Chrupiące i delikatne czekoladowe foremki, które są bardzo łatwe do zrobienia. Przyjemnie pękają przy pierwszym kęsie, napełnienie ulubionym kremem, smakują rewelacyjnie. Przygotować można je wcześniej, później wystarczy przechowywać je w lodówce. W następnym wpisie pokażę Wam swój pomysł na ich wypełnienie. Takim deserem można szybko i skutecznie poprawić sobie humor po ciężkim i intensywnym dniu. U nas ostatnio mnóstwo takich(...)papilotek smarować pędzelkiem uprzednio zamoczonym w czekoladzie. Odstawić na kilka minut do lodówki. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, nałożyć kolejną i ponownie odstawić do zastygnięcia. Z dobrze schłodzonych i zastygniętych czekoladowych foremek, zdjąć papier - najlepiej najpierw zdjąć boki, a na końcu spód. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyuwielbiam wszystko to co drożdżowe. Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko. Po trzecie uwielbiam cynamon. A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie ! Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego masła(...)dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 2 centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką
Kulinarne przygody GatitySolenizant będzie zadowolony. W próbie smaku sernik wypadł genialnie, jest aksamitny, kremowa czekolada wręcz rozpływa się w ustach, a ja odpływam. Sami się przekonajcie, bo warto. Sernik czekoladowy z pomarańczą składniki: 200 g zbożowych ciastek czekoladowych 80 g masła 250 g serka mascarpone 250 g twarogu śmietankowego 120 g cukru trzcinowego 3 jajka 200 g gorzkiej czekolady 1 pomarańcza
Przysmaki Karolkiłyżki kakao szczypta soli krem: 1 kostka masła 1 budyń waniliowy 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 3 żółtka ponadto: 2 galaretki: zielona i czerwona kilka podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa (zrobiłam taką z żelatyną, ale akurat w tym przypadku się nie sprawdziła, pierwszego dnia było ok, następnego już nieładnie odstawała od ciasta makowego, nie polecam) Zieloną galaretkę rozrobić z wodą(...)przykładano drugim plackiem-moja wersja jest "szybsza" wymaga tylko nieco wprawy, żeby nie połamać ciasta przy odwracaniu-każdy może zrobić tak, jak mu będzie wygodniej). Wierzch polać polewą czekoladową. Przed podaniem ciasto powinno spędzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. A tutaj dowód na to, że ciasto jest pyszne, moja córka asystowała przy fotografowaniu i nie mogła się doczekać
6niebołyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Kokosowa 1 litr mleka 3,2 % 400 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 300 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa 200 g czekolady 2-4 łyżek kwaśnej śmietany ( w zależności czy polewa ma być twarda czy lejąca) Poncz kawowy 50 ml wódki 100 ml mocniejszej kawy Wykonanie: Białka ubijamy(...)kokosowy budyń. Śćiągamy wtedy z ognia aby nie przypalić Na pierwszy placek ciasta kładziemy 2/3 masy, następnie kolejny placek i ponownie 1/3 masę , na samą górę wylewamy polewę czekoladową. Polewę robimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy śmietanę, łączymy ze sobą składniki i polewa gotowa :) Wersja pierwotna nie miała w sobie ponczu kawowego czy alkoholowego. Ja postanowiłam nieco
W Moim Magicznym Domusię cukru. Następnie dodajemy mleko w proszku oraz nutellę i mieszamy na gładki krem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy nasączone blaty. dodatkowo: polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej + 50 g masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej) mała garść podprażonych orzechów laskowych, posiekanych 1-2 opakowania kiender bueno wykonanie: Ciasto polewamy polewą czekoladową, posypujemy posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniasię kupić porządną, mocną gofrownicę (teraz już wiem, jaką :D), ale póki co polecam ten przepis. Nie przestraszcie się tylko konsystencji ciasta - takie właśnie ma być :) Łaciate gofry czekoladowe z ricottą 2 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g serka ricotta 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżki kakao(...)ciasta i na nim mniejsze kawałki jasnej masy. Piec około 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Posiekać gorzką czekoladę i orzechy, wymieszać ze sobą. Upieczone gofry posypać kruszonką czekoladowo-orzechową lub podać z ulubionymi dodatkami
FitKotłyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego anyżu, 1/5 łyżeczki mielonych goździków, 190 ml mleka, 2 duże jajka, 50 g roztopionego masła skórka starta z dużej pomarańczy, 50 g groszków czekoladowych dodatkowo : czekolada - u nas gorzka i starta skórka z pomarańczy W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, sól oraz przyprawy(...)sobą wszystkie mokre składniki - roztopione i przestudzone masło, roztrzepane jajka, mleko i skórkę startą z pomarańczy. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi - najlepiej przy pomocy trzepaczki, a następnie wmieszać czekoladowe groszki. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką tylką o średnicy 1 cm, a następnie wyciskać ciasto do foremki do pieczenia donutów wcześniej wysmarowanej olejem rzepakowym.* Donuty pieczemy
Plate of Joypoczątkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim czasem na zabawę w kuchni. Rurki mogą być nadziewane różnymi kremami wg własnych upodobań. Poniżej przedstawiam wersję z kremem czekoladowym. 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego cukier masło do wysmarowania foremek Krem czekoladowy: 250 ml śmietanki 30-36% 50g ciemnej czekolady (*) 50g masła cukier puder do smaku
Di gotujeSzukacie sprawdzonego przepisu na pyszny jasny krem czekoladowy do babeczek? Polecam wersję cytrynową na białej czekoladzie z dodatkiem śmietanki. Przepis ten dostałam od znajomej z pracy i po małej modyfikacji okazał się dla nas idealny. Gorącym kremem uzupełniamy kruche babeczki, dekorujemy mrożonymi malinami i odstawiamy do zastygnięcia. Całość posmakuje niejednemu krytykowi słodkości. Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidobry! To dzień zaczęty pozytywnie. Po śniadaniu u mnie zazwyczaj...następuje ten moment, w którym nie potrafię odmówić sobie kawy. Wyjątkowej puszystej kawy. Dziś u mnie relax z kawą czekoladową, która pochodzi ze sklepu Skworcu.pl . Tam znajdziecie bogatą i szeroką ofertę kaw rozpuszczalnych oraz ziarnistych z przeróżnych zakątków świata. Moją kawę parzę w dość specyficzny sposób, jako , że gramatura(...)aromatyzowanych jest przystępna czyli 100 g- to co robię? Biorę np. kawę czekoladową i jako , że ma intensywny smak czekolady, mieszam ją z dobrą ziarnistą w proporcji 1:1. I tak każde 200 g kawy ziarnistej ma u mnie inny smak. Każde espresso ma smak na każdą pogodę! Spienione mleko, cynamon i kardamon...i pyszna kawa gotowa! Dosmaczam ją ekologicznym
Z Kuchni Do KuchniTłustym Czwartku już oblizujemy się ze smakiem! Niedługo do oporu będziemy zajadać się Oponkami zwanymi również donatami / donutsami. Ja dziś mam dla Was przepis na takie bardzo bardzo czekoladowe! Rozpływające się w ustach … delikatne …. i mega słodkie! Takie dla prawdziwych wielbicieli czekoladowych słodkości! Robi się je niesamowicie szybko i są fantastycznym pomysłem na przekąskę do kawusi. Koniecznie wypróbujcie
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was szybki, smaczny przepis na czarne (czekoladowe) ciasto bananowe. Ten słodki wypiek powstał z potrzeby chwili. Chciałam przygotować ciasto, które nie zawierałoby dużych ilości cukru, a jednocześnie w smaku odpowiadałoby całej rodzinie, zwłaszcza najmłodszym. Wchodząc do kuchni zauważyłam na stole bardzo dojrzałe banany, które odłożyłam do przygotowania pysznych i zdrowych koktajli. I jak się domyślacie, moje owoce(...)zachwycona. Dzięki zastosowaniu bananów i ciemnego kakao powstał pyszny, nie za słodki wypiek. A te małe bananowe kawałeczki, które widać w ciemnej warstwie... nadają ciastu niesamowitego uroku :) Takie czarne (czekoladowe) ciasto bananowe idealnie nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 2 jajka klasy
Słodkie okruszkiCiasto wilgotne, mięciutkie z korzenną nutą i pachnące pomarańczą. Szukałam ciasta czekoladowego i znalazłam na blogu zufikowo, a że mam zapasy zamrożonego puree z dyni postanowiłam wypróbować przepis. Jestem zadowolona z ciasta, polecam. Składniki: (forma 21x21) 200 g puree z dyni 3/4 szklanki cukru skórka z 1 pomarańczy 1 cukier waniliowy 3 jajka 180 g masła 1 1/3 szklanki mąki(...)masy kakaowej i lekko mieszamy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy lub wyłożonej pergaminem. Piec 30-40 min w temp. 180 stopni. Ostudzone można polać polewą czekoladową. Smacznego
talerz przyjemnościBardzo prosta polewa czekoladowa, bardzo łatwa do wykonania. Potrzebujemy jedynie czekolady (gorzkiej, mlecznej lub deserowej - oby nie nadziewana), garnka z gorącą wodą i łyżki mleka. Zawsze się udaje i jest o wiele lepsza niż inne, gotowe polewy. Aksamitna i gładka polewa czekoladowa 1 tabliczka czekolady (gorzka, mleczna, deserowa) 1 łyżka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladę połamać na drobne kawałki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie