opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, oliwy(...)podsmażamy. Teraz dolewamy całą śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy do miękkości fasolkę szparagową. Kiedy fasolka jest już prawie gotowa dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy nieco sera żółtego i ok. 1/4 fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień. W miedzy
vegetanieSKŁADNIKI: 0,5 kapusty pekińskiej 0,5 kg sera żółtego (ja użyłam sera "królewski") 2 pomidory 1 mały ogórek szklarniowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 6 łyżek majonezu sól, pieprz kapustę pekińską kroimy lub rwiemy rękoma "na małe części"... ser kroimy w kostkę... ogórka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę... z pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)kostkę... kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy... wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, solimy, pieprzymy, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. SMACZNEGO
smacznieinatematszklanka makaronu świderki 3 ogórki kiszone 1/3 puszki czerwonej fasoli 250 g g sera żółtego 300 g szynki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy. Ogórki, ser oraz szynkę kroimy w kostkę, fasolę czerwoną przepłukujemy w zimnej wodzie. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy majonez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizawijania Potrzebne będą: - jarmuż - kasza gryczana (polecam niepaloną) - u mnie 2 szklanki - grzyby/pieczarki + cebulka + pieprz + sól - u mnie pieczarek kilo - kasza jaglana (szklanka) - fasola czerwona (w puszce bo miało być szybko - niezbyt to zdrowe ale nie przesadzajmy ;)) - olej do smażenia + mąka do obtaczania (też niezdrowe ale jak wyżej) ZACZYNAMY od wstawienia kaszy(...)wody. Wodę zachowujemy gdyż przyda się do zrobienia sosu na koniec. Do wielkiego garnka kroimy drobno liście jarmużu, wrzucamy odsączone pieczarki i obie kasze oraz w międzyczasie zmiksowaną czerwoną fasolę (pięknie skleja farsz, podpatrzyłam u Olgi Smile :)) i mieszamy wszystko dokładnie tak, żeby dobrze razem się trzymało. Formujemy w rękach gołąbki, takiej wielkości, jaka tylko nam się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIElunch box zabrać ze sobą do pracy. Także gotujmy! Składniki : * 200g ryżu * 3 łyżki oliwy z oliwek * filet z kurczaka - około 300g * pół puszki kukurydzy * pół puszki czerwonej fasoli * czerwona papryka * chili, kolendra, kumin, sól, pieprz * koperek Przygotowanie : Wszystkie przyprawy dobrze utrzeć w moździerzu, kurczaka pokroić w większą kostkę. Dobrze natrzeć przyprawami. Rozgrzać
Magiczne Życie MartySkładniki: 250 gram mięsa mielonego dwie czerwone cebule dwa ząbki czosnku papryczka chili pół puszki kukurydzy papryka czerwona puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub pomidorowym 150 ml soku pomidorowego pół szklanki wody sól pieprz odrobina cukru do smaku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki do posypania Na maśle(...)solą i pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy i fasoli czerwonej. W tym momencie również wlewamy wodę i dusimy wszystko przez kilka minut. Wlewamy sok pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy całość aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie
Mango Papajakurczakiem. Danie proste, szybkie i pyszne:) Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie Składniki: 400 dag makaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki(...)patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie wodą i jeszcze kilka minut razem podduścić. Całość mieszamy z ugotowanym pene i posiekanym tymiankiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładzielić. składniki: 250 g makaronu Czaniecki kokardki 2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek majonezu Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Fasolę czerwoną przepłukać i również osączyć. Jajka pokroić w kostkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i osączonego tuńczyka
Monia miesza i gotujepowoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków (aby oszczędzić trochę czasu możecie użyć gotowych, kwaszonych buraków ze słoika). Pamiętajcie, najlepszy barszcz to ten mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście(...)kwaśna śmietana, posiekana natka pietruszki, koperek. SKŁADNIKI: na początek wywar: 2 udka z kurczaka 300 - 400g wołowiny w kawałku 1 szklanka białej fasoli 'Jaś' (u mnie czerwona fasola) - moczona w wodzie przez noc 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1por kawałek selera 1 korzeń pietruszki po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka listków laurowych, trochę suszonego lubczyku następnie
Moja Książka Kucharskacudowny aromat. A jak pachnie w całym domu w trakcie smażenia! Jest tak dobra, że właśnie lecę po kolejną kanapkę, bo nie wytrzymam! :D Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona cebula spora garść rodzynek 1 mały pęczek pietruszki lub kolendry 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki płatków(...)patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez chwilę. Dodaj teraz rodzynki, kumin, cynamon, mieloną kolendrę i chili. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kolejne 5 minut . W tym czasie do fasoli dodaj oliwę oraz natkę pietruszki i zmiksują wszystko blenderem na pastę . Dodaj zawartość patelni i wymieszaj dokładnie. (Możesz ponownie zmiksować, jeżeli kawałki rodzynek wydają się zbyt duże). Przypraw
Food Squaremałych sztuk Potrzebujemy: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 papryczka chilli lub inna ostra pół papryki czerwonej 3/4 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego 1,5 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się(...)szklanki wody, odrobinę solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, paprykę czerwoną, chilli i czosnek. Do ostudzonej kaszy jaglanej dodajemy pokrojone warzywa, kukurydzę, fasolę, przyprawy oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe kuleczki, które smażymy na głębokim oleju. Gotowe meksykańskie klopsiki odsączamy na ręczniku papierowym
Bananowe PoleTa wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gotuje, tym jest lepsza. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu warzywnego, 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 czerwonej papryczki chili, 1 puszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy, 2 puszek pomidorów, 2 średnich cebul, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek(...)około 4 minuty. Pod koniec smażenia dodałem do mięsa otartą skórkę z cytryny. Po tym czasie przełożyłem mięso do garnka. Do mięsa dodałem po jednej puszce czarnej, czerwonej i białej fasoli, a także kukurydzy wraz z zalewą oraz 2 puszki pomidorów i litr bulionu warzywnego. Dodałem także sok z cytryny, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki białego octu winnego
Wyprawy kulinarnegulaszowej – może być pręga, rostbef czy łopatka, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 1 większa marchewka, 1 papryka papryka czerwona, 2 puszki pomidorów w zalewie, 1 puszka fasoli czerwonej lub podobna ilość fasoli namoczonej i samodzielnie ugotowanej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, olej, łyżka papryki w proszku, papryka ostra według smaku (zupa powinna być pikantna), łyżeczka mielonego kuminu
Kulinarna PolskaAromatyczne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej(...)cebuli. Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 350g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała papryczkę chilli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka
Szalona Kuchnia Eweliny