pyszna, że po prostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki z mandarynki ( kawałki pomarańczy były za duże), niestety zostały na talerzyku, zapomiałam(...)soku z pomarańczy 3 płatki żelatyny 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu skórka otarta z pomarańczy 2 łyżki likieru Cointreau 1 mandarynka - opcjonalnie 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego Składniki na polewę czekoladową: 80 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietany kremówki Wykonanie: odważyć suche składniki na biszopt i wymieszać. Jajka w całości, nie odzielając białek od żółtek ubić na puszysty kogel-mogel. Powinny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proporcje należy dostosować do własnych potrzeb. Pistacje można zastąpić innym orzechami lub wiórkami kokosowymi. Niżej podam opis roladek ze zdjęcia. (10-12 sztuk) 2 wafle tortowe 150g kremu czekoladowego (użyłam z orzechami) 50g czekolady (użyłam gorzkiej) 20g pistacji (użyłam solonych) Wafle delikatnie zwilżyć, aby trochę zmiękły (nie rozmokły). (Najlepiej każdy wafel położyć na mokrej szmatce i przykryć(...)drugą częścią.) Następnie wafle posmarować kremem czekoladowym i podzielić na 5-6 pasków. Każdy z nich zwinąć. Całość odstawić do momentu - aż wafle stwardnieją. (Można podsuszyć w piekarniku. Osobiście zostawiłam je na całą noc.) Po tym czasie każda roladkę maczać w rozpuszczonej czekoladzie i kolejno w drobno posiekanych/zmielonych pistacjach
Di gotujeCzekoladowy pudding z tapioki to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Poniższy deser udekorowałam wiśniami, aby przełamać smak czekoladowej masy. Desery na bazie tapioki będą idealne dla osób, które dbają o linie bądź nie tolerują glutenu. Składniki na 4 mniejsze porcje: 1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru, np. brązowego 1 tabliczka mlecznej
UgotowaćCzekoladowy pudding z tapioki to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Poniższy deser udekorowałam wiśniami, aby przełamać smak czekoladowej masy. Desery na bazie tapioki będą idealne dla osób, które dbają o linie bądź nie tolerują glutenu. Składniki na 4 mniejsze porcje: 1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru, np. brązowego 1 tabliczka mlecznej
Ugotowaćwydajnym" składnikiem pokarmowym. Polecam więc wszystkim wielbicielom czekolady poniższy tort. Jest obłędny. I w 100% bez glutenu. BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY (porcje: 12; przygotowanie: 75 minut; trudność: ***) biszkopt: 5 białek 5 żółtek 2/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka bezglutenowego(...)słoiczki żurawiny do mięs i serów sok i skórka z 1 cytryny 2 łyżki cukru polewa: 150 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% 20 g masła dodatkowo: czekoladowe gwiazdki do ozdoby rum do nasączenia biszkoptu Po cały przepis zapraszam Was tutaj: http://karmel-itka.pl/bezglutenowy-tort-czekoladowy/ Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimasło z cukrem, wodą i kakao. Gdy masa przestygnie dodajemy 4 żółtka. Z masy odlewamy około 150 ml płynu. Ubijamy pianę z 4 białek. W dużej misce mieszamy masę czekoladową z mąką i proszkiem do pieczenia. Wszystko łączymy z ubitymi białkami. Masę przekładamy do formy, mniej więcej do połowy jej wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez(...)minut. Po wystudzeniu przekładamy masą czekoladową, smarujemy nią również wierzch murzynka. Dekorujemy płatkami kokosa
KuchcikoweLoveDelikatne puszyste ciasto na spodzie a na wierzchu starte kruche kakaowe ciasto tworzą wspaniałe trio w jak najbardziej świątecznym wydaniu. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej 15 g kakao 75 g cukru 5 g przyprawy do piernika 1 opakowanie ( 16 g ) cukru waniliowego 150 g margaryny 1 żółtko Sposób wykonania: Mąkę(...)trzcinowym na puszystą masę. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Przesiane mąki dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać a następnie dodać wystudzoną masę czekoladową i wszystko wymieszać. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze
Na słodko lub wytrawnieFale Dunaju to bardzo popularne, dwukolorowe ciasto z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Robiłam je już kilkakrotnie, za każdym razem z innymi owocami. Dziś polecam Was z malinami, które doskonałe równoważą słodkość kremu. Wiem, że nie ma o tej porze świeżych malin, ale spokojnie można użyć mrożonych (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Maliny można zastąpić truskawkami, jabłkami, wiśniami(...)całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia. Polewa czekoladowa: Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła. Uważać, by mieszanka się nie zagotowała. Dodać posiekane czekolady. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej
Nastoletnie Wypiekaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczne, francuskie naleśniki , które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przykładową propozycję z kremem cytrynowym , bananami i polewą czekoladową. Pycha! Naleśniki: 1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Dodatkowo: lemon curd 2 banany (wg uznania) polewa czekoladowa
Di gotujegotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksujemy. składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 50 g orzechów laskowych 200 g śmietany kremówki wykonanie: Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy połamana czekoladę, odstawiamy na ok. 2 min., a następnie dokładnie mieszamy(...)usunąć skórki, następnie siekamy je i dodajemy do kremu. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu wylewamy tężejącą galaretkę z pomarańczami i przykrywamy drugim blatem. Wierzch biszkoptu smarujemy kremem czekoladowym na który wykładamy masę budyniową. Całość posypujemy startą czekoladą. Schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniazupełnie z własnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcukier waniliowy Delecta 1 szkl.śmietany 36 % 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny duże opakowanie herbatników polewa kuleczki zbożowe w czekoladzie i w różowej skorupce Decorada Delecta posypka czekoladowa Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Twaróg wymieszać z cukrami. Śmietanę ubić na sztywno , stopniowo dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę namoczyć(...)rozpuścić w ciepłym mleku.Delikatnie wlewać do masy serowej i wymieszać, dodać posypkę czekoladową i kuleczki w czekoladzie i znów wymieszać.Masę wylać na herbatniki.Na wierzch ułożyć herbatniki, polać polewą , udekorować .Odstawić do stężenia do lodówki
Moje domowe kucharzenieMocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne dzięki dodatkowi śmietany. Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka(...)mikrofalówce (kilka minut w niskiej mocy) lub na małym ogniu w kąpieli wodnej. Dodać do pozostałego kremu i zmiksować. Wystudzone ciasto przekroić w poprzek na dwie części. Przełożyć kremem czekoladowym. Na wierzchu rozprowadzić odłożony jasny krem. Posypać utartą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki. Podawać po co najmniej kilku godzinach
BullioProsty i bardzo smaczny pieczony sernik. Dwukolorowy i dwusmakowy. Chałwowo-czekoladowy. Pycha :) Do jego przygotowania nie będzie potrzebować zbyt wyszukanych składników. Poniższy sernik nie jest za słodki ani zbyt dominujący w smaku. Jeżeli nie macie pomysłu co słodkiego przygotować na Sylwestra to zachęcam do upieczenia sernika chałwowo-czekoladowego. Składniki na formę do 24 cm*: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
Ugotowaćwaniliowy bez cukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo : masa krówkowa - 1 puszka polewa czekoladowa Przygotowanie : Ciasto : Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości. Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić(...)się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć masę krówkową, udekorować ciasto kratką z polewy czekoladowej. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusi