokado, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny - dzięki temu nie ściemnieje
Z notatnika dietetykagustu:) Składniki: dwie średniej wielkości części z kurczaka (u mnie piersi) usmażone, grillowane lub upieczone; jedna mała lub pół dużej główki kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej; pół puszki przepłukanej, czerwonej fasoli; trzy duże ogórki konserwowe; trzy jajka ugotowane na twardo; pół białej części pora; kilka przekrojonych na połówki cebulek konserwowych; szczypiorek; Dressing: 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki jogurtu(...)ostra mielona papryka, szczypta cukru, curry; Ogórki, kurczaka i jajka pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w tzw. piórka. Przygotowane składniki dodać do pokrojonej kapusty, Do tego dołożyć czerwoną fasolę i cebulki oraz posiekany szczypiorek, wymieszać. Składniki sosu wymieszać, zalać nimi sałatkę i wszystko delikatnie przemieszać. Wstawić do lodówki na dwie, trzy godziny. Sałatkę przed podaniem można udekorować
In my kitchenpoliczki zaczerwieniły się od gorąca bijącego od tysiąca rzeźb... Cóż, może kiedyś. Chili con carne 500g zmielonej wieprzowiny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów bez skóry lub 1 kg świeżych 2 papryczki chili przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra, jeśli ktoś wszedł w posiadanie, może być także(...)oliwie z oliwek, następnie przerzucić do garnka i na tej samej patelni podsmażyć mięso. Następnie dodać sprasowany czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki, przy czym zawartość drugiej puszki czerwonej fasoli rozgnieść na papkę, żeby zagęściła sos. Pomidory można przecisnąć przez sitko, jeśli ktoś nie przepada za pestkami/szypułkami. Papryczki chili należy przed dodaniem posiekać na drobno i dodać
Przepysznik - BLW i nie tylkocebula (ok. 150 g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20 g), - 2 ząbki czosnku, - 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - papryka czerwona (ok. 150 g), - puszka czerwonej fasoli (ok. 240 g), - puszka kukurydzy (ok. 220 g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Sposób przygotowania(...)cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smażymy kilka minut. 3. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. 4. Do mięsa dodajemy podsmażoną paprykę, czerwoną fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i wodę (ok. 2 szklanki, w zależności od preferencji konsystencji). 5. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dusimy kilka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachczosnku 2 drobno pokrojone marchewki 2-3 drobno pokrojone laski selera naciowego kawałek drobno pokrojonego w kostkę selera 100-150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej fasoli ok.1,5-2 litrów bulionu (u mnie warzywny) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu muszelki W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej(...)minut nie dopuszczając do przebarwienia warzyw. Dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać 3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Po ok. 5 minutach dodać białą i czerwoną fasolę oraz makaron. Sprawdzić czy zupa jest dobrze doprawiona. Gdy makaron jest ugotowany wyłączyć. Podawać z chlebem. Smacznego
KUCHARNIASkładniki na zupę z resztek: 1 gotowana ćwiartka kurczaka 1 kiełbasa np. śląska czy zwyczajna 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 4 ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu czerwona fasola z puszki 1 łyżka oleju 2 szklanki rosołu 2 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy(...)pomidory z puszki, oraz pastę paprykową. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, oraz fasolę czerwoną i dalej gotujemy przez ok. 5 minut. Delikatnie mieszamy, kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy zupę z bagietką i natką pietruszki. The post Zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory. Pod koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru chleba. Przepis, który(...)też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku
Trzeci talerzSuper food, czyli bardzo zdrowa, pełna antyoksydantów oraz witamin potrawa. Zawiera buraki, fasolę czerwoną, kapustę czerwoną, cebulę i czosnek. Dodatkowo niskokaloryczna co może sprawdzić się w diecie odchudzającej. Buraki zawierają jedynie 45 kcal na 100g, nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle tłuszczu. Zawiera związek chemiczny – betainę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową czy udar. Zawiera spore(...)ilości folianów, witaminy z grupy B (B-3, B-5, B-6) oraz minerały takie jak żelazo, mangan, miedź, magnez oraz potas. Składniki: 800g buraków 250g fasoli czerwonej 3 ziemniaki 1/3 kapusty czerwonej cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Buraki zawiń
wysmienityBardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy(...)Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy. Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe
Dominacja smakuBardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy(...)Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy. Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe
Dominacja smakuKoszt przygotowania: ok. 25,00 zł SKŁADNIKI: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 350 g marynowanej białej fasolki 5 ogórków konserwowych 1 cebula 400 ml majonezu 150 ml śmietany 18% 250 g makaronu (kolanka) 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka(...)słodkiej papryki. Usmażone kawałeczki kurczaka odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę (czerwona, żółta, zielona) oraz ogórki kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną cebulę. Dorzucamy kukurydzę, czerwoną fasolę i białą fasolkę. Następnie dodajemy ostudzony makaron i kurczaka. Wszystko zalewamy majonezem i śmietaną. Doprawiamy kurkumą, chili, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki
kulinarnyJa