Jŏ1 wia, że to zajś je take małe wynŏkwianie2, ale tyn smak je richtich3 dobry… i bez zelera4– niyftorzi5 sie ucieszōm 😉 Co potrza? 500
Chop w kuchniketchupu to będzie Wam smakowało. Dla mnie pycha. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka ananasa 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 czerwona papryka 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 cebula olej do smażenia 1. Pierś pokroić w kostkę lub w paski, posolić(...)Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć lekko na oleju razem z czosnkiem, dodać pierś z kurczaka i usmażyć. 3. Do usmażonego mięsa dodać paprykę pokrojoną w paski, kukurydzę i fasolę odsączone z płynu, zalać rosołem i ketchupem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. 4. Na samym końcu dodać groszek i gotować jeszcze przez 5 minut. 5. Podawać z ryżem
Jadło i czytadłosmakuje super. Składniki: Na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 1 żółtko duża szczypta soli 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 100 g sera koziego twardego sól morska pieprz młotkowany z kolendrą ( Kamis) 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowego Alpro ) Sposób przygotowania: Składniki(...)najkrócej), włożyć między 2 arkusze papieru spożywczego lub folii spożywczej i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Ciastem wyłożyć formę do tarty, po nakłuwać widelcem i wstawić obciążoną fasolą do piekarnika na 8 minut w temperaturze 190 stopni. Na podpieczony spód ułożyć pokrojone w plasterki warzywa i ser. Zalać masą jajeczną (jogurt wymieszany z mlekiem i jajami porządnie doprawiony
Wielki apetytprzygotowaniu, sałatka dietetyczna z tuńczykiem i ryżem. Idealna propozycja na lekką kolację, pyszną, zdrową przekąskę, a nawet obiad do pracy. Proste składniki, czyli tuńczyk, seler naciowy, ogórek, szczypiorek, czerwona cebula oraz ryż brązowy łączą się, aby stworzyć pyszną i sycącą sałatkę. Warto podkreślić, że ta lekka sałatka z tuńczykiem nie zawiera majonezu. Zastąpiliśmy go całkowicie jogurtem greckim, który jest(...)zastąpić ryżem białym. Do fit sałatki z tuńczykiem możesz również dodać więcej warzyw. Świetnie sprawdzą się brokuły, karczoch, awokado oraz cukinia. Jeśli chcesz zwiększyć ilość białka, dodaj trochę jajek, fasoli lub łososia. Zawsze szukamy nowych sposobów na wykorzystanie tuńczyka, a ten przepis na dietetyczną sałatkę z tuńczykiem należy do naszych ulubionych. Bardzo lubimy podawać go w zawiniętej sałacie, ale świetnie
Kuchnia Na Wypasieliście noworocznych postanowień zrzucenie kilku kilogramów. ;) Przygotowanie całego dania od początku do końca nie zajmie więcej niż 20 minut. Nawet jeżeli będziecie specjalnie gotować kaszę. Krewetki smażymy króciutko, a fasoli i sosu gotować nie trzeba. Ja wyrobiłam się w tym czasie przygotowując chimichurri bez użycia blendera. Jednak z takim pomocnikiem przygotowywanie posiłków jest o wiele łatwiejsze. :) Sałatka jest jednocześnie syta(...)małej czerwonej cebuli , pokrojonej w piórka po 2-3 łyżki białej i czerwonej fasolki z puszki plasterki chili do dekoracji Sos chimichurri 2 ząbki czosnku 1/4 małej czerwonej cebuli posiekanej papryczka chili , ilość według uznania 3/4 szklanki listków natki pietruszki 1/4 szklanki kolendry z łodyżkami 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki sól według smaku Przygotować
Pełny talerzotyłość jest skutkiem nadmiaru kalorii a wśród produktów szczególnie predysponujących do rozwoju choroby nowotworowej jest czerwone mięso (w tym też wyroby z jego użyciem jak parówki, wędliny, kiełbasy). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla, że codzienne spożywanie 50 g przetworzonego czerwonego mięsa wiąże się z wzrostem zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%. Kolejnym elementem diety działającym pronowotworowo(...)formami tlenu, których nadmiar powstaje w organizmie na skutek nieprawidłowej diety i stylu życia. Kolejne roślinne substancje działającą przeciwnowotworowo to fitoestrogeny. Ich źródłem są nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, bób), len, pełnoziarniste produkty zbożowe ale też owoce jagodowe jak maliny, truskawki zasobne w resweratrol. Wspomnianych surowców nie może zabraknąć w diecie kobiet gdyż ich działanie antyestrogenowe może być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Leczo można przyrządzać z różnymi dodatkami, ja postanowiłam dodać fasolkę szparagową, wyszło bardzo smaczne i sycące. Często przyrządzam to danie na szybki obiad szczególnie że warzywa
Bajeczna KuchniaWitajcie, W moje ręce ostatnio wpadły makarony zrobione z ciecierzycy, soczewicy, a także z fasoli. Jest to ciekawy zamiennik zwykłych makaronów ponieważ wartości odżywcze są zdecydowanie lepsze. W związku z tym, że lubię przygotowywać sobie obiady do pracy i przeważnie robię je na dwa dni, szukam łatwych, ale smacznych rozwiązań na moje posiłki. Zobaczcie co tym razem mi wyszło(...)Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami 100 g makaronu 100% mąki z ciecierzycy 150 g makaronu 100% mąki z soczewicy czerwonej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego ( u mnie filet z indyka, ale śmiało można zastąpić to innym mięsem mielonym) 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała
Kuchnia moimi oczamiidealnie pasuje smak papryki. Żeby całość była jeszcze bardziej kolorowa, dodałam też sporo zielonego. Składniki (na 3 porcje): pół szklanki ciecierzycy opakowanie przecieru pomidorowego lub pomidorów w całości pół czerwonej papryki pół żółtej papryki chili ok. 200 g cukinii (pół małej) gałązka lubczyku łyżeczka czosnku niedźwiedziego ząbek czosnku natka pietruszki sól pieprz Ciecierzycę namoczyć rano przed pracą lub wieczorem(...)wlać nową. Powinno być jej ok. 2 razy więcej niż napęczniałej ciecierzycy. Gotować ciecierzycę do miękkości ziaren (ok. 30 minut). Pamiętajcie, że ciecierzyca nie rozpada się tak jak fasola i trzeba jej spróbować, by uznać, że jest już ugotowana . Do ciecierzycy dodać gałązkę lubczyku i wlać przecier pomidorowy lub pomidory w całości. Pomidory podziabać łyżką na kawałki. Sugeruję użyć przecieru
Weekendy w domu i ogrodziełososiem. Zapiekankę robię w jednym naczyniu, ryżu nie gotuję wcześniej tylko go zapiekam w bulionie. 1 szklanka ryżu czarnego 40 dkg filetu z pstrąga łososiowego 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg fasolki szparagowej szerokiej 700 ml bulionu warzywnego 15 pomidorków koktajlowych sól, pieprz, przyprawa do ryb 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryka wędzona(...)kawałki, posypuje przyprawą do ryb, rozmarynem i odstawiam. Cebulę i czosnek drobno siekam. Przesmażam na oleju. Ryż przelewam zimną wodą. Dodaję do cebuli chwilę przesmażam. Dodaję koncentrat, paprykę pokrojoną. Fasolę obieram i kroję na kawałki. Dodaję do ryżu. Dodaję sól, pieprz, paprykę ostrą i wędzoną. Całość przesypuję do naczynia do zapiekania. Wlewam 700 ml bulionu i mieszam. Piekarnik nagrzewam
wesoła kuchniaszukałam odpowiedniego przepisu, wreszcie wzięłam po trochu z kilku i mam nadzieję stworzyłam coś dobrego-zobaczymy. SKŁADNIKI: 20 dag. boczku wędzonego 20 dag. kiełbasy wędzonej 2 puszki fasolki (dodałam czerwoną, choć tradycyjnie to biała) 2 puszki krojonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki oleju sól.pieprz, papryka ostra,3 szt. ziela angielskiego. 1 liść(...)boczek i kiełbasę w półkrążkach, smażymy około 10 min., dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy, następnie wkładamy krojone pomidory, pokrojone w słupki ogórki i dusimy około 20 min., dodajemy fasolę z dwóch puszek wraz z zalewą i dusimy razem około 15 min. doprawiamy solą,pieprzem i papryką i gotowe
Kuchnia Beatyszukać pana Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień- salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh). Także dziś u mnie mocno naciągane buritto(...)MANGO SKŁADNIKI: - 4 tortille ( przepis na domowe tortille) - 4 kawałki łososia po około 100 g -1 bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ) - 4 garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż
SMYKWKUCHNIwysokich temperatur i upałów , po prostu fermentują. Gdy chcemy podgrzać legumi, musimy to robić wolno i na małym ogniu, aby się nie rozciapały. Ja do mojego włoskiego dania użyłam fasoli Adzuki od Skworcu , którą bardzo lubię. Moczyłam ją całą noc , a gotowałam około półtorej godziny. Na końcu dodałam bazylię, obranego ze skórki pomidora, oliwę z oliwek, pieprz i sól(...)smakuje? Po włosku, wybornie! Warto jeść strączkowe,bo we Włoszech się mówi, że talerz legumi to nic innego jak pierwsze i drugie danie, w którym jest porządny kawałek czerwonego mięsa. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni