masy serowej oraz niewielka ilość cukru sprawiają, że sernik jest mocno orzechowy i bardziej wytrawny, niż słodki w smaku. Dla przełamania smaku fistaszków, spód sernika tworzą rozdrobnione markizy czekoladowe, a wierzch - cienka warstwa masy kakaowej. Sernik posypany jest drobno posiekanymi orzechami ziemnymi, które idealnie uzupełniają całość. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm , na większą formę należy zwiększyć ilość(...)składników. Sernik fistaszkowy bez pieczenia Składniki: SPÓD 100g markiz z nadzieniem czekoladowym (lub kakaowym) 30g masła MASA SEROWA 450g waniliowego serka homogenizowanego 250g jogurtu greckiego 150g masła orzechowego 75g domowego cukru waniliowego 3 łyżeczki kakao + 1 łyżka domowego cukru waniliowego (do masy kakaowej) 4,5 łyżeczki (18g) żelatyny 60ml wody garść prażonych orzechów ziemnych do dekoracji Wykonanie: - markizy rozdrobnić, masło
Smakołyki Berenikiszklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych masa budyniowa: 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 35 dag masła 3 budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 1 część ciasta. Wszystkie składniki(...)pomocą łyżki. Masę dzielimy na dwie części. Przełożenie ciasta: -kruche ciasto z sezamem -masa kokosowa -kruche ciasto z sezamem -masa kokosowa -kruche ciasto z sezamem i masą kokosową Polewamy czekoladową polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu
Pobite gary BarbaryWczoraj robiłam sernik na konkurs E. Wedel. Jest smaczny, o bardzo delikatnym wnętrzu z wyczuwalną nutą cytryny. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem Sernik podwójnie czekoladowy z piankami Ptasie Mleczko ® . Poniżej zaś zamieszczam mój przekład przepisu z dodatkowymi informacjami, takimi jak średnica wykorzystanej przeze mnie formy tortowej itp. Jeszcze taka uwaga, bo na moim zdjęciu sernik jest lekko zabrudzony czekoladą(...)piec przez kolejne 50 minut. Gotowy sernik wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia. Pianki Ptasie Mleczko podzielić na połówki, czekoladę gorzką zetrzeć. Posypać wierzch sernika wiórkami czekoladowymi wedle uznania i udekorować połówkami Ptasiego Mleczka
Passions hobbies lifeMurzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Musi być tylko upieczone w punkt. Pieczony za krótko będzie bardziej zbity z widoczną linią zakalca (ale za to będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie(...)zbyt długo w piecu. Wysuszony będzie się kruszył i będzie niesmaczny :) Murzynek najlepszy jest w kolejnych dniach, pod warunkiem szczelnego przechowywania – owinięty folią spożywczą. Ostudzonego murzynka polać polewą czekoladową * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle
Moja DelicjaSkładniki: 3 jajka 1 kg sera tłustego 60 g masła ok 1 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 budyń śmietankowy lub waniliowy herbatniki zwykłe i czekoladowe ok 2 opakować Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ser przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy margarynę, cukier, cukier wanilinowy, jajka i wszystko przerzucamy do garnka, mieszamy i gotujemy na małym(...)dzielimy na 2 części. Teraz wykładamy pierwszą, następnie przykrywamy masę herbatnikami i wykładamy pozostałą. Jeżeli chcemy ułożyć zwykłe herbatniki na wierzch układamy od razu. Natomiast jak chcemy użyć herbatników czekoladowych jak ja, to musimy trochę poczekać inaczej od ciepłej masy czekolada nam się stopi. Ostudzone ciasto wkładamy do lodówki na 3h. Przygotowałam ciasto w blasze prostokątnej
Niezły Młynekdeseru ( klik ), a tu propozycja na lekkie i puszyste serduszka. 370-400g jogurtu greckiego/naturalnego 2 łyżki cukru pudru (do smaku) 1,5-2 łyżki kakao 1 łyżka kremu czekoladowego 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo (opcjonalnie) do posypania: wiórki czekoladowe wafelki w czekoladzie (zmiksowane) Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Resztę składników dokładnie wymieszać i połączyć z ostudzoną żelatyną. Całość
Di gotujełyżeczki żelatyny, 4 łyżeczki cukru, galaretka truskawkowa, 4 łyżki herbaty liściastej Poziomkowa Etiuda (użyłam marki Czas na herbatę) , 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady, czekoladowe serduszka do dekoracji. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. W 3 dużych pucharkach rozłożyć oczyszczone lub rozmrożone truskawki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. W między czasie(...)mieszając, podgrzewać tak długo, aż żelatyna się rozpuści, nie gotować! Przestudzić, dodać startą lub posiekaną czekoladę. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła. Udekorować czekoladowymi serduszkami
Z miłości do słodkościSyrop czekoladowy do kawy, mleka. Może zacznijmy od początku. Nazywam się Magda. Przepis: najważniejsze w przepisie są proporcje filiżanka wody filiżanka cukru białego (lub trzcinowego) 1/3 filiżanki kakao naturalnego Kakao wymieszać z cukrem w garnku, wlać wodę. Całość wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce. lub Kakao wymieszać z cukrem(...)Podgrzewać 30 sekund, moc 900 W. Zamieszać i ponownie umieścić w kuchence mikrofalowej na 30 sekund, moc 900 W. Syrop jest gotowy, jeśli cały cukier się rozpuścił. Gotowy syrop czekoladowy przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce. smacznego
tost z dżememcudeńka powstają do zwyczajnej, niedzielnej herbatki (ku radości niektórych domowników) Wam tez polecam. Mini serniczki z białą czekolada i mascarpone przepis na 16 sztuk składniki: 150 g ciastek czekoladowych pełnoziarnistych 60 g stopionego masła 500 g twarogu na sernik 150 g serka mascarpone 150 g białej czekolady 70 g brązowego cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji można(...)użyć: maliny prażone migdały sos truskawkowy/malinowy wiórki czekoladowe wykonanie: Ciasteczka mielimy na piasek i dodajemy do nich stopione masło. Dokładnie łączymy ze sobą, a powstałą mieszanką wykładamy 16 papilotek do muffinek. Nakładamy po 1 łyżeczce. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe składniki na sernik, a więc oba sery, cukier, wanilię i jajka miksujemy. Pamiętajmy
Przysmaki KarolkiKochani, o naleśnikach pisałam już dawno temu, w sierpniu 2013r., dokładnie tutaj: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2013/08/weganskie-sniadanie-nalesniki-z-bananami.html . Były to naleśniki ze zwykłej mąki pszennej, mleka czekoladowego i wody ale wpis zawierał przepis podstawowy i kilka dodatkowych uwag o naleśnikach bez jajek. Potem pojawiły się jeszcze naleśniki ze szpinakiem i hummusem: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2013/10/nalesniko-pierogi-olbrzymy-z-hummusem-i.html i były to naleśniki z mąki pszennej pełnoziarnistej, naleśniki(...)czekoladowe z kolorowymi serkami z tofu: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/07/nalesniki-czekoladowe-z-tofu-malinowym.html z mąki orkiszowej, oraz niedawno naleśniki z twarożkiem z tofu: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/nalesniki-z-waniliowym-twarozkiem-z-tofu.html ponownie z mąki orkiszowej i samej wody, bez mleka. Myślałam, że więcej wpisów o naleśnikach tu nie będzie ale... Udzielając się na facebookowych grupach widzę, że wegańskie naleśniki czyli przede wszystkim bez jajek to neverending story
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciasteczek , do gofrów, do lodów , do naleśników .... lub do zwykłego wyjadania łyżeczką ;) Sos czekoladowy . inspiracja z TEGO bloga Po co kupować gotowe , nafaszerowane konserwantami jak można w kilka minut zrobić w domu taki pyszny gesty , konkretnie czekoladowy sos. Smak podstawowego sosu możemy tez na różne sposoby urozmaicać , dodając np chili , rum , whisky , kawę itp .... Składniki
Malinowa Kawiarenkapapierowej. Również przy tej kampanii zrezygnowano z ulotek. W paczce znalazłam list powitalny i mnóstwo słodyczy. W paczce znalazłam znane już mi Kremisie - ciastka idealne dla mnie :) Herbatnik i czekoladowy miś z kremowym środkiem. Pryncypałki czekoladowe, wafelki z białą czekoladą i wiórkami. Jedyne na rynku podwójne markizy - Mafijne - oraz słynne już ciastka Pasja. Małe i słodkie kuleczki niczym draże
Gotowanie i blogowanieZaledwie kilka małych recenzji nastawiło mnie, że może to właśnie, kawa jakiej szukam? Miejsce pochodzenia: Afryka, Ameryka Środkowa, Ameryka Południowa Smak: Bogaty, słodki, lekko owocowy z kwiatową nutą i czekoladowym wykończeniem. Aromat: Świeży, słodki, delikatnie cytrusowy. Palenie: Średnie Skład: 100% arabica Wolę jedną filiżankę świetnej kawy, niż trzy kiepskie. Zależy mi tak samo na jakości jak i przyjemności(...)Cafe Ina można kupić również w sklepach, nie tylko w głównej palarni. Świeża kawa na wyciągnięcie ręki, ziarnista, mielona, smakowa. Smak zgodnie z obietnicą jest bogaty, odczujemy bez problemu czekoladowe zakończenie, ale na szczęście nie jest ono nachalne. Smaki kawy odczuwalne są stopniowo z pożądanym dla mnie zakończeniem. Ostatni łyk jest nieco mocniejszy niż ten pierwszy, ale nadal delikatny
Gotowanie i blogowanieCzary mary - hokus pokus .... I oto jest - czekoladowa wersja magicznego ciasta/. Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na ciasto "magiczne" cytrynowe. (tutaj przepis - klik ) I cieszy się on dużym zainteresowaniem. Dlatego też pokusiłam się o zrobienie wersji z kakao. Musze przyznać , że ten smak bardziej do mnie przemawia . Jednak czekolada górą. A o co chodzi(...)kolejności wychodzi nam w trakcie pieczenia trójwarstwowe ciasto. Tym razem u mnie środkowa warstwa wyszła cieniutka i słabo ją widać . Widocznie słabo czarowałam ;) Smak ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym. Składniki : blaszka 18x24 Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową. 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) 1 łyżka wody 150 g cukru 125 g masła roztopionego i przestudzonego
Malinowa KawiarenkaCzekoladowa czarna magia, która rozpala zmysły, działa na wyobraźnię, o rozkosznej aksamitnej konsystencji, orzeźwiającym lekko miętowym smaku, pobudza, uspokaja, relaksuje, koi, uwodzi i zwabia... Ten magiczny smak jest przyjemniościa dla duszy. Gdy w powietrzu poczujesz duszącą woń melancholii, niezwłocznie zaaplikuj sobie garść endorfin ukrytych w tych truflach(...)wydania magazynu Apetyt. Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 10 dag masła 82% 100 ml śmietanki 4 herbatniki maślane 2 krople kropli miętowych ½ laski wanilii 30 ml likieru czekoladowego Ciemne kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy stopniowo masło mieszamy, po połączeniu z masłem wlewamy śmietankę dodajemy pokruszone na pył herbatniki, wlewamy likier, dodajemy
Wanilia i Kardamon