czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:245/307)

Pasztet domowy smakuje każdemu 78

Pasztety z roślinami strączkowymi Rośliny strączkowe to ważne źródło białka w każdej diecie, ale szczególnie istotne jest w diecie roślinnej. Strączki takie jak: ciecierzyca, soczewica w różnych kolorach, fasole np. adzuki, mung czy biała dostarczają żelaza, wapnia, magnezu i błonnika. Zawierają dobre kwasy tłuszczowe. Do roślin strączkowych należy też soja i tofu czy tempeh po rozdrobnieniu też można dodać(...)bataty, dynia, cukinia, seler, marchewka, pietruszka, pasternak czy cebula. Można także surowe warzywa zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju i dopiero później dodać do pasztetu. Pasztet domowy z czerwonej soczewicy Na pasztet domowy z czerwonej soczewicy potrzebna jest: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka pieczarek ½ szklanki cebuli ½ szklanki nerkowców Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka cayenne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą 187

masłaem, a następnie przekładamy na formę do tarty (u mnie ta tradycyjna z Ikea) i dziurkujemy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy obciążniki (fasola, ryż) a następnie wkładamy ciasto do piekarnika na 15 min. Po tym czasie ściągamy papier. Nałożymy nasz farsz: Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do zeszklenia, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki

Kuchnia moimi oczami
Wieprzowina po meksykańsku 127

Wieprzowina po meksykańsku Kuchnia meksykańska kojarzy się nam głównie z fasolą i kukurydzą . Nic dziwnego , gdyż są to najbardziej popularne w tym kraju dodatki . Niemniej jednak w Meksyku jada się także sporo mięsnych , pikantnych potraw . Mi kojarzą się one z gulaszami , ale ich smak jest zdecydowanie inny , dzięki unikalnej kombinacji przypraw i dodatków takich jak czekolada . Polecam wypróbować fajna zabawa(...)upływie dwóch godzin sos powinien samoczynnie się zagęścić . Dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia . Serwujemy na gorąco z ryżem lub innymi dodatkami . Moi chłopcy lubią to danie najbardziej ze smażoną fasolą i tortillą serową . Smacznego !     Artykuł Wieprzowina po meksykańsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Tarta z bakłażanem. 155

minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (na maśle

zadanie-gotowanie
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 166

się podobnie – najbardziej wyczuwalna jest słodycz pomidorów spotęgowana słodyczą  papryki, a całość przełamuje delikatna gorycz nasion siemienia lnianego. Bogaty, intensywny smak, a także ciekawy wygląd sprawia, że czerwone plastry tych krakersów idealne będą podane do zupy czy sałatki. Skład: k. siemię lniane*, suszone pomidory* (9%), szczypiorek*, rodzynki sułtańskie*, bazylia*, słodka papryka*, k. chia szałwia hiszpańska, k. amarantus*, kolendra(...)zdaniem najlepsze są same w sobie, bez żadnych dodatków, do chrupania w pracy czy przed telewizorem. Ale równie nie do pobicia będą podane z roślinną pastą, na przykład z fasoli i pieczarek czy pseudojajeczną. Jak dla mnie tego typu pieczywo, o wyrazistym, cierpkim smaku idealnie komponuje się choćby z porządną porcją awokado z dodatkiem odrobiny soli morskiej. Takimi pełnowartościowymi krakersami

Roślinna - blog wegański
Wołowina w sosie ostrygowym 168

się podsmaża przez co nie tracą swojej świeżości i ładnej barwy. Dania są więc kolorowe i apetyczne. W przepisie użyłam zielonej papryki, która jest gorzkawa, więc można ją zastąpić czerwoną, jeśli komuś przeszkadza jej posmak. Składniki 150g polędwicy wołowej marynata 1 ząbek czosnku zmażdżony lub drobno posiekany 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sake(...)łyżeczka mąki kukurydzianej 8 łyżek wody 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 3 posiekane ząbki czosnku 1 papryka zielona pokrojona w paski 50g zielonego groszku 100g ziaren kukurydzy 75g kiełków fasoli mung 30g kiełków mieszanych do przybrania olej do smażenia Sposób przygotowania Rano pokroić wołowinę w drobne paseczki. Wymieszać składniki na marynatę, zalać nią mięso i zostawić na kilka godzin. Można

W kuchni wieczorem
udka z przyprawą kurczak z kiełkami... 182

Składniki: 2 sztuki uda kurczaka, 2 łyżki masło klarowane, 2 łyżeczki vegeta, 1 opakowanie przyprawy kurczak z kiełkami Royal Brand, 4 szklanki woda,2 małe papryczki chilli czerwona i zielona, 1 łyżka śmietana 18% gęsta umyte uda kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć je vegetą na maśle uda zrumienić w rondlu wsypać przyprawę kurczak z kiełkami, pokrojone papryczki(...)zmiksować pałką blendera na gęsty sos nam smakuje z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem........SMACZNEGO!!! kurczak z kiełkami Royal Brand - nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - składniki: kiełki fasoli, pieczarki, liście laurowe, seler, cebula, czosnek, por, seler, łodygowy, marchewka, tymianek, rozmaryn - opakowanie: 50 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Jednogarnkowa Jarzynova – Dominika Wójciak – proste, codzienne warzywne receptury 49

Wiosną kiedy na targach pojawiają się świeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie

Tajemnice Smaku
Jednogarnkowa Jarzynowa – Dominika Wójciak – proste, codzienne, warzywne receptury 60

Wiosną kiedy na targach pojawiają się świeże, młode warzywa i pierwsze owoce przygotujemy między innymi boćwinę z czosnkiem i orzeszkami, duszone młode pory, sałaciankę, groszkową pastę, smalec z fasoli czosnkiem niedźwiedzim lub okonomiyaki z młodej kapusty. Latem rośliny zawierają dużo witamin i minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców(...)prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko z ogrodu czy sadu, ale także z lasu. Jesienne propozycje Dominiki to między innymi czerwona kapusta z gorgonzola, grzybowy strogonow, ragu z bakłażanów, dyniowy dal, pieczone śliwki i mój ulubiony deser, a mianowicie mus gruszkowo dyniowy z kardamonem . W zimowej kuchni Jarzynovej jest równie pysznie

Tajemnice Smaku
Omlet z boczkiem i awokado 72

koszyka Polecam Wam także przepisy na: –  frittata ze szpinakiem –  klasyczna szakszuka –  szakszuka z boczkiem –  szakszuka z dynią –  szakszuka z kurkami –  szakszuka z fasolą –  zielona szakszuka –  szakszuka z fetą –  szakszuka ze szpinakiem – pikantna  szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy(...)minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 4-5 jajek – 2-3 łyżki mleka – sól, pieprz – 2 łyżki masła klarowanego – 4-6 plasterków boczku – 1 awokado – pół czerwonej cebuli – 2 garści świeżej rukoli PRZYGOTOWANIE: W misce połącz jajka, mleko i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj aby masa jajeczna była jednolita i lekko puszysta. Podziel

nietylkopasta.pl
Sałatka z buraczkami i fasolką szparagową 232

możecie już dzień wcześniej upiec oraz obrać ze skórki. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2-3 porcje: 4 małe buraki 150 g zielonej fasolki szparagowej, np. mrożonej 1/2 małej czerwonej cebuli 50 g sera feta 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oleju sól, pieprz do dekoracji posiekany szczypiorek Buraki wyszorować, odciąć końcówki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec(...)Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Cebulę przesypać do miseczki i zalać octem. Lekko posolić i całość wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Do miski przesypać buraczki, dodać fasolę, cebulę i wlać olej. Całość posolić oraz popieprzyć. Wymieszać. Na sam koniec sałatkę przełożyć na talerze bądź na półmisek, dodać posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę

Ugotować
Toskańska zupa fasolowa 63

Pyszna, gęsta i sycąca… Taka właśnie jest toskańska zupa fasolowa . Treściwa przez warzywa, ziemniaki i białą fasolę, podana z kleksem roślinnej śmietanki i obsypana ziołami. Ta zupa jest prawdziwym SZTOSEM! Toskańska zupa fasolowa Oczywiście ile kucharzy i kucharek, to tyle samo znajdzie się sposobów wykonania i wariacji na temat dzisiejszej zupy, która ma swoje korzenie we Włoszech. Nie zmienia(...)Toskańska zupa fasolowa jest dla Ciebie! Sprawdź również inne zupy w podobnym stylu: Zupa z ciecierzycą Zupa caldo verde z jarmużem Indyjska zupa z boczniakami i jarmużem Zupa z czerwonej soczewicy Zupa z zielonej soczewicy Artykuł Toskańska zupa fasolowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Tosty z kurkami i jajkiem 54

Dodaj do koszyka Polecam Wam także przepisy na: –  najlepsza jajecznica –  klasyczna szakszuka –  szakszuka z boczkiem –  szakszuka z dynią –  szakszuka z kurkami –  szakszuka z fasolą –  zielona szakszuka –  szakszuka z fetą –  szakszuka ze szpinakiem – pikantna  szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację Polecam Wa też inne(...)SKŁADNIKI: 200 g kurek 1-2 łyżki śmietany 18% 4 kromki pieczywa 2-3 jajka –2 łyżki masła klarowanego lub masło + olej sól i pieprz do podania: posiekana drobno czerwona cebulka lub szczypior, drobno posiekany świeży rozmaryn (zamiast rozmarynu możesz też użyć innych ziół, do kurek super pasuje też koperek) PRZYGOTOWANIE: Kurki dokładnie umyj. Najlepiej moczyć je w chłodnej

nietylkopasta.pl
Wiosenna fritata z kiełkami strączków, młodymi ziemniakami i twarożkiem. 117

ukazały się dwie odsłony tego włoskiego przysmaku. Niewtajemniczonym dodam, że jest to rodzaj omletu z piekarnika z różnymi dodatkami. Do dzisiejszego wydania tegoż dania wykorzystałam kiełki ciecierzycy, soczewicy oraz fasoli mung, a także pyszne młode ziemniaki. W potrawie nie mogło zabraknąć oczywiście świeżych ziół, więc w środku znajdziecie również świeżą kolendrę a na wierzchu sporą dozę szczypiorku. Proste i mało skomplikowane(...)kilka pomidorków koktajlowych garść świeżej kolendry   ok. 70 g kiełków roślin strączkowych  szczypiorek  Przyprawy:  sól  pieprz czosnek  oliwa z oliwek  wędzona czerwona papryka  kmin rzymski  kolendra mielona  tymianek Ponadto:  2 łyżeczki czarnego sezamu.  Wykonanie:  1. Ziemniak myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry

vaniliowoczekoladowa
Potrawka z fasolki konserwowej 158

Warzywa mają moc.....także zimą. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, szczególnie zimą. Już kiedyś jedna potrawka z fasolki  skradła moje serce. Ta wersja

Pobite gary Barbary
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 278

Czasem chcemy przygotować coś dobrego, sycącego i smacznego – a przede wszystkim na szybko. Tak zrodził się pomysł na tą zupę – treściwą i pyszną, a zarazem do

Jak gotować i nie zwariować
Barszcz z czerwoną fasolką 178

Czasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi

bistro mama

Proponowane wyszukiwania