Komosa ryżowa zwana również jako quinola lub ryż peruwiański, jest doskonałą alternatywą dla ryżu- jest dietetyczna i gotuje się dużo krócej. Dzisiaj przygotowałam małe, zdrowe
Kulinarne Fantazje Mariolidodatkowo świetnie smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli lubicie sałatki z kurczakiem zapraszamy do wypróbowania innych przepisów: Sałatka z Chipsami, Kurczakiem Marchewką i Jajkiem Sałatka z Kurczakiem i Fasolą Sałatka z Kurczakiem, Makaronem i Fetą Z pewnością do gustu przypadnie Wam sałatka z gyrosa , która jest hitem na każdej imprezie. Podczas spotkań przy rodzinnym stole, nie może jej zabraknąć, zgodzicie się(...)kurczaka 8 – 10 pomidorków koktajlowych 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 130 g mix sałat 50 g sera żółtego z czarnuszką 1/4 czerwonej cebul Składniki na sos winegret: łyżka cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka miodu łyżeczka musztardy szczypta pieprzu, soli Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć, pokroić
Przepiski.plmarketów natrafiłam na okazyjnie tanią mieszankę mrożonych warzyw na patelnię. Chińską mieszankę. Jej skład prezentował się z jednej strony intrygująco, z drugiej zaś... sami zresztą zobaczcie: - pędy bambusa - kiełki fasoli - grzybki mun - papryka - marchew - por - cebula Lubię wyzwania, ale nie lubię warzyw, jednakże po krótkim zastanowieniu postanowiłam zobaczyć, ile ta cała chińska kuchnia jest warta. Do warzywek oczywiście mięsożernie dodamy(...)curry. Składniki: - 1 opakowanie chińskich warzyw na patelnię - 2 piersi z kurczaka - 2 szklanki ryżu sypkiego - olej / oliwa - curry - jarzynka czy tam inna vegeta - przyprawa do gyrosa - czerwona słodka papryka - zioła prowansalskie - pieprz - sól - pomidory (opcjonalnie) Całą zabawę zaczynamy najlepiej dzień wcześniej, a jeśli nie mamy takiej opcji, to choć dwie godzinki przed właściwym przyrządzeniem - tak, chodzi
Kulinarne zapędy Kokosadziś nie wiem dlaczego nie lubiłam tego warzywa ... po prostu, nie i już. Wszystko zmieniło się kiedy zostałam zaproszona na kolację Wigilijną do mojego ówczesnego narzeczonego, zwątpiłam gdy ujrzałam czerwony barszcz ... aby nie podpaść przyszłej teściowej zjadłam go z wielkim apetytem i od tego dnia stał się jedną z moich ulubionych zup. Tak też kiedy sezon na botwinkę(...)warto by gościł na naszych stołach. Barszcz ukraiński na botwince SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki botwinki młodej 200 ml soku z buraków 30 dag fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Fasolę moczymy w wodzie przez minimum 12 godzin - ja namoczyłam ją na noc. Z rana gotowałam fasolę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLubię mieć w spiżarni puszki z ciecierzycą, pomidorami i fasolą. Kiedy mam mało czasu na szykowanie obiadu, bardzo się przydają. Tym razem zaczęło się od leżących w lodówce liści botwiny, z którymi nie bardzo wiedziałam co zrobić. I był też duży słoik ciecierzycy. Jeden z przepisów Jamiego Olivera z książki "5 składników", okazał się bardzo inspirujący. I w ten sposób(...)powstał nie tylko smaczny, ale i prosty do zrobienia obiad. Bardzo polecam! składniki ok 400 g polędwiczki wieprzowej 1 długa czerwona papryka Ramiro 3-6 suszonych pomidorów w oliwie 220 g liści botwinki 1 łyżeczka nasion fenkułu 540 g ciecierzycy z zalewą ( duży słoik) sól, pieprz oliwa czerwony ocet przygotowanie Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w krążki. Liście
Stare Garymieszać. Np. sałata lodowa zachowuje swoją świeżość bardzo długo, więc z powodzeniem możemy ją trzymać w lodówce. Nawet po kilkunastu dniach przechowywania nie traci swoich wartości. 3. Fasola, ciecierzyca, soczewica, groch- kup suszone zamiast konserw – mają mniej sodu i są dużo tańsze. Ugotuj i np. zamroź 4. Jajka- naucz się je wykorzystywać, ponieważ są pożywne i są źródłem niezbędnego białka(...)się naciągnąć na napisy na opakowaniach jajek. To, że napisane jest że są ekologiczne wcale o tym nie świadczy! Istotna jest jedynie pierwsza cyferka na kodzie jajka (czerwony napis). 3- chór klatkowy, 2- chów ściółkowy, 1- chów wolnowybiegowy, 0- chów ekologiczny. 5. Przyprawy, bakalie itp. kupuj na wagę- poszukaj sklepu, który sprzedaje przyprawy luzem. UWAGA: Porównaj ceny jednostkowej wagi
Tradycyjna Kuchniaregularnie przygotowywac pudeleczka z jedzeniem do pracy. Dzis przygotowalam salatke, ktora postanowilismy przygotowac w ramach wyzwania 3po3. Salatka ma sie skladac z 3 glownych skladnikow: tunczyka, fasoli i salaty. Taka kombinacja jest wspaniala i mozna z niej stworzyc wiele szybkich i prostych salatek, idealnych zarowno na lunch do pracy jak i na stól dla gosci. Z pewnocia wszsytkim bedzie smakowala(...)taka salatke postanowili przygotowac: Panna Malwinna , Mirabelka i Mopsik . Skladniki: puszka tunczyka w zalewie pol puszki fasolki pol glowki salaty romanesco poszatkowanej na paski grubosci okolo centymetra 1 mala czerwona cebula pokrojona w drobniutka kostke sok z cytryny oliwa z oliwek duza szczypta pieprzu kajenskiego sol, pieprz Przygotowanie: Tunczyka odcedzic i przelozyc do miski, rozdrobnic. Dodac cebule i fasolke
Codzienne Gotowanienazwa pochodzi od słowa queso, co oznacza ser. Tak naprawdę rzadko który kucharz przygotowując quesadillę ogranicza się tylko do sera, a dodatki bywają bardzo różne i zaskakujące: od papryki, fasoli, kurczaka zaczynając, a na ziemniakach kończąc. Moja wersja nie była zbyt "wypasiona", dodałam słodką paprykę, wędlinę z kurczaka, kukurydzę i ser oczywiście. Upiekłam je na grillu kontaktowym, ale można również(...)przekąska, w sam raz na kolację, na imprezę albo jako przekąska podczas oglądania meczu. Składniki: 4 tortille 150g sera 100g wędliny drobiowej 1 mała puszka kukurydzy (85g) pół czerwonej papryki szczypta chili ketchup Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć. Na dwóch plackach tortilli rozłożyć wędlinę, paprykę, kukurydzę. Polać odrobiną ketchupu. Posypać serem
Obiad gotowyBarszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :))) Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek(...)botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę
Walijskie PichcenieBarszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :))) Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek(...)botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę
Walijskie Pichcenieśliwki. Połączenie śliwek z fasolą jest bardzo popularne na południu Polski. Składniki: - paczka fasoli - woreczek kaszy jęczmiennej - opakowanie suszonych śliwek - szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy. Dodajemy pokrojone śliwki, mąkę, ugotowaną kaszę oraz proszek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 45minut/180stopni. Tosty(...)też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby marchewkowe tylko z buraków
Kryzysowa Książka Kucharskaczekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko(...)ciastem formę do tarty o średnicy ok. 28 cm. Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez
Moja Delicjaskarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Można je dodawać do deserów, koktajli, pieczywa, sałatek, surówek… i nie tylko. Nie zawierają glutenu, spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste. To tylko ułamek(...)zdrowotnymi fascynują mnie nie od dziś i „przemycam” je, gdzie tylko mogę. Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia. Składniki (ilość według potrzeb): - brukiew - kawałek czerwonej papryki - kawałek jasnej części pora - cebula dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy Obraną
mojewypiekiinietylkogotują się w tym samym garnku! z jednej brytfanny - kiełbaski z pieczonymi jesiennymi warzywami w oliwie rozmarynowej z jednej patelni - szybki, aromatyczny tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą z czosnkiem i chilli W kuchni towarzyszyły mi tym razem oliwy smakowe od Monini, które nadają potrawom wspaniałego aromatu i głębi. Przydają się przy szybkim gotowaniu(...)Składniki/ na 4 porcje: 1 batat (500 g) 1 czerwona papryka ok. 400 g brukselki 3 łyżki oliwy Monini Rozmaryn 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz do smaku 8 surowych kiełbasek, u mnie białe Przygotowanie pieczonych warzyw i kiełbasek: Batata i czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Brukselki oczyść z brzydkich listków i przekrój
Chilli Czosnek i Oliwawindow,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kalafior - ok. 1 kg -200 g fasolki szparagowej żółtej -200 g marchwi -2 czerwone papryki -1 mała ostra papryka czuszka -sól Na zalewę: -2 szklanki wody -1/2 łyżeczki soli -1 płaska łyżka cukru -3 łyżki octu -ostra papryka w proszku -olej rzepakowy(...)wody. Odcedzić i pozostawić do odparowania i wystudzenia. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski o podobnej długości jak fasolkę. Ostrą paprykę czuszkę podzielić na małe kawałki. Fasolę szparagową i marchew obgotować. Fasolę pokroić na kawałki o długości 2 cm, a marchew w cienkie krążki. Układać w słojach na przemian warzywa. Zagotować wodę z solą, cukrem, octem, dodać
Kulinarne przemysleniadania --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 1 cebula * 1 czerwona papryka * 100 g fasolki zielonej lub żółtej * 1 cukinia * 5-6 większych pieczarek * sól i pieprz do smaku * 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej * pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej * pół(...)płynnego miodu * 100 ml wody * olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, cukinię i pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w paski. Fasolę pokroić na 3 części. Koncentrat pomidorowy wymieszać w miseczce z wodą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać. Pierś kurczaka podsmażyć na oleju, posypać solą i pieprzem
Zrób to smacznie