szczypta soli Masa: 100 - 120 g mleka w proszku 150 g cukru kryształu 100 g masła 50 ml wody 1 łyżka cukru waniliowego dżem z czarnej / czerwonej porzeczki bakalie / czekolada do dekoracji Sposób wykonania: 1. Zimne masło posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny
Kuchnia domowa Anikremem śmietankowo kokosowym (też z mleka kokosowego - nic się nie zmarnuje :) ). Pierwszą porcję babeczek (te, które widzicie na zdjęciach) upiekłam bez żadnych dodatków, do drugiej dodałam po kostce gorzkiej czekolady i myślę, że były jeszcze lepsze. Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko
Ciastkozercyciepłe przelewamy do szklanki i spieniamy spieniaczem do kawy aż pojawi się pianka. Kawę zaparzamy w filiżance i delikatnym strumieniem przelewamy ją do naczynia z mlekiem. Wszystko ozdabiamy wiórkami czekolady. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieSMACZNEGO ! UWAGI : w wersji deserowej zrobić polewę z rozpuszczonej białej czekolady wymieszanej z musem malinowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!400g mleka w proszku 0,5 szklanki mleka 250g masła (margaryny) 3 łyżki kakao tabliczka gorzkiej czekolady nie pełna szklanka cukru 150g herbatników Przygotowanie: Do garnka wlać mleko, dosypać kakao. Dobrze wymieszać aby nie było grudek. Dodać cukier i masło (pokroić
Amatorka kuchennamoja skromna propozycja kolorowego mazurka wypełnionego pysznym czekoladowym ganache. Składniki: 3 szkl mąki 4 żółtka 200 g masła 1/2 szkl cukru płatki migdałowe konfitura wiśniowa 200 g ciemnej czekolady 160 ml śmietany kremówki ulubione dodatki Wykonanie: Mąkę przesiewamy mieszamy z cukrem i dodajemy zimne posiekane masło. Rozcieramy masło z mąką wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki
Malinowe Pocałunkiproste, piszecie jak byście pisali długopisem. Wystarczy napełnić pióro, uchwycić w dłoni jak byście mieli długopis i lekko ściskając napisać napis czy wzorek. Pióro możecie napełniać płynną czekoladą, lukrem, marmoladą, miodem czy innym sosem. Jest to produkt idealny do ozdabiania słodkości. Dekorator jest bardzo dobrze wykonany, ma piękny wygląd. Posłuży wam na bardzo długo
Marta GotujeZachęcam Was do zrobienia mazurka, który jest tradycją Świąt Wielkanocnych. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury z czerwonej porzeczki oraz masy kajmakowej. Post Mazurek wielkanocny pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujewchłonąć pół blachy, oczywiście zanim zdążę ubiec poważną konkurencję w osobie mojego męża, który też je uwielbia. Doskonałe na gorsze, deszczowe i ponure dni, kiedy tak potrzebujemy kojącego smaku czekolady… Składniki: ¾ szkl. płatków owsianych ¾ szkl. mąki owsianej (lub innej dowolnej) 3 łyżki kakao ½ łyżeczki sody 2 dojrzałe banany ¾ szkl. mleka roślinnego garść rodzynek łyżka masła orzechowego 3 łyżeczki melasy
Roślinna - blog wegańskiinnego płynnego słodziła) 1 łyżka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. rodzynek (można zastąpić żurawiną bądź posiekaną gorzką czekoladą lub orzechami) 1/3 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Banana obierz i rozgnieć za pomocą widelca, a następnie przełóż
Roślinna - blog wegańskitrzeci blat, nasączamy i nakładamy krem śmietankowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu, czekoladą i owocami wedle uznania
Luźna Kuchniałyżce schłodzonego wcześniej budyniu. Ostrożnie by masa nie zrobiła się zbyt rzadka. Do przekrojonych ptysi nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym krem. Z wierzchu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniakwas laurynowy leczył AIDS. Jest to jednak teoria mocno naciągana, niepotwierdzona badaniami naukowymi. 3. Wspiera pracę tarczycy. 4. Wspomaga odchudzanie - zmniejsza uczucie głodu i chęć na słodycze (polecam tę czekoladę bez cukru) . Niektóre badania mówią także o jego wpływie na przyspieszenie metabolizmu (wzrost dziennego zużycia energii o 5%). 5. Jest dobry dla zdrowia jelit . Zmniejsza objawy choroby Crohna i przyspiesza
Powiedz dietom nieśmietanki. Te lody będą hitem na tegoroczne letnie przyjęcia, są idealne na upalne dni! #Somersby #ElderflowerLime. Polecam też inne moje przepisy na semifreddo: - porzeczkowe – z truskawkami i czekoladą - czekoladowe – z jagodami Składniki: 1 łyżka miodu, 400 ml piwa SOMERSBY Elderflower Lime 2 limonki, 100 ml śmietanki 30% mrożone owoce (maliny, borówki amerykańskie, poziomki) W rondelku podgrzewamy miód
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprofil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK Jeśli chcecie wypróbować inne kanapki z figami, to polecam wersję z masłem, serem ricottą, figą i miodem. I ewentualnie dodatkami: owocami, orzechami, czekoladą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!