czekoladowe - 14235 przepisów (strona:324/949)

Tort Orzechowo czekoladowy z masą maślaną białą oraz czekoladową 178

łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao  kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła  cukier puder pół szklanki aromat rumowy(...)Wykonanie: Biszkopt: z podanych składników upiec tradycyjny biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów. Masa czekoladowa: Ugotować budyń z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz kakao(tak jak zwykły budyń). Po ostudzeniu zmiksować masło i do niego dodawać po łyżce kakaowego budyniu. Masa maślana: Masło rozmiksować można lekko podgrzać garnek dodać cukier puder i miksować do białości dodając parę kropel aromatu

Pychotkaaa
Sernik z budyniem czekoladowym 142

Składniki: ciasto kruche 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 jajek Składniki na budyń czekoladowy: 850 ml mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem Składniki na masę serową: 1 kg (wiaderko) sera 1/2 szklanka cukru 125 g miękkiego masła 3 jajka 1 budyń waniliowy Wykonanie

Pychotkaaa
Chałwowiec ciasto bez pieczenia 237

budynie śmietankowe kostka masła 900 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g chałwy dodatkowo 2 duże paczki herbatników słoik powideł śliwkowych pół szklanki śmietany 30% 2 łyżeczki cukru wiórki czekoladowe Wykonanie: Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc. Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało. Masło utrzeć mikserem dodając po jednej(...)kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi. Przepis na brytfankę

Pychotkaaa
ciasto marchewkowe z polewą z gorzkiej czekolady 159

moich ulubionych wypieków. Dodatek marchewki, do  ciasta  sprawia, że staje się ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Jeżeli zaś dodatkowo, przyozdobimy wierzch ciasta gorzką, czekoladową polewą, to oprócz wybornego smaku uzyska ono wyrafinowaną formę. Ciasto z dodatkiem marchewki, nie tylko jest zdrowe, lecz o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość. Co prawda u mnie w domu(...)ciasto w piekarniku jeszcze przez pięć minut Ciasto wyjmujemy z piekarnika i na jeszcze ciepłym układamy kawałki czekolady. Po kilku minutach ( kiedy czekolada zostanie ogrzana przez ciasto), nożem rozkładamy czekoladową masę po wierzchu ciasta. Następnie ciasto studzimy i podajemy

Miód i pieprz
torcik włoskie wspomnienie 428

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy(...)masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie). Na końcu kładziemy ciemny blat biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 254

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu

Mała Cukierenka
Naleśniki czekoladowe 203

Dziś mam dla Was przepis na proste naleśniki czekoladowe z twarożkiem i owocami. My mieliśmy je na śniadanie, ale równie dobrze nadadzą się na podwieczorek :) Składniki na naleśniki: 200 g mąki (czubata szklanka) 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju aromat waniliowy lub cukier waniliowy Składniki(...)nadzienie: 0,5 kg białego twarożku śmietana kremówka 3-4 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub aromat waniliowy + owoce i krem czekoladowy do dekoracji   Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy jajka, olej i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można je rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji. Kiedy w cieście

Ciastkozercy
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 177

masłem, miodem ,cynamonem i przyprawą do piernika. Ostudzić. Jajka ubić w całości z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki i proszek przesiać. Do masy jajecznej partiami dodawać masę czekoladową i miksować. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać łyżką. Formę 10 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Piec z termoobiegiem(...)przez 60-70 minut. Wyjąć i wystudzić.  Chłodny piernik przekroić na pół i przełożyć musem śliwkowym. Można oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowy pudding ryżowy 170

Kochani dzisiaj pudding czekoladowy z ryżem, na pewno każdy jadł ryż ze śmietana i cynamonem na deser, kiedyś to był rarytas jednak często sięgamy po niego, dlatego postanowiłam przygotować deser ryżowy  ale bardzo czekoladowy. Nie chcę się chwalić czy coś, ale to chyba jeden z lepszych deserów jakie ostatnio przygotowałam i w dodatku jest tak prosty. Po przygotowaniu cały

Niezły Młynek
Czekoladowa rozkosz 174

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki "Krój, gotuj, wow" , w której znajdują się typowo włoskie przysmaki.  Minimalnie go zmodyfikowałam. Czekoladowa rozkosz - nazwa idealnie odzwierciedla smak ciasta. Jest ono niesamowicie delikatne, miękkie i lekko wilgotne.  Jednym słowem - rewelacja! (Tortownica o średnicy 18 cm) 100g czekolady (w oryginale gorzkiej; użyłam mlecznej) 5 jajek 50g masła 200g(...)czekoladę. Przesiać kakao, mąkę ze skrobią kukurydzianą i całość dokładnie wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę, połączyć z resztą cukru pudru i delikatnie wmieszać w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Piec (w rozgrzanym piekarniku) 40 minut (wg przepisu; piekłam 2 razy dłużej) w 150 stopniach. Ostudzić

Di gotuje
Wyniki konkursu czekoladowego 142

pasujące do kuchni w czekoladzie i granat, który i mi kiedyś szczęście przyniósł :) Miejsce III - decyzją producenta przypraw Bella-Bis trafia do... Joanny Machynia za kaczkę z sosem winno-czekoladowym " Wybraliśmy tą Panią dlatego , że pokusiła się o coś innego z dań obiadowych - a nie deserów. Co było trudne ponieważ tematem konkursu była czekolada. Dla nas to najlepszy przepis." Miejsce(...)powędrowała do Pani Katarzyny Prosińskiej."   I najważniejsze! I miejsce decyzją Zakładów Ceramicznych Bolesławiec za "wspaniałe połączenie, które przywołuje na myśl dzieciństwo" zdobywa... Justyna Dragan i jej tarta z czekoladowym ganache i malinami Gratuluję Zwycięzcom i czekam na Wasze dane do wysyłki w wiadomości e-mail: rzelkazag@poczta.fm lub w wiadomości prywatnej na fp bloga. Dziękuję Wam za udział

Kuchnia w czekoladzie
Mus czekoladowy 99

wodnej, aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Następnie dodać masło i całość zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodawać partiami cukier (cały czas ubijając). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej czekoladowej masy dodawać żółtka na zmianę z połową ubitej piany z białek (dla rozluźnienia konsystencji). Ubić schłodzoną kremówkę. Ubitą dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych(...)białek i wymieszać, uważając, aby piana nie opadła. Tak przygotowany mus przełożyć do kokilek, szklanek lub pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem mus czekoladowy można udekorować bitą śmietaną i czereśnią koktajlową. Smacznego

MyCookBook.pl
Molten Caramel Cakes 113

tajemniczą nazwą kryją się rozpływające się w ustach, miękkie, delikatne „ciastka” z płynnym karmelowo-czekoladowym wnętrzem. Porcja idealna na raz! Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze max. 15 minut i zjada jeszcze gorące. Najlepiej smakują z kulką lodów waniliowych. Przepis na ten deser pochodzi z programu Chuck’a Hughes’a „Chuck’s Day off”. Składniki: 200 g białej czekolady posiekanej(...)zdejmujemy z palnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 220 stopni. Przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem na jasną masę do podwojenia objętości. Powoli dodajemy czekoladową miksturę, a na koniec przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Gotową masą napełniamy ramekiny do połowy ich wysokości (z przepisu wychodzi ok. 6 porcji). Pieczemy 10-15 minut

MyCookBook.pl
Baba muślinowa z bakaliami i szafranem 104

szklanka i 1 łyżka mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 150 g bakalii (rodzynki, morele, suszone śliwki, żurawina) gotowa polewa czekoladowa Wykonanie: Szafran moczymy w letnim mleku. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą, jasną masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dodajemy przesianą(...)wysokości (użyłam foremki o śr. 23 cm). Pieczemy przez ok. godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z formy i ostudzeniu oblewamy babę polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi bakaliami. Smacznego

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania