zostawiając krem na jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym. Boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować ja udekorowalam zmielonymi orzechami włoskimi. Na wierzch można wyłożyć mase ja jednak zrobiłam polewe czekoladową i napisy zrobiłam z kremu. Polewa czekoladowa 50g. czekolady mlecznej 2 łyżki śmietanki 30% Śmietankę doprowadzić do wrzenia połamać czekoladę wrzucić do garnka i przykryć pokrywką na 3 min. wymieszać
Kubki smakulubią rzeczy kawowe ja akurat do nich należę. Czytam kawowe więc zaraz to robię. Sernik o smaku lekko mazisty, mokry idealnie pasuje do tego spód ciemny jak i wierzch czekoladowy, wg mnie wszystko się zgadza. Zapraszam... Przepis "Moje wypieki" Skala smaku 8/10 stopień trudności prosty do sernika dodałam czekolade mleczną uważam, że był to dobry wybór, na wierzch polałam(...)zmiksować do połączenia. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Polewa czekoladowa 4 łyżki śmietanki kremówki 100g. mlecznej czekolady Śmietanę zagotować, gaz wyłączyć wrzucić czekoladę i poczekać aż się roztopi. Posmarować. Schłodzić w lodówce
Kubki smakuwiosennych stołach. Ja bardzo je lubię, są naprawdę wdzięczne do robienia. Plusem jest to, że robi się je na ogół szybko i z niewielkiej ilości składników. Dziś babka czekoladowa i to tak na 100%,gdyż czuć ją w każdym kęsie. Delikatna, wilgotna, smaczna.Zapraszam... Składniki: 120 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 3,2% 150 g masła śmietankowego lub margaryny(...)dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy keksowej lub do formy z kominkiem. Piec około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wystudzić. Czekoladowa polewa: 100 g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 30% Upieczoną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w śmietance. Do dekoracji można posypać wiórkami kokosowymi
Kubki smakunutą słodyczy takie przyzwyczajenie ale nie pociagają mnie cukierki czy batoniki tylko ciasto swojego wypieku.W związku z tym, że dzięki moim córką;) mam trochę zapasów czekolady i ulubionego kremu czekoladowego nie pozostało mi nic innego jak połączyć te dwa smaki. Placek jest bardzo smaczy i oczywiście mega czekoladowy dla mnie bomba. Zapraszam... Skala smaku 10/10 krem orzechowy trudno się rozprowadzał
Kubki smakutermoobiegu. Blaty bezowe najlepiej zrobić dzień przed wtedy lepiej się ususzą. Masa biala -250 ml. Śmietany ubić i wymieszać z opakowaniem sera, dodać cukier- ma być lekki krem. Masa czekoladowa- ubić 250 ml. śmietany, w tym czasie roztopić na parze czekoladę połamaną w kostkę (woda nie może się gotować po zagotowaniu wyłączyć umieścić na garnku miskę z czekoladą i przykryć(...)Wysmarować białą masą pierwszy bezowy zimny spód. Na krem układać owoce. Drugi bezowy blat posmarować od spodu kremem, przykryć owocową warstwę. Drugi blat bezowy na wierzchu posmarować masą czekoladową na to pokrojone truskawki i trzeci blat również posmarować od spodu i przykryć Pozostałym kremem wysmarować tort wokół, otoczyć uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i udekorować
Kubki smakuwypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Najłatwiejsza babka w łaty Daktylowiec - ciasto Babeczki "Czarny ląd" Ciasto dyniowa-kokosanka Czekoladowo-karmelowe babeczki z orzechami Waniliowe ciasteczka z owocami Waniliowa babka z rodzynkami Ciasteczka makusie (ciasteczka z makiem) Ciasteczka kokosowe Ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Jabłkowo-cynamonowe (szybkie) ciasto(...)Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry Serniczki light (w szklaneczkach) z kawałeczkami brzoskwiń Mleczny króliczek z brzoskwiniowo-pomarańczowym nadzieniem Pieczywo Pulchniutkie bułeczki Paluchy drożdżowe Inne Zielona lemoniada Rozpustnik - czekoladowy drink Życzę wszystkim udanej zabawy sylwestrowej i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2016 ROKU Magdalena
Słodkie okruszkideserów z truskawkami, a jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamarzenie można spełnić w pewnym stopniu. I tak! Tak! Miałam ostatnio okazję! Teraz, na te wspomnienia znów cieszę się jak dziecko, które wcześniej nie mogło się doczekać tej czekoladowej wycieczki. Jako, że świąteczny czas skłania do refleksji, a dzięki wizycie w czekolandii, w domu unosi się słodko-kakaowy aromat. Po prostu magia! A zatem dość już słów, kilka zdjęć(...)osłodę! Jeśli kiedykolwiek będziecie w okolicy tej czekoladowej fabryki, to nie wahajcie się! Wstąpcie po chwilę zapomnienia. Warto
Karczma Honoriettymniejsza pomarańcza 2 jajka 100 g masła Krem: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu skórka starta z 1 pomarańczy kamyczki czekoladowe Decorada od Delecty Sposób przygotowania: 1. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Pomarańczę sparzamy we wrzątku, ścieramy z niej skórkę (potrzebna będzie do kremu), dzielimy na cząstki z których ściągamy(...)temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i cynamon i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy czekoladowymi kamyczkami. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachmasła, miękkiego 1 gotowej masy kajmakowej 70 g orzechów włoskich, zmielonych wykonanie: Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo masę kajakową, miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy. dodatkowo: polewa czekoladowa Gotowe blaty przekładamy masą kajmakową. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Gotowe ciasto wstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 dni aby zmiękło
Domowy Smak Jedzeniamiodu gryczanego-można użyć zwykłego 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: Piwo przelać do rondelka(...)drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką. Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki! Słodkich wypieków! Przepis dołączam do akcji
Wanilia i Kardamonkostka masła 1/2 kostki margaryny 7 łyżek cukru pudru 1 olejek o smaku migdałowym Mleko w proszku według potrzeby... czyli zdecydowanie nie pełne 500 gram Polewa czekoladowa Wykonanie: Ucieramy w misce masło z margaryna dodając cukier puder oraz cały olejek. Następnie wsypujemy porcjami mleko w proszku. Dajemy tyle mleka aż uznamy ,że da się formować z masy kulki(...)odpowiedni. Ja daję około 400 gram. Kiedy uznamy już ,że taka konsystencja nam odpowiada , oczywiście formujemy kuleczki :) Oczywiście kulki możemy dekorować dowolnie jak chcemy. Uniwersalna zawsze jest czekoladowa polewa. Można się spotkać ,że kulki albo jak kto woli bombki z mleka są podawane na wafelkach ;) Ja tego jednak nie robię ponieważ bez wafelków szybciej lądują w buzi
W Moim Magicznym DomuCudne! Pyszne czekoladowe babeczki według Nigelli - z małą zmianą :) ale nadal przepysznie :) podam wam oryginalne składniki , a obok napiszę moją małą modyfikację. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu więc nikt nie powinien mieć z ich zrobieniem problemu :) Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju(...)szklanka czekoladowych groszków - ja niestety ich nie miałam i pokroiłam w kawałki orzechową czekoladę + trochę mlecznej - około 1 tabliczka czekolady orzechowej i pół tabliczki mlecznej czekolady 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru ekstrakt waniliowy - nie miałam go i dodałam 2 cukry wanilinowe Wykonanie : Wyjmujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki czyli dodajemy do siebie
W Moim Magicznym Domumuszę przyznać ,że nie znam bardziej ekonomicznego ciasta. Szybkie, tanie i na dużą blachę :) Jeżeli ktoś z was jest zwolennikiem budyniu to polecam :) ja według przepisu dałam budyń czekoladowy, ale myślę ,że w tej kwestii to akurat forma upodobań Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru Budyń(...)budynie czekoladowe z cukrem (winiary) 1 litr mleka Wykonanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajka oraz ostudzony tłuszcz, zagniatamy ciasto (jeżeli jest za twarde dodajemy nieco mleka). Dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na prostokątną dużą blachę. Gotujemy gęsty budyń i ciepły wykładamy na pierwszą część ciasta, następnie wałkujemy drugą część
W Moim Magicznym Domu