Warzywa mają moc.....także zimą. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, szczególnie zimą. Już kiedyś jedna potrawka z fasolki skradła moje serce. Ta wersja
Pobite gary BarbaryCzasem chcemy przygotować coś dobrego, sycącego i smacznego – a przede wszystkim na szybko. Tak zrodził się pomysł na tą zupę – treściwą i pyszną, a zarazem do
Jak gotować i nie zwariowaćCzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi
bistro mamaSałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej. To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia, że robi duże wrażenie. Tajnym składnikiem tej sałatki jest lekko zamarynowana cebulka i sos powstały na bazie marynaty. Maceracja cebulki w zalewie octowej, eliminuje jej ostrość, zmiękcza i nasyca smakiem marynatę. Tą sałatkę(...)podana na ciepło i zimno. Jeśli przygotujesz ją godzinę przed podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza, bo smaki przegryzą się. Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 niewielka czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego + 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru szczypta czarnego mielonego pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 łyżki siekanej
Codziennik Kuchennygodzinę. W moim przypadku są to półprodukty, które pozwalają mi przygotować prosty, ale smaczny obiad w ekspresowym tempie. I tak często zdarza mi się gotować większe ilości ciecierzycy, fasoli, soi czy kasz i trzymać w lodówce na tego typu sytuacje. Takie produkty, ugotowane, spokojnie przeczekają w lodówce 2-3 dni. I w takich właśnie okolicznościach powstał obiad, który(...)zatem zapraszam na ciecierzycę z ryżem i morelami. PRZEPIS CIECIERZYCA Z RYŻEM I SUSZONYMI MORELAMI 50 g brązowego ryżu garść ugotowanej ciecierzycy 3-4 morele suszone pół małej czerwonej cebuli kolendra, sproszkowane mango, wędzona papryka, pieprz cayenne, cynamon świeża natka pietruszki odrobina bulionu warzywnego lub wody pestki dyni Gotujemy brązowy ryż W czasie, kiedy ryż się gotuje podsmażamy
HealthyCreationsmąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe jajko do smarowania 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa: 300 g upieczonej dyni w kawałkach 1 czerwona cebula 150-200 g sera koziego 200 ml śmietany 36% 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mąkę przesiać, dodać 2 żółtka, szczyptę soli i posiekać aż zrobi się drobna(...)rozwałkować (najłatwiej między dwoma kawałkami folii). Wyłożyć ciastem formę, docisnąć ciasto do brzegów i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy wierzch suchym grochem lub fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem
UgotujmyTo.pltransportu tlenu do mózgu, wapń i magnez zapewniają prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, zaś cynk może poprawiać pamięć. Znajdziemy je we wypomnianych wyżej produktach zbożowych, nasionach i strączkach, a także czerwonym mięsie (żelazo, cynk), fermentowanych produktach mlecznych i serach (wapń) oraz gorzkiej czekoladzie (magnez, potas, żelazo). Wśród witamin najważniejszą rolę odgrywają witaminy z grupy B. Biorą one między innymi(...)wątróbce, soi, orzechach, zarodkach pszennych, awokado i oliwkach. Produkty, które wspomagają myślenie i koncentrację: pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kasza gryczana, kasza jaglana płatki owsiane rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca, soja jajka ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki) olej lniany, oliwa z oliwek extra vergine orzechy włoskie, migdały, pistacje pestki dyni, pestki słonecznika nasiona chia suszone
Chilli Czosnek i Oliwaobiad w domu oprócz warzyw nie powinno zabraknąć produktów zawierających białko. U mnie tym razem był indyk, osoby na diecie bezmięsnej mogą zastąpić go białkiem roślinnym np. ciecierzycą lub fasolą. Niektóre witaminy i minerały zawarte w warzywach potrzebują również towarzystwa tłuszczu, aby mogły być przyswojone przez nasz organizm. W tej sałatce dressing jest zrobione z dodatkiem oliwy, która sama(...)Czas przygotowania: 30 minut Składniki na sałatkę z indykiem i warzywami: 300 g piersi z indyka 1/2 sałaty lodowej lub 1 rzymska 3 pomidory 2 ogórki sałatkowe 1 papryka czerwona 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 3 gałązki koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminu rzymskiego pieprz i sól 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Sos do sałatki
Kuchcik gotujeMiłe to, że bliscy o nas zawsze myślą. Jak to w sezonie, leczo być musi. Składniki 1 cukinia (400-500 g) 1 kabaczek (400-500 g) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 250 g pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju(...)plasterki. Fasolkę na 2- 3 cm kawałki. Parówki na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia, najlepiej pod koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy
R'n'G KitchenZupa cygańska to danie przyrządzane przez moją mamę. Nieco ją zmodyfikowałam m.in. pomijając fasolę oraz kukurydzę i tak powstało tanie, proste, pyszne, sycące i rozgrzewające danie, idealne na jesienny obiad w tak zimne dni jakie teraz panują. Stanowi naturalny termogenik, który pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Danie na bazie rosołu, prostych warzyw oraz mielonego mięsa, które w połączeniu(...)ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku. Składniki: 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1000 ml tłustego domowego rosołu 150 g cebuli 100 g papryki czerwonej 100 g papryki zielonej 200 g pędów bambusa 20 g papryczki chili 250 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku papryka słodka mielona papryka ostra mielona majeranek bazylia suszona sól himalajska
Ola la LCHFJeśli jesteście na diecie i chcielibyście odchudzić to danie zrezygnujcie z boczku. Choć, muszę przyznać, że zrumieniony na patelni z cebulką nadaje daniu wyjątkowy smak i zapach. Do tego fasola i groszek, które dodane zostały do leczo wraz ze swoimi sosami z puszki. Zdrowo, kolorowo, smacznie, domowo:D Nic tylko zabierać się do gotowania!;) Dodałam do dania także świeże warzywa(...)kostkę puszka 400 g zielonego groszku konserwowego - użyłam firmy Jamar puszka 400 g białej fasolki konserwowej - także Jamar 2 cebule 2 cukinie 1 żółtka papryka 1 czerwona papryka 3 średnie pomidory ząbek czosnku 2 suszone pomidory garść czarnych oliwek (opcjonalnie) sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk, bazylia, papryka słodka i ostra, czosnek, łyżeczka vegety natur
Zasmakuj Kuchniząbki czosnku · 2 cm korzenia imbiru · 3 marchewki · 1 papryka czerwona · ½ kg fasolki szparagowej · 6 łyżek sosu sojowego ciemnego · 2 łyżki ketchupu pikantnego(...)mieszamy i odstawiamy na dwie godzinki. Po tym czasie Mięso smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki, fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki. 3. Na rozgrzany olej przekładamy marchewki, paprykę oraz fasolę, wsypujemy sól i smażymy do miękkości. 4. Warzywa łączymy
Kulinarna Chwilacennych witamin, w tym tych rozpuszczalnych w tłuszczach – np. A, D, E. Flądra to także źródło witaminy B12, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Warto ją jeść również ze względu na zawartość witaminy B6 i niacyny. Jedzenie flądry wymaga nieco cierpliwości, ponieważ jej mięso jest dość ościste(...)Orientalna sałatka z pieczoną flądrą Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 flądry japońska panierka panko olej 1 jajko sól pieprz Sałatka 1 marchewka 1/2 zielonego ogórka 2 garści kiełków fasoli mung 1 łyżka suszonych wodorostów wakame czarny sezam szczypiorek do posypania olej sezamowy sos sojowy sól pieprz cytryna Wykonanie Suszone wakame zalej ciepłą wodą. Po 10 minutach odcedź, pokrój
Kulinarne przygody Gatitysztandarową potrawą kuchni meksykańskiej, ale pojawia się też w USA i innych krajach różniąc się głównie wielkością i farszem. Wystarczy zatem przygotować odpowiednią tortillę LCHF a w nadzieniu pominąć fasolę oraz kukurydzę, która znajduje się w tradycyjnej wersji meksykańskiej by cieszyć się tym pysznym daniem. Składniki na 1 średniej wielkości keto burrito: Składniki na 1 średniej wielkości keto tortillę(...)średniej wielkości keto burrito: 150 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego (łopatka, karkówka, podgardle, wołowina) 30 g pomidorów świeżych lub w puszcze bez skórki 30 g cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 10 g (ok 1/2 sztuki) papryczki chili 50 g papryki czerwonej i żółtej 15 ml oliwy z oliwek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony
Ola la LCHFkiełbasy chorizo 300 g chudej wieprzowiny 1 puszka pomidorów 1/2 puszki białej fasolki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 litry bulionu 4 ziemniaki włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera ) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku kilka podpieczonych krewetek(...)doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryka. Dodajemy fasolę i mieszamy. Krewetki wcześniej podpieczone i doprawione ziołami ( papryką, czosnkiem, kolendrą ) nabijamy na patyczki i podajemy do zupy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolilokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa(...)pietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę przepłukać przez sitko pod bieżącą wodą i dodać do zupy razem z burakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulką przysmażoną z szczyptą cukru.Jeszcze chwilę gotujemy by zupa nabrała pięknej buraczanej czerwieni. Zupę
MarciochaKucharzyczasie nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy z obciążeniem (na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy groszki ceramiczne, albo fasolę czy groch) przez 15 minut, a następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze 10 minut. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do przestudzenia. Składniki na tartę: 500 g miękkiej ricotty(...)tartę studzić na kratce. Ps. Jeśli brzegi ciasta zbytnio się rumienia możemy je przykryć folią aluminiową. dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, 200 g świeżych malin, 150 g świeżej czerwonej porzeczki, świeże listki mięty cukier puder Wystudzoną tartę dekorujemy owocami, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy schłodzoną. Smacznego
Plate of Joy