czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:243/307)

Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką 144

Lubię mieć w spiżarni puszki z ciecierzycą, pomidorami i fasolą. Kiedy mam mało czasu na szykowanie obiadu, bardzo się przydają. Tym razem zaczęło się od leżących w lodówce liści botwiny, z którymi nie bardzo wiedziałam co zrobić. I był też duży słoik ciecierzycy. Jeden z przepisów Jamiego Olivera z książki "5 składników", okazał się bardzo inspirujący. I w ten sposób(...)powstał nie tylko smaczny, ale i prosty do zrobienia obiad. Bardzo polecam! składniki ok 400 g polędwiczki wieprzowej 1 długa czerwona papryka Ramiro 3-6 suszonych pomidorów w oliwie 220 g liści botwinki 1 łyżeczka nasion fenkułu 540 g ciecierzycy z zalewą ( duży słoik) sól, pieprz oliwa czerwony ocet przygotowanie Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w krążki. Liście

Stare Gary
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 130

mieszać. Np. sałata lodowa zachowuje swoją świeżość bardzo długo, więc z powodzeniem możemy ją trzymać w lodówce. Nawet po kilkunastu dniach przechowywania nie traci swoich wartości. 3. Fasola, ciecierzyca, soczewica, groch- kup suszone zamiast konserw – mają mniej sodu i są dużo tańsze. Ugotuj i np. zamroź 4. Jajka- naucz się je wykorzystywać, ponieważ są pożywne i są źródłem niezbędnego białka(...)się naciągnąć na napisy na opakowaniach jajek. To, że napisane jest że są ekologiczne wcale o tym nie świadczy! Istotna jest jedynie pierwsza cyferka na kodzie jajka (czerwony napis). 3- chór klatkowy, 2- chów ściółkowy, 1- chów wolnowybiegowy, 0- chów ekologiczny. 5. Przyprawy, bakalie itp. kupuj na wagę- poszukaj sklepu, który sprzedaje przyprawy luzem. UWAGA:  Porównaj ceny jednostkowej wagi

Tradycyjna Kuchnia
Jedzonko do pracy # 13 Sałatka z tuńczyka z fasolą 179

regularnie przygotowywac pudeleczka z jedzeniem do pracy. Dzis przygotowalam salatke, ktora postanowilismy przygotowac w ramach wyzwania 3po3. Salatka ma sie skladac z 3 glownych skladnikow: tunczyka, fasoli i salaty. Taka kombinacja jest wspaniala i mozna z niej stworzyc wiele szybkich i prostych salatek, idealnych zarowno na lunch do pracy jak i na stól dla gosci. Z pewnocia wszsytkim bedzie smakowala(...)taka salatke postanowili przygotowac: Panna Malwinna , Mirabelka i Mopsik . Skladniki: puszka tunczyka w zalewie pol puszki fasolki pol glowki salaty romanesco poszatkowanej na paski grubosci okolo centymetra 1 mala czerwona cebula pokrojona w drobniutka kostke sok z cytryny oliwa z oliwek duza szczypta pieprzu kajenskiego sol, pieprz Przygotowanie: Tunczyka odcedzic i przelozyc do miski, rozdrobnic. Dodac cebule i fasolke

Codzienne Gotowanie
Quesadilla 133

nazwa pochodzi od słowa queso, co oznacza ser. Tak naprawdę rzadko który kucharz przygotowując quesadillę ogranicza się tylko do sera, a dodatki bywają bardzo różne i zaskakujące: od papryki, fasoli, kurczaka zaczynając, a na ziemniakach kończąc. Moja wersja nie była zbyt "wypasiona", dodałam słodką paprykę, wędlinę z kurczaka, kukurydzę i ser oczywiście. Upiekłam je na grillu kontaktowym, ale można również(...)przekąska, w sam raz na kolację, na imprezę albo jako przekąska podczas oglądania meczu.  Składniki: 4 tortille 150g sera 100g wędliny drobiowej 1 mała puszka kukurydzy (85g) pół czerwonej papryki szczypta chili ketchup  Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć. Na dwóch plackach tortilli rozłożyć wędlinę, paprykę, kukurydzę. Polać odrobiną ketchupu. Posypać serem

Obiad gotowy
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 884

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))  Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek(...)botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 884

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))  Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek(...)botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę

Walijskie Pichcenie
Kryzysowa wigilia 176

śliwki. Połączenie śliwek z fasolą jest bardzo popularne na południu Polski. Składniki: - paczka fasoli - woreczek kaszy jęczmiennej - opakowanie suszonych śliwek - szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy. Dodajemy pokrojone śliwki, mąkę, ugotowaną kaszę oraz proszek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 45minut/180stopni. Tosty(...)też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby marchewkowe tylko z buraków

Kryzysowa Książka Kucharska
Tarta z porzeczkami i truskawkami 157

czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko(...)ciastem formę do tarty o średnicy ok. 28 cm. Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez

Moja Delicja
Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia 155

skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Można je dodawać do deserów, koktajli, pieczywa, sałatek, surówek… i nie tylko. Nie zawierają glutenu, spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste. To tylko ułamek(...)zdrowotnymi fascynują mnie nie od dziś i „przemycam” je, gdzie tylko mogę. Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia.   Składniki (ilość według potrzeb): - brukiew - kawałek czerwonej papryki - kawałek jasnej części pora - cebula dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy     Obraną

mojewypiekiinietylko
Dania jednogarnkowe - 3 przepisy na prosty jesienny obiad 120

gotują się w tym samym garnku! z jednej brytfanny - kiełbaski z pieczonymi jesiennymi warzywami w oliwie rozmarynowej z jednej patelni - szybki, aromatyczny tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą z czosnkiem i chilli  W kuchni towarzyszyły mi tym razem oliwy smakowe od Monini, które nadają potrawom wspaniałego aromatu i głębi. Przydają się przy szybkim gotowaniu(...)Składniki/ na 4 porcje: 1 batat (500 g) 1 czerwona papryka ok. 400 g brukselki 3 łyżki oliwy Monini Rozmaryn 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz do smaku 8 surowych kiełbasek, u mnie białe  Przygotowanie pieczonych warzyw i kiełbasek: Batata i czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Brukselki oczyść z brzydkich listków i przekrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kalafiorów na ostro 71

window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kalafior - ok. 1 kg -200 g fasolki szparagowej żółtej -200 g marchwi -2 czerwone papryki -1 mała ostra papryka czuszka -sól Na zalewę: -2 szklanki wody -1/2 łyżeczki soli -1 płaska łyżka cukru -3 łyżki octu -ostra papryka w proszku -olej rzepakowy(...)wody. Odcedzić i pozostawić do odparowania i wystudzenia.  Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski o podobnej długości jak fasolkę. Ostrą paprykę czuszkę podzielić na małe kawałki. Fasolę szparagową i marchew obgotować. Fasolę pokroić na kawałki o długości 2 cm, a marchew w cienkie krążki. Układać w słojach na przemian warzywa. Zagotować wodę z solą, cukrem, octem, dodać

Kulinarne przemyslenia
AROMATYCZNA PIERŚ KURCZAKA Z WARZYWAMI 82

dania -->  kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na  Instagramie  -->  kliknij tutaj Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 1 cebula * 1 czerwona papryka * 100 g fasolki zielonej lub żółtej * 1 cukinia * 5-6 większych pieczarek * sól i pieprz do smaku * 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej * pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej * pół(...)płynnego miodu * 100 ml wody * olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, cukinię i pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w paski. Fasolę pokroić na 3 części. Koncentrat pomidorowy wymieszać w miseczce z wodą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać. Pierś kurczaka podsmażyć na oleju, posypać solą i pieprzem

Zrób to smacznie
Tarta z porzeczkami i truskawkami 76

stragany uginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło(...)tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Jeśli interesują Was inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “ Ciasta z owocami “. Polecam

Moja Delicja
Tarta z porzeczkami i truskawkami 111

duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g)   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem(...)formy na tartę. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez

Moja Delicja
Tajska zupa z polędwiczki wieprzowej 88

łączymy kolejne smaki. Może nie wygląda, jednak smak nakreśli wyobrażenie tego, co nadzwyczajne. Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 100 g fasolki szparagowej 100 g groszku świeżego 2 małe papryczki czerwone 2 małe papryczki pomarańczowe 4 młode marchewki 3 łyżki oleju sezamowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki sosu ostrygowego(...)makaronu nitki ze spiruliną 100 ml zimnej wody 1 łyżka mąki z tapioki 1 pęczek szczypioru z dymką Przygotowanie: Mięso oczyszczamy, kroimy w słupki (3x0,5-chybił trafił). Fasolę kroimy na 5 mm kawałki (bez linijki ;) ) Groszek łuskamy. Papryki kroimy w krążki. Marchew obieramy, kroimy w julenkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, po chwili fasolkę i groszek. Smażymy

R'n'G Kitchen
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 155

pokrojonej w paski kolorowej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 pomidory sól, cukier i pieprz do smaku 1 łyżka masła 10 sztuk kolorowej marchwi (pomarańczowej, żółtej, białej i czerwonej) Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na ok. 3 cm kawałki. Zalewamy wodą do poziomu fasolki, dodajemy po łyżeczce soli i cukru. Gotujemy ok. 10 min. i odcedzamy. Pomidory(...)plasterki. Na patelni masło, wsypujemy cebulę, czosnek i szklimy, dodajemy marchewką, wlewamy puree z pomidorów i dusimy ok. 15 min. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podgotowane kawałki fasoli i paski papryki, dusimy ok. 10 minut, ewentualnie uzupełniamy małą ilością wrzącej wody. Gorącą fasolkę w sosie pomidorowym zajadamy z apetytem, to danie to świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania