dań. Ta liczba nawiązuje do symboliki 12 apostołów i 12 miesięcy w roku. Tradycyjnie spożywa się potrawy postne , a wśród najbardziej typowych są: - zupy. Do najbardziej tradycyjnych należą barszcz czerwony, zupa rybna, grzybowa, zupa migdałowa; - pierogi, paszteciki, uszka, krokiety. Najczęściej są nadziewane grzybami z kapustą, lub samymi grzybami; - śledzie w rożnej postaci, np. z grzybami, rodzynkami, śliwkami, z cebulą, olejem(...)łazanki i kluski z makiem lub kiszoną kapustą; - kiszona kapusta gotowana z grochem lub grzybami; - kompot z suszu; - racuchy z jabłkami lub chałka. W niektórych regionach podawana jest kutia, fasola ze śliwkami, pieróg lub kulebiak z kapustą, gołąbki z kaszą, O ile podczas kolacji wigilijnej nie spożywa się mięsa, to już w Święta Bożego Narodzenia na stole pojawiają się
Obiad gotowysalsę – sos, który ożywi każdą potrawę. Jaka salsa? Salsa po hiszpańsku to po prostu „sos”. Występuje w różnych wersjach, choć zazwyczaj mówiąc „salsa” ma się na myśli wersję roja (czerwoną), czyli sos z gotowanych pomidorów, cebuli, papryki, czosnku i kolendry. Bardzo podobny skład ma salsa cruda (surowa), tyle że tutaj gotowane warzywa zastąpione są surowymi, a potrawa(...)komponuje się z grillowym menu. Sosy „czerwone” są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa i kiełbasek, z kolei do grillowanych ziemniaczków doskonale pasuje pikantna salsa brava. Grillowane, faszerowane warzywa można łączyć z każdą salsą, w zależności od tego, jakie smaki preferujemy – dzięki zielonej salsie warzywna potrawa zyska głęboki, ziołowy aromat, a salsa czerwona sprawi, że pieczone warzywa staną
jakszef.plkilka minut z obu stron, kroimy w kostkę. Razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem dusimy, na rozgrzanym oleju, przez 10 min. Następnie dodajemy osączoną z zalewy fasolę, passatę, sos sojowy, ocet, cukier, cynamon, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, kumin, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy, i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 60 min, od czasu
R'n'G KitchenMiałam przyjemność uczestniczenia w pokazie ,warsztatach z P.Sylwia Biały .zainspirowana boćwiną Sylwi Bialy ,którą gotowalyśmy na pokazie ,staralam sie wiernie odtworzyc ,choć
w mojej kuchniLiście pietruszki to już pikuś zawsze gdzieś tam sobie rosną , jak nie u nas , to u sąsiada . Taka szybciutka , zastępująca obiadek sałatka . Składniki : 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka makaronu drobniutkie muszelki lub inny maluszek 1 łyżka majonezu(...)wodą , następnie pozostawiamy na godzinkę żeby porządnie odciekły . Ogórka, jajka i natkę pietruszki siekamy drobniutko . Tuńczyka również odcedzamy z zalewy , rozkruszamy i wkładamy do miski , gdzie dosypujemy pozostałe składniki ( fasolę,kukurydzę,ogórka,pietruszkę , ugotowany makaron ) . Dokładamy majonez , ketchup , wyciśnięty praską czosnek ,sól i chilli w lubianej ilości . Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę . Po wyjęciu z lodówki
Ogrodnik w podróżyniezwykle szybko a efekt jest przepyszny. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – szakszuka z fasolą – zielona szakszuka – szakszuka z fetą – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne(...)sera feta – sól, pieprz, słodka papryka – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2-3 pomidory lub więcej pomidorków koktajlowych – pół czerwonej cebuli – 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie) – listki świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C i przygotuj do frittaty patelnię którą można wstawić do piekarnika (bez plastikowych
nietylkopasta.plposiada w domu. Poniżej znajduje się przepis i lista składników. Składniki na ryż z kurczakiem w curry (2 porcje) torebka białego ryżu -> zobacz jak gotowa ryż 1/2 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 filet z kurczaka 150g fasolka szparagowa (może być mrożona) 1 duża marchewka 1 łyżka sosu sojowego 100 ml bulionu 1 cebula 1/4 kapusty pekińskiej pieprz olej(...)Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Jak będzie już szklista dodajemy kurczaka i chwilę go podsmażamy. Dodajemy pastę curry i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy marchewkę, fasolę i smażymy ok. 2-3 minut. Jak warzywa delikatnie zmiękną podlewamy wszystko bulionem, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku solą i smażymy aż bulion trochę odparuje. Dodajemy posiekaną kapustę pekińską
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tego leczo trochę nam się narobiło. Postanowiliśmy zrobić z niego nową, równie pyszną potrawę. \ Składniki 1 cukinia (400-500 g) 1 kabaczek (400-500 g) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 250 g pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego(...)plasterki. Fasolkę na 2- 3 cm kawałki. Parówki na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia, najlepiej pod koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy
R'n'G Kitchenznalazło wiele szczepów winogron. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw. Najwięcej uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah. Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc. Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się(...)Noir Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka). Syrah Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny. Sangiovese Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą. Zinfandel Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi
królestwo garówChociaż ja obecnie muszę unikać ostro przyprawionych dań, to czasem przygotowuję je dla męża. Podobnie było w tym przypadku: ryż po meksykańsku zrobiłam dla niego. Ja
Pasja Smakuswój dzień cukinia. Składniki: na ciasto 155g mąki pszennej typ 405 5g soli 110g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na farsz 170g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki 200g śmietany 18% 2 jajka 1 łyżka parmezanu sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: W malakserze posiekać(...)zostawić na noc w lodówce. Blachę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i przełożyć na blachę. Ciasto nakłuć widelcem i obciążyć np. fasolą, w przeciwnym razie brzegi ciasta mogą odkleić się od papieru i opaść podczas wstępnego pieczenia. Można też zamiast papieru wysmarować blachę masłem. Piec 15 minut w temperaturze 230 stopni
W kuchni wieczoremdługo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta ostrej papryki w proszku szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Marchew i seler obrać, opłukać i wrzucić(...)Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno. ----- Podobne: Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Gęsta zupa z fasoli Bigos/leczo z dyni
Weekendy w domu i ogrodzieprzyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam(...)indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą na kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej. Kiedy warzywa były miękkie
Kuchnia po mojemumasła 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka wody szczypta soli Pozostałe składniki: 400 ml śmietany 30% 2 galaretki, u mnie cytrynowe ok 2 szklanki ulubionych owoców, u mnie czerwona porzeczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy jajko, rozdrobnione masło oraz wodę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy(...)oraz dopasowujemy do kształtu blaszki, ciasto nakłuwamy widelcem. Na spód ciasta kładziemy papier do pieczenia ( ja wycięłam sobie okrąg odrysowując wcześniej od spodu blaszki). Na papier wykładamy surowy groch,fasolę lub ryż aby obciążyć ciasto., gotowy spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 15-20 min do momentu aż ranty ciasta ładnie się zrumienią
Blog kulinarny S9.PLpieczenia wykładamy papier. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. W międzyczasie rybę dokładnie myjemy, sprawdzamy czy nie ma ości i osuszamy. Ukladamy ją na blaszce wyłożonej papierem. Z wierzchu smarujemy czerwonym pesto – po łyżce na każdy kawałek ryby. Prostokąty ciasta francuskiego kroimy w paski szerokości 5 cm – 4 paski na każdą rybę. Układamy paski ciasta na rybie(...)wstawiamy wodę. Gdy zawrze, dobrze ją solimy i wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. Gotujemy do chwili gdy fasolka jest lekko miękka – około 10 minut, należy próbować w międzyczasie. Odczedzamy fasolę i przelewamy ją zimną wodą. W tym czasie ryba i pomidorki powinny być gotowe. W naczyniu żaroodpornym, rozgniatamy kilka pomidorków widelcem, aby puściły sok, po czym wrzucamy do nich
Smaczna Strona