czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:249/307)

Kurczak pieczony po meksykańsku 96

zdecydowanie są podobne. To idealna opcja dla wielbicieli odrobinkę bardziej pikantnego smaku, bo pikantna skórka jest tu najlepsza! Polecam Wam także: – kurczak pieczony – chrupiący pieczony kurczak – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – orientalne skrzydełka z kurczaka KURCZAK PIECZONY PO MEKSYKAŃSKU PRZYGOTOWANIE: 1 h 45 minut Ilość porcji: 3-4 SKŁADNIKI: – 1 kurczak(...)łyżeczce soli i pieprzu – sok z połowy cytryny lub limonki – szczypta cynamonu – 2-3 większe ziemniaki – 1 zielona papryka – 1-2 czerwone cebule PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Kurczaka wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed pieczeniem. Masło wcześniej roztop i przestudź zanim dodasz pozostałe składniki. Dodaj do masła

nietylkopasta.pl
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 286

pomocą wałka. Przy użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Na ciasto położyłem arkusz pergaminu, na który wypałem groch (można użyć również fasoli, kaszy lub ryżu) w celu obciążenia ciasta. Obciążone ciasto włożyłem do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąłem ciasto z piekarnika, zdjąłem obciążenie i odstawiłem do przestudzenia(...)zakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu stężenia masy szpinakowej - gorące nie dałoby się pokroić.  Po tym czasie podałem z lampką czerwonego wina

Wyprawy kulinarne
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 244

kroimy cebulę lub szalotki, ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę i seler naciowy myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazda nasiennego, miąższ kroimy w centymetrową kostkę. Selera kroimy drobno. Fasolę z puszki odcedzamy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odsączamy. W rondlu na małym ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek i wysmażamy kiełbasę chorizo na rumiano. Do usmażonej kiełbasy dodajemy(...)duże albo 4 małe porcje 2 puszki białej fasolki, 450g fasolki po odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody 1 duża papryka słodka, czerwona lub zielona, 250g 2 łodygi selera naciowego, 80-90g 140g kiełbasy chorizo 1 duża cebula lub szalotki, 120g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki

Karo in the Kitchen
Eger - miasto winem płynące 194

polskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem. Trochę taki misz-masz na pierwszy rzut oka. Ale smak o dziwo niezły - była to polęwdiczka wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej(...)tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i peccorino - może nie węgierskie ale przyzwoite Reasumując - jedzienie naprawdę dobre, a wino? Można tu kupić generalnie każdy rodzaj wina - od mocno wytrawnych czerwonych, po półsłodkie białe "muskotaj", orzeźwiające jak na pierwszym zdjęciu rose - czyli dla każdego coś dobrego! Ceny? Śmiesznie niskie - np. 30 zł danie główne w Resturacji Senator. Najdroższe

Right Behind The Kitchen
Tarta z panna cottą i truskawkami 181

Kolejną propozycją z udziałem truskawek jest kakaowa tarta. Delikatny kruchy spód, wypełniony delikatną panna cottą, a całość udekorowane czerwonymi królowymi lata, czyli truskawkami. Ilość porcji: Cała forma od tarty Składniki: Na kruchy spód: 250g mąki 150g masła/margaryny 50g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1 łyżka wody Szczypta soli Panna cotta: Półtora szklanki(...)dociskamy w formie od tarty, pamiętając o brzegach. Odrywamy papier i poprawiamy ciasto jeśli zajdzie taka konieczność. Dno dziurawimy widelcem i wykładamy folią aluminiową z obciążeniem (np. grochem czy fasolą). Pieczemy około 15 w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze 13 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Na ostudzony spód wylewamy

Kolizje Smaków
Weekendowy kociołek 261

Weekendowy kociołek Znowu wolne i znowu kociołek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tym

Ogrodnik w podróży
Papryka faszerowana mięsem mielonym 110

kolej. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Papryka faszerowana mięsem mielonym – najważniejsze składniki Papryka . Nasza główna gwiazda. Możecie wykorzystać dowolną paprykę – czerwoną, pomarańczową, żółtą, zieloną. To tylko i wyłącznie kwestia Waszych preferencji smakowych. Ja najczęściej używam czerwoną paprykę, bo pasuje mi jej słodkość. Najważniejsze, by papryka była świeża, jędrna i raczej większa, żeby łatwiej było nakładać do niej(...)idealna mieszanka, która nie przytłacza, tylko podkreśla smak wszystkich składników. Dodatki do farszu . Żeby urozmaicić farsz, warto dodać do niego jeszcze inne warzywa niż tylko pomidory. Polecam kukurydzę, czarną fasolę, groszek. Opcjonalnie: ryż . Najczęściej przygotowuję farsz wyłącznie z mięsem i warzywami. Możecie jednak dodać do niego ryż lub kaszę, które zwiększą wartość odżywczą całego dania. To też dobra metoda ratunku

Na-talerzu.pl
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami 96

brązowe pieczarki? Wybór należy do Was. Możecie je też pominąć, jeśli nie jesteście fanami grzybów. Opcjonalne dodatki . Do urozmaicenia możecie dodać do farszu groszek zielony, kukurydzę, suszone pomidory lub fasolę. Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na szybki obiad: Tofu w sosie pomarańczowym Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami Halloumi zapiekane po grecku Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem Drukuj(...)obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, tani obiad, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad Całkowity czas przygotowania 45 min. Porcje 5 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 5 papryk czerwonych lub żółtych 550 g mięsa mielonego 100 g ryżu parboiled 250 g pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku

Na-talerzu.pl
Pasty do pieczywa i zimnej płyty 113

sosów , które też świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie do zimnej płyty. Korzystajcie. 1. Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd(...)solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. 3. Fava – grecki „hummus” z grochu Składniki: 1 szklanka połówek grochu 2 1/4 szklanki wody 1 mała czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 3 łyżki oliwy extra virgin do przybrania: mielona wędzona papryka i odrobina oliwy 1 łyżkę

Kardamonovy
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 219

pastą curry, dodajemy wodę z kokosa lub świeżą z kranu. Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją(...)ryżowy 1 czubata łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka gorczycy białej 2 łyżeczki przyprawy curry Kotanyi (bez soli) 100g cebuli (3 małe cebulki) 2-3 łyżki pasty curry czerwonej 3 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 400ml puszka mleka kokosowego /o zawartości kokosa powyżej 65%/ 150ml wody 200g fasolki szparagowej zielonej ½ małego kalafiora (500g) 150g marchewki

Karo in the Kitchen
Teatr pod gołym niebem i ciasto z rabarbarem 190

pięć lat, odkąd tylko zobaczyłam przepis w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2007. Na okładce pyszni się cudownie kruche ciasto wypełnione zielonym rabarbarem i delikatnym budyniem waniliowym, udekorowane soczyście czerwonymi truskawkami. Czy można się oprzeć...? Teoretycznie nie, choć mi sporo czasu zajęło zabranie się za pieczenie. W końcu jednak nabyłam rabarbar w kolorze burgunda, który naprawdę zaskoczył mnie swoją(...)schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Na cieście położyć papier do pieczenia, wysypać fasolą lub kulkami do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec dodatkowe 15 minut w 200 st. C. Ostudzić. Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie gołąbki z farszem z fasoli i suszonych pomidorów 188

mnie wieloetapowość i długi czas ich przygotowania. Postanowiłam go nieco skrócić zamieniając kilkugodzinne gotowanie na pieczenie. Rodzaj kapusty to oczywiście kwestia dowolna – może być zwykła biała, włoska lub nawet czerwona. I najważniejsza sprawa –farsz – odpowiednio skomponowany i dobrze doprawiony. Same suszone grzyby jako dodatek do ryżowej bazy wydały mi się niewystarczające i postanowiłam przygotować puree na bazie białej fasolki(...)suszone pomidory i całą fasolkę wraz z płynem. Podsmaż 2 minuty, po czym za pomocą drewnianej łyżki zgnieć całość na puree (nie przejmuj się zbytnio, jeżeli pozostaną drobne kawałki fasoli). Zawartość patelni przełóż do miski z ryżem. Całość zamieszaj i dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.  Aby przygotować sos, na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę, dodaj starty czosnek

Roślinna - blog wegański
BARSZCZ BURAKOWY JARSKI (WIGILIJNY) 245

Składniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków  10 dkg  cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0

Przepisy kulinarne babci Antoniny
soczewica zielona+kasza gryczana= pyszne kotlety... 128

Składniki: soczewica zielona 50 dag, kasza gryczana 100 gram/woreczek, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", cebula

W Mojej Kuchni Lubię
Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami 134

Bardzo intensywny w smaku czerwony barszcz. Jest nieco czasochłonny ale warto raz na jakiś czas taki barszcz ugotować. Pierwszy raz dodałam do barszczu koper. To znakomity pomysł, warto w sezonie zamrozić sporo koprowych baldachów, zimą będą jak znalazł. W oryginalnym przepisie  Magdy Gessler , barszczyk nie jest dodatkowo zakwaszany kwasem buraczanym. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam(...)chłodne miejsce, aby nabrał smaku. Rano  zupę dokładnie przecedzić, podgrzać, doprawiamy do smaku sokiem z kiszonych buraczków i solą. Nie dopuszczamy do zagotowania. Podawać z ulubionymi dodatkami - fasolą, pasztecikami, uszkami. Smacznego

Stare Gary
76 przepisów na jesienne obiady 160

pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami(...)Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa

Moja smaczna kuchnia