Polecam dziś to ciemne kakaowe ciasto z delikatnym kremem i słodką,czekoladową polewą. Składniki: CIASTO 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek gorzkiego kakao 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1 l śmietany kremówki 30 proc. 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy PONCZ 0,5 szklanki herbaty sok z połowy cytryny 0,5 szklanki(...)nasączone ponczem ciasto. Najpierw dżem z porzeczek. Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy. Następnie warstwa kremu. Przykryłam drugą częścią ciasta i polałam polewą czekoladową. Na wierzch nałożyłam kleksy kremu. Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem... Pycha i smacznego
potrawyregionalneprzechowywać w szczelnym pudełeczku przez tydzień. Ale kto by je chował? My zjedliśmy je w ciągu dwóch dni;-) Smacznego! Polecam inne pyszne ciasteczka: maślane waniliowo kakaowe ciasteczka muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami czekoladowe kruche ciasteczka paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami
potrawyregionalneosób lubiących czekoladę. Ja jej słodycz przełamałam śliwkami. Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli(...)rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam. Następnie wsypałam przesianą mąkę. Dokładnie wymieszałam składniki. Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową. Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem
potrawyregionalnetemperaturze 210 stopni przez około 12-15 minut. Można popruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasteczka: maślane kruche ciasteczka waniliowo kakaowe owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami serowe z rabarbarem czekoladowe kruche ciasteczka
potrawyregionalneProste i szybkie ciasto czekoladowe. Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały. Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec. Składniki: 300g gorzkiej najlepiej 70% czekolady ( trzy tabliczki ) 250g masła (jedno opakowanie) 160g cukru (ja użyłam trzcinowego) 7 szt. jajek 100g migdałów 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 laska(...)białka dodałam do ciasta. Ubite białka wymieszałam z czekoladą na gładką masę. Formę do ciasta 30cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Przelałam do niej masę czekoladową. Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piekłam około 40 minut (najlepiej z termoobiegiem) Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem. Smacznego
potrawyregionalneSzybka zapiekanka na słodko. Makaron czekoladowy połączyłam z miodem i jajkiem, dodałam trochę śliwek i pyszną kruszonkę. 30 minut w piekarniku i deser na ciepło gotowy. Składniki 1 szkl makaronu … Czytaj dalej Zapiekany makaron czekoladowy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjakże :) Chociaż kawowy smak mocno konkuruje z gruszkami. Następym razem przetestuję z delikatniejszym kremem waniliowym ... a może z dodatkiem ajerkoniaku ? hmmmm Można poeksperymentować :) Składniki : Biszkopt czekoladowy : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli(...)wodę i gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Zdjąć garnek z ognia , wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić . W blaszce ułożyć jeden z naszych blatów czekoladowych . Można go delikatnie nasączyć zaparzoną i wystudzoną kawą. Gdy masa gruszkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na blat . Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki. Masa capuccino. 2 szklanki mleka 3 żółtka
Malinowa Kawiarenkacukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez(...)wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami i czekoladowymi kuleczkami
VioletoweKucharzenieśrednicy 18 cm) 450-500g chleba razowego (podsuszonego) 1 litr mleka 2 jajka 150g cukru 100g czekolady (używam gorzkiej) 1-2 łyżki kakao Dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego Posypka: 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka pestek z dyni Chleb pokruszyć, zalać mlekiem i odstawić do rozmoknięcia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zmiksować(...)papierem do pieczenia. (Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.) Piec 60 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta (jeszcze ciepły) posmarować kremem czekoladowym i posypać zmiksowanymi (nie na drobno) w malakserze składnikami posypki
Di gotujenaleśniki: 3/4 szklanki mleka 1 jajko 75 g mąki szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować je kremem czekoladowym. Na każdym naleśniku z boku ułożyć banana
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadeser dla czekoholików. Bardzo słodki, w konsystencji leciutki, kremowy, po prosu idealny. Jeden kawałek wystarczy, żeby zaspokoić czekoladowego łasucha. Robi się go dość szybko, ale niestety czas oczekiwania aż stężeje jest dość długi, u mnie chłodził się w lodówce pół dnia i całą noc. Zrobiłam go w foremce na comber o długości 26,5 cm i pojemności 900 ml. Jeśli(...)macie takiej foremki, możecie zrobić w niewielkiej keksówce lub małej tortownicy. Taki mus czekoladowy polecam jako zwieńczenie romantycznej kolacji, niedługo Walentynki, więc okazja jak znalazł:) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 2 białka 1 łyżka cukru pudru 16 okrągłych biszkoptów do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek mlecznej czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazagospodarowanego czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest pieczenie ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje czekoladowych ciastek- nasze ulubione z czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami. Same ciasteczka to chyba najsmaczniejsze jakie jadłam. Mocno czekoladowe, dosłownie rozpływają się w ustach. Może nie wyszły idealnie równe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawrzącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wmiksować do niej wystudzoną czekoladę. Na kakaowym biszkopcie rozsmarować masę czekoladową. Wyrównać i od razu przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub posmarować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarolada kojarzy mi się z dzieciństwem i popularnym wtedy blokiem czekoladowym. Jest bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli dodamy do niej dużo ulubionych bakalii. Z podanych składników wyszła mi bardzo długa rolada, spokojnie wystarczy dla większego grona łasuchów. Składniki: 2 grube wafle 200 g herbatników 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej 250 g margaryny (nada się lepiej niż masło(...)galaretka pomarańczowa 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 3 banany polewa czekoladowa (przepis tu) 100 g kokosu kilka łyżek mleka Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować, dodać bakalie i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wafle ułożyć obok siebie zakładając jeden za drugi. Skropić je mlekiem. Galaretkę wymieszać z masą kakaową
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i gorzkiej czekolady a czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru na przełożenie: 600 ml śmietanki 36% 2 tabliczki dobrej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia