marchewki 3 czerwone papryki 4 łyżki prażonego słonecznika (kupujemy zwykłe, obrane nasiona i prażymy na suchej patelni, bez dodatku soli) 5 łyżek oleju kokosowego rafinowanego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej ostrej papryki sól, pieprz 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C . Wyłóż blachę papierem do pieczenia, na tym ułóż paprykę(...)smarować kanapki :) PASTA Z BURAKA Składniki: 3 łyżki prażonego słonecznika (podobnie jak w przypadku pasty marchewkowo-paprykowej, słonecznik prażymy sami) 2 buraki (ok. 450 g) 1 puszka białej fasoli, odsączonej i przepłukanej 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego rafinowanego sól i pieprz 1. Buraki dokładnie wyszoruj i owiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz
Powiedz dietom nieświęta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie sałaty rzymskiej mini (2-3szt.) podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 papryka czerwona biała część pora 0,5 ogórka wężowego 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki sosu czosnkowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyłam(...)ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeWszystkie składniki na marynatę połączyć. Tofu pokroić w grubsze plastry i zalać marynatą. Odstawić na 1h, a następnie usmażyć na suchej patelni. Po ostudzeniu pokroić w paski. Makaron z fasoli mung zalać wrzątkiem na 5 minut. Następnie odcedzić i zahartować zimną wodą. Awokado, kalarepę i marchew pokroić w bardzo cienkie paseczki. Lubczyk/pietruszkę posiekać. Płat papieru ryżowego namoczyć(...)drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody. Wlać do rondla i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie
Food Squarełyżki mąki do smażenia: 1 łyżka oleju roślinnego MAKARON I WARZYWA - 1 szalotka albo inna nieduża cebula 2 ząbki czosnku 100 g zielonego groszku mrożonego 100 g zielonej fasoli szparagowej mrożonej 100 g mini marchewki mrożonej 100 suchego makaronu - u mnie makaron świderki z soczewicy 200 ml wody 1/2 łyżeczki tymianku suszonego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej(...)Dorzuciłam szalotkę z czosnkiem i chwilę razem smażyłam aż cebula się zeszkliła. Wtedy dosypałam makaron - taki suchy, prosto z paczki, i wlałam wodę oraz sos sojowy. Użyłam makaronu z czerwonej soczewicy bo taki akurat miałam, ale może być inny, raczej drobny. Przykryłam patelnię i dusiłam jakieś 5 minut. Kiedy makaron odrobinę zmiękł dosypałam mrożone warzywa i wsypałam suche przyprawy
Smaczna Pyzasłodkie, kwaśne, słone i słodkie. MAKARON CHOW MEIN Z INDYKIEM I GRZYBAMI MUN SKŁADNIKI opakowanie makaronu Chow Mein 300-400 gram piersi z indyka spora garść grzybów mun 1 czerwona papryka mała główka brokuła 1 marchewka 1 papryczka chili garść pędów bambusa 2-3 łyżki oleju do woka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru(...)razem i dodać ugotowany makaron. Przemieszać i wlać sos. Krótko przesmażyć i doprawić wedle upodobania sokiem z limonki, sosem rybnym, solą, pieprzem. Podawać na talerzu posypane świeżą kolendrą. kiełkami fasoli, szczypiorkiem. Artykuł MAKARON CHOW MEIN Z INDYKIEM I GRZYBAMI MUN pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaCiemny, brązowy bigos wegetariański - idealny na wigilijną kolację. Jego tajemnicą jest długie i powolne gotowanie, a następnie mrożenie lub schładzanie i ponowne podgrzewanie na małym ogniu
cool and mintySkładniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia(...)łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu
głodny alergikczasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi ze zdziwieniem zapytali się, czy to znaczy(...)tahini oraz szybką marynowaną cebulkę. Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Składniki / na 8 sztuk: 4 średnie marchewki (200 g) oliwa lub olej sól średnia cebula biała lub czerwoną 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego* duża szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można
Chilli Czosnek i Oliwaduże ilości białka oraz witamin: C, K1 i z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, PP, B5, B6) i minerałów: magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, manganu. kiełki fasoli mung – zawierają witaminy A, C, B9 oraz fosfor, potas, wapń, magnez, zawierają dużo białka, dzięki czemu są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. kiełki słonecznika – bogate w witaminy(...)zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, witamin z grupy B, są źródłem kwasów omega -3, omega-6, błonnika, białka, przeciwutleniaczy. Bogate w żelazo, cynk, potas i wapń. kiełki czerwonej kapusty – zawierają wit A, C, B1 oraz dużo wapnia, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, manganu i tak rzadkich składników mineralnych jak rubid i cez. kiełki gorczycy Zobacz też: Jak wyhodować kiełki
Dorota Smakujeduże cebule, małe jabłko, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie majeranek, olej. Zacznij od posiekania cebuli, a następnie podsmaż ją na patelni. Stopniowo dodawaj potarte jabłko i czosnek. Fasolę zblenduj na gładką masę, wrzuć do niej zarumienione składniki z rondelka i dopraw według uznania, a na koniec wymieszaj. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dodaj dwie łyżki wody. Skrzydełka(...)potrzebne? 3 duże buraki, 1 woreczek kaszy jaglanej (ok. 100 g), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, ulubione przyprawy, bułki do burgerów, sałata, ulubiony dip, pomidor (żółty lub czerwony). Buraki ugotuj, a po przestudzeniu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i dodaj ją do buraczanej masy razem z posiekanym czosnkiem i mąką pełnoziarnistą. Dosyp
Kuchcik gotujezdecydowanie są podobne. To idealna opcja dla wielbicieli odrobinkę bardziej pikantnego smaku, bo pikantna skórka jest tu najlepsza! Polecam Wam także: – kurczak pieczony – chrupiący pieczony kurczak – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – orientalne skrzydełka z kurczaka KURCZAK PIECZONY PO MEKSYKAŃSKU PRZYGOTOWANIE: 1 h 45 minut Ilość porcji: 3-4 SKŁADNIKI: – 1 kurczak(...)łyżeczce soli i pieprzu – sok z połowy cytryny lub limonki – szczypta cynamonu – 2-3 większe ziemniaki – 1 zielona papryka – 1-2 czerwone cebule PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Kurczaka wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed pieczeniem. Masło wcześniej roztop i przestudź zanim dodasz pozostałe składniki. Dodaj do masła
nietylkopasta.plpomocą wałka. Przy użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Na ciasto położyłem arkusz pergaminu, na który wypałem groch (można użyć również fasoli, kaszy lub ryżu) w celu obciążenia ciasta. Obciążone ciasto włożyłem do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąłem ciasto z piekarnika, zdjąłem obciążenie i odstawiłem do przestudzenia(...)zakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu stężenia masy szpinakowej - gorące nie dałoby się pokroić. Po tym czasie podałem z lampką czerwonego wina
Wyprawy kulinarnekroimy cebulę lub szalotki, ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę i seler naciowy myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazda nasiennego, miąższ kroimy w centymetrową kostkę. Selera kroimy drobno. Fasolę z puszki odcedzamy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odsączamy. W rondlu na małym ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek i wysmażamy kiełbasę chorizo na rumiano. Do usmażonej kiełbasy dodajemy(...)duże albo 4 małe porcje 2 puszki białej fasolki, 450g fasolki po odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody 1 duża papryka słodka, czerwona lub zielona, 250g 2 łodygi selera naciowego, 80-90g 140g kiełbasy chorizo 1 duża cebula lub szalotki, 120g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki
Karo in the Kitchenpolskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem. Trochę taki misz-masz na pierwszy rzut oka. Ale smak o dziwo niezły - była to polęwdiczka wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej(...)tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i peccorino - może nie węgierskie ale przyzwoite Reasumując - jedzienie naprawdę dobre, a wino? Można tu kupić generalnie każdy rodzaj wina - od mocno wytrawnych czerwonych, po półsłodkie białe "muskotaj", orzeźwiające jak na pierwszym zdjęciu rose - czyli dla każdego coś dobrego! Ceny? Śmiesznie niskie - np. 30 zł danie główne w Resturacji Senator. Najdroższe
Right Behind The KitchenKolejną propozycją z udziałem truskawek jest kakaowa tarta. Delikatny kruchy spód, wypełniony delikatną panna cottą, a całość udekorowane czerwonymi królowymi lata, czyli truskawkami. Ilość porcji: Cała forma od tarty Składniki: Na kruchy spód: 250g mąki 150g masła/margaryny 50g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1 łyżka wody Szczypta soli Panna cotta: Półtora szklanki(...)dociskamy w formie od tarty, pamiętając o brzegach. Odrywamy papier i poprawiamy ciasto jeśli zajdzie taka konieczność. Dno dziurawimy widelcem i wykładamy folią aluminiową z obciążeniem (np. grochem czy fasolą). Pieczemy około 15 w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze 13 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Na ostudzony spód wylewamy
Kolizje Smaków