galaretka" z mleka kokosowo-czekoladowego podana z bananem i domową granolą dyniową~ W zasadzie nie wiedziałam jak to nazwać...Powstało wczoraj wieczorem, spontanicznie :D Zagotowałam mleko kokosowo-czekoladowe z agarem i zostawiłam na noc aby zastygło - w sumie było to całkiem smaczne
breakfast of dreamsbardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam
Dzieje kuchennej Wiewióryzwykły z domowym cukrem waniliowym, ale można zamienić na waniliowy tylko 1-2 łyżki) 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki ziemniaczanej POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady gorzkiej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO MIODOWE - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne(...)kilka godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie formę z ciastem przenieść do lodówki, tam przechowywać przez co najmniej 24 godziny, aby blaty miodowe skruszały, a biszkopt zmiękł POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - w rondelku podgrzać śmietankę niemal do zawrzenia, od razu dodać czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, wymieszać - polewę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać lub łyżką
Smakołyki BerenikiCoś dla czekoladożerców - karpatka w wersji czekoladowej. Dla mnie bajka, ale przyznaję, że nie jestem obiektywna, bo od lat karpatka jest moim ulubionym ciastem. A Ty którą wersję wolisz? Tradycyjną czy w nowej, czekoladowej odsłonie? Przepis na tradycyjną karpatkę znajdziesz tutaj . Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki (odjąć 2 łyżki
Domowa Cookierenka AgiKakaowa kasza manna na czekoladowym mleku sojowym; z serkiem sernikowym i gruszką Dawno już żadnego serka nie jadłam, ale ostatnio mnie jakaś ochota na właśnie takie coś złapała, czekoladowa kaszka i kremowy serek i gruszka, którą ostatnio dodaje do wszystkiego :D ostatnio cenię sobie taką szybką prostotę w kuchni :) no i święta niedługo to i miseczka tematycznie
More food, love and dreamsstanie się jednolite. Formę do tarty natłuszczamy lub wykładamy dno papierem (a boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem(...)mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Na upieczonym cieście układamy warstwę masy migdałowej, na niej układamy plasterki obranych gruszek i zalewamy masą czekoladową. Pieczemy 40 minut, aż masa się zetnie. Działa na ciepło i na zimno. Ratuje. Uszczęśliwia. I zabija, jeśli weźmiemy zbyt duży kawałek. Dlatego pamiętajcie, żeby nie przekroczyć zalecanej dziennej dawki
les mirabellesłyżki kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy krówkowej 150 g solonych orzeszków polewa czekoladowa do ciasta sól Przygotowanie: Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki kakao. Roztapiamy masło i mieszamy z ciasteczkami. Tortownicę(...)kąpieli wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika. Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je solą - dla jeszcze większego "podkręcenia" smaku. Posypujemy nimi masę krówkową. Wierzch dekorujemy czekoladową polewą do ciasta. Smacznego
Taste TherapyCzekoladowy szejk jaglany z bananami, migdałami (kasza jaglana, banany, czekoladowe mleko sojowe, kakao, cynamon) Zrobić przyzwoite zdjęcie zwykłemu słoikowi nie jest łatwo, szczególnie w godzinach nocnych, z pomocą dłonią wyszła do mnie mama, dosłownie :D może nie wygląda..ale smakuje cudownie, najlepszy jaglany shake
More food, love and dreamsBiszkopt jest pyszny, pięknie wyrasta (wychodzi z formy) – a cudowny, czekoladowy zapach wypełniający dom w czasie pieczenia: gwarantowany ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń czekoladowy ( w proszku) 2 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami
Domowe Tortysztuk babeczek): 250 g. mąki 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze(...)OCZY POTWORKÓW: Z cukru pudru i ciepłej wody przygotowujemy w szklance gęstą zawiesinę, która posłuży nam za klej . Z rozwałkowanego lukru plastycznego, wycinamy jajowate kształty oczek. Bierzemy do ręki czekoladową kropelkę i za pomocą pędzelka, smarujemy jej spód naszym klejem z cukru pudru i wody. Przyklejamy ją do wyciętego kształtu oka- leciutko dociskając. Czynność tą powtarzamy, aż wszystkie oczka będą
Domowe Tortyciepłych kolorach, oblany gorzką czekoladą, będzie idealny na każdą okazję… może z wyjatkiem przyjęć dla dzieci- bo dla najmłodszych, jak to stwierdził mój synek: ‘jest zbyt mało czekoladowy’ ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CYTRYNOWY : 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI(...)się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcią. Czekoladą w temperaturze pokojowej dekorujemy tort: nabieramy trochę na łyżkę. Przechylamy delikatnie- tak, aby czekolada spływała z łyżki małym strumieniem i kreślimy na torcie czekoladowe esy floresy. Biały krem umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów i dookoła, po brzegach góry tortu, robimy kremowe zdobienia. Małe kremowe zdobienia wykonujemy również u podstawy tortu
Domowe Tortywiele różnych sposobów- w zależności od tego z jakimi dodatkami go połączycie. Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu- zatem świetnie nadaje się do przekładania ciast i tortów, zwłaszcza tych czekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 2 duże banany Przygowowanie Kremu(...)konsystencji. Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z truskawkami, z polewą toffi, z polewą czekoladową bądź obsypany startą, mleczną czekoladą. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem bananowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyKrem cappuccino Gęsty, pyszny krem- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki, białej czekolady i serka mascarpone. Możecie użyć go do ciast, tortów, bądź lodów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki(...)ładnie wszystko ze sobą połączyć. Przestajemy miksować w momencie uzyskania jednolitej, kremowej masy. Dla uzyskania ładnego efektu nakładamy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Ozdabiamy motywami czekoladowymi- np. wiórkami z białej i mlecznej czekolady. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem cappuccino pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyTruskawki w czekoladzie Truskawki w czekoladzie to pyszna, lekka i słodka przekąska, idealna na letnie dni i nie tylko. Ja użyłam swoich czekoladowych truskawek do ozdobienia tortu- ale równie dobrze możecie je wykorzystać do różnych deserów, lodów, ciast…. nie mówiąc o tym, że takie truskawki już same w sobie stanowią pyszny, pięknie się prezentujący deser,który łączy(...)zastygniętą czekoladą. Jeżeli nie posiadacie rękawa do zdobienia tortów- możecie po prostu polać truskawki małym strumieniem białej czekolady- do tego wystarczy Wam łyżka! Teraz wystarczy już tylko zaczekać, aż czekoladowe zdobienia dobrze zastygną. Następnie zdejmujemy delikatnie truskawki z patyczków ( chyba, że zdecydujecie się je serwować właśnie w takiej formie)… … i gotowe!!! Smacznego!!! Artykuł Truskawki w czekoladzie pochodzi
Domowe Tortyszklanki) 125 ml mleka kokosowego 250 ml mleka krowiego 2 łyżki cukru 125 g czekolady mlecznej 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)zestawiłam z ognia, włożyłam do niej połamaną na kosteczki czekoladę, odstawiłam na kilka minut po czym wymieszałam, aby dokładnie się rozpuściła w śmietance. Dosypałam cukier puder i wlałam likier czekoladowy. Ponownie wymieszałam. Na końcu dołołyłam masło pokrojone na małe kosteczki i wymieszałam. Ganache odstawiłam. Ganache na bazie mlecznej czekolady pozostaje płynne, nie gęstnieje! Ugotowaną kaszę zestawiłam z ognia
Blondynka Gotuje