łyżki kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy krówkowej 150 g solonych orzeszków polewa czekoladowa do ciasta sól Przygotowanie: Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki kakao. Roztapiamy masło i mieszamy z ciasteczkami. Tortownicę(...)kąpieli wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika. Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je solą - dla jeszcze większego "podkręcenia" smaku. Posypujemy nimi masę krówkową. Wierzch dekorujemy czekoladową polewą do ciasta. Smacznego
Taste TherapyCzekoladowy szejk jaglany z bananami, migdałami (kasza jaglana, banany, czekoladowe mleko sojowe, kakao, cynamon) Zrobić przyzwoite zdjęcie zwykłemu słoikowi nie jest łatwo, szczególnie w godzinach nocnych, z pomocą dłonią wyszła do mnie mama, dosłownie :D może nie wygląda..ale smakuje cudownie, najlepszy jaglany shake
More food, love and dreamsBiszkopt jest pyszny, pięknie wyrasta (wychodzi z formy) – a cudowny, czekoladowy zapach wypełniający dom w czasie pieczenia: gwarantowany ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń czekoladowy ( w proszku) 2 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami
Domowe Tortysztuk babeczek): 250 g. mąki 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze(...)OCZY POTWORKÓW: Z cukru pudru i ciepłej wody przygotowujemy w szklance gęstą zawiesinę, która posłuży nam za klej . Z rozwałkowanego lukru plastycznego, wycinamy jajowate kształty oczek. Bierzemy do ręki czekoladową kropelkę i za pomocą pędzelka, smarujemy jej spód naszym klejem z cukru pudru i wody. Przyklejamy ją do wyciętego kształtu oka- leciutko dociskając. Czynność tą powtarzamy, aż wszystkie oczka będą
Domowe Tortyciepłych kolorach, oblany gorzką czekoladą, będzie idealny na każdą okazję… może z wyjatkiem przyjęć dla dzieci- bo dla najmłodszych, jak to stwierdził mój synek: ‘jest zbyt mało czekoladowy’ ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CYTRYNOWY : 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI(...)się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcią. Czekoladą w temperaturze pokojowej dekorujemy tort: nabieramy trochę na łyżkę. Przechylamy delikatnie- tak, aby czekolada spływała z łyżki małym strumieniem i kreślimy na torcie czekoladowe esy floresy. Biały krem umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów i dookoła, po brzegach góry tortu, robimy kremowe zdobienia. Małe kremowe zdobienia wykonujemy również u podstawy tortu
Domowe Tortywiele różnych sposobów- w zależności od tego z jakimi dodatkami go połączycie. Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu- zatem świetnie nadaje się do przekładania ciast i tortów, zwłaszcza tych czekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 2 duże banany Przygowowanie Kremu(...)konsystencji. Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z truskawkami, z polewą toffi, z polewą czekoladową bądź obsypany startą, mleczną czekoladą. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem bananowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyKrem cappuccino Gęsty, pyszny krem- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki, białej czekolady i serka mascarpone. Możecie użyć go do ciast, tortów, bądź lodów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki(...)ładnie wszystko ze sobą połączyć. Przestajemy miksować w momencie uzyskania jednolitej, kremowej masy. Dla uzyskania ładnego efektu nakładamy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Ozdabiamy motywami czekoladowymi- np. wiórkami z białej i mlecznej czekolady. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem cappuccino pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyTruskawki w czekoladzie Truskawki w czekoladzie to pyszna, lekka i słodka przekąska, idealna na letnie dni i nie tylko. Ja użyłam swoich czekoladowych truskawek do ozdobienia tortu- ale równie dobrze możecie je wykorzystać do różnych deserów, lodów, ciast…. nie mówiąc o tym, że takie truskawki już same w sobie stanowią pyszny, pięknie się prezentujący deser,który łączy(...)zastygniętą czekoladą. Jeżeli nie posiadacie rękawa do zdobienia tortów- możecie po prostu polać truskawki małym strumieniem białej czekolady- do tego wystarczy Wam łyżka! Teraz wystarczy już tylko zaczekać, aż czekoladowe zdobienia dobrze zastygną. Następnie zdejmujemy delikatnie truskawki z patyczków ( chyba, że zdecydujecie się je serwować właśnie w takiej formie)… … i gotowe!!! Smacznego!!! Artykuł Truskawki w czekoladzie pochodzi
Domowe Tortyszklanki) 125 ml mleka kokosowego 250 ml mleka krowiego 2 łyżki cukru 125 g czekolady mlecznej 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)zestawiłam z ognia, włożyłam do niej połamaną na kosteczki czekoladę, odstawiłam na kilka minut po czym wymieszałam, aby dokładnie się rozpuściła w śmietance. Dosypałam cukier puder i wlałam likier czekoladowy. Ponownie wymieszałam. Na końcu dołołyłam masło pokrojone na małe kosteczki i wymieszałam. Ganache odstawiłam. Ganache na bazie mlecznej czekolady pozostaje płynne, nie gęstnieje! Ugotowaną kaszę zestawiłam z ognia
Blondynka Gotujegruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły Petit four: selekcja Petit Four Callebaut Zdjęcia
królestwo garówDrożdżowe, puszyste, pachnące! Wypiekanie na śniadanie po raz kolejny zainspirowało ciekawym przepisem. Piekliśmy tym razem bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda z książki "Czekolada" . Moja wersja jest zdeczko okrojona, bo z połowy oryginalnych składników, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz bez wykończenia lukrowego - i tak słodyczy w tych bułeczkach nie zabrakło :) Drożdżówki wyrosły jak szalone! Wyszły puszyste, wspaniale pachnące cynamonem(...)uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy posypanej mąką w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować przygotowaną pastą czekoladowo-cynamonową, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z farszem, a kończąc na boku
Grunt to przepis!galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem(...)Masło ucieramy i porcjami dodajemy chłodną masę. Pierwszy placek smarujemy masą jabłkową, układamy na niej warstwę biszkoptów. Na biszkopty nakładamy masę orzechową i drugi placek. Całość smarujemy polewą czekoladową. Możemy posypać czekoladą lub zmielonymi orzechami. Smacznego
Salonik smakówobtaczałam, że wyszły w rozmiarze XL. Mieszczą się w dłoni, ale kęsów mamy trzy :) Chciałam uzyskać miękką kremową konsystencję nadzienia, twardą skorupkę otaczającą nadzienie - udało się! Wszystko w czekoladowo - orzechowym klimacie. Kilka osób degustowało i każdy mówił "Wow! Pyszne!". Zmówili się czy co? :) W kwestii technicznej, do ganache koniecznie potrzeba dodać zmielone orzechy, lepiej twardnieje, ale mimo tego trzeba potem(...)ganache się rozpuszczała. Gotowe kulki obtoczyłam w grubo posiekanych orzechach i wstawiłam do lodówki na około godzinę. Po tym czasie roztopiłam na parze mleczną czekoladę i oblałam nią czekoladowe kulki. Póki czekolada nie zastygła ponownie obtoczyłam w posiekanych orzechach i wstawiłam do lodówki, tym razem na ok 30 minut. Po upłynięciu 30 minut na parze roztopiłam gorzką czekoladę crunchy
Blondynka Gotujeokazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się udowodnić moim bliskim, że ciasto bez cukru może być pyszne. Lekki krem czekoladowy na bazie jogurtu greckiego połączony z dobrą gorzką czekoladą (70% kakao) i gruszkami, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych zaskoczy swym smakiem nie jednego łasucha niewyobrażającego sobie ciasta bez cukru
Cynamonowe szczęściejest zakalcowate, ale nadal z gatunku tych "mokrych." Bardziej przypomina polskiego murzynka - większość z Was zna to ciasto z rodzinnego domu. Jednak ... Nieee, nie jest polane gęstą, czekoladową polewą ... I nieee, nie jest przekrojone na pół i przełożone powidłami czy konfiturami ... A jakie jest? Zobaczcie sami ... Mój pomysł dla Was na zbliżające się Mikołajki(...)cukry rozpuszczą. Następnie odstaw do ostygnięcia. Oddziel żółtka od białek, mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej proszek do pieczenia. W misie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij
Garniec Magalie