przygotowania takiego połączenia smakowego zainspirował mnie mazurek oferowany przez cukiernię Lukullus . Może mój nie jest tak spektakularny, jak ten który widzicie na podlinkowanym zdjęciu, ale gwarantuję Wam, że połączenie czekolada - porzeczki - fiołki jest idealne i musicie je wypróbować. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćłyżeczki oleju (użyłam z pestek winogron, ale może też być rzepakowy lub oliwa z oliwek) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: np. płatki migdałów, plasterki cytryny, rozpuszczona biała czekolada - do dekoracji WYKONANIE: KRUCHY SPÓD: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się
Słodko-Słony Świat Ilonyjuż orzechy (trzeba je nieco odcisnąć z nadmiaru mleka) i odrobinę spirytusu do smaku. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednorodną masę. Wykładamy na zimne ciasto. Wierzch udekorować np. startą gorzką czekoladą. Najlepiej włożyć do lodówki, by masa się nie rozpływała. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniawysokości. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. UWAGI: Zawsze wychodzą. Czasami dodaję do nich pokrojoną w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę :) Pyszne jak na końcu wmieszamy w ciasto świeże maliny. Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową lub truskawkową. Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą
Blondynka Gotujepowstało spontanicznie. Znacie to uczucie kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. Wyszło przepyszne, puszyste
Pink Envelopesobie kombinuję z drożdżówkami, to z herbatą Matcha, to z różnymi połączeniami to czekolady z owocami, z konfiturami, a klasycznych na blogu nie było! Wstyd Blondynko, wstyd :) Ale od dzisiaj klasyka zagościła na mój blog. Przedstawiam Wam drożdżówki z makiem. Domowe o wiele lepsze od kupnych! Mięciutki ciasto drożdżowe i wilgotna masa makowa, pysznie! Nie nie mieliłam maku
Blondynka Gotujecukru pudru 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% DODATKOWO: 1 puszka kajmaku (masy krówkowej) bakalie: np. migdały, żurawina, kandyzowany ananas, itp., rozpuszczona gorzka czekolada WYKONANIE: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie
Słodko-Słony Świat Ilonydodać jabłko i marchew. Całość przelać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180°C. Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzone ciasto posmarować śmietaną. Można posypać startą czekoladą
kulinarnajamka.blogspot.comCiasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa klops
Proste PotrawyPączki Z konfiturą różaną, owocową, z budyniem, serem, a może z czekoladą? Z czym zjedliście dzisiaj pączki? Jeżeli jeszcze się na żadne nie skusiliście, to lepiej się pospieszcie, bo podobno jeżeli ktoś nie zje pączka w tłusty czwartek, to nie będzie mu się wiodło. Według statystyk jeden Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka. Ja kiedyś miałam teorię
Pełny talerz30zł na miesiąc. 5/ DROBNOSTKI - to jest zmora większości ludzi, kosztuje około 2 zł i nazywa się to: batoniki, gumy do żucia, lizaki, piwo, ozdoby, kolorowe napoje czy czekolada. Produkty które mało kosztują nie traktujemy poważnie bo nie nadszarpują naszej kieszeni ale zebrane w całość pod koniec miesiąca mogą nas zrujnować. 6/ PROGRAMY LOJALNOŚCIOWE - a czemu nie? generalnie
Kuchnia PROzdrowotnaformy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około pół godziny. Lekko przestudzone polałam polewą zrobioną z tabliczki czekolady i kilku łyżek mleka. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym kawałkiem ciasta, który ułamał się podczas wyjmowania z blaszki :) Skusicie się, aby je upiec
Codzienna kuchnia niecodziennabiałą, natomiest do drugiej dodać przesypane przez sitko kakao i zmiksować powtórnie na dno pucharków włożyć po kilka ciasteczek i dowolnie nakładać krem naprzemiennie jasny z kakaowym. Udekorować startą czekoladą, plasterkami bananów i ciasteczkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chłodne miejsce najlepiej na całą noc ale nie do lodówki. Przed podaniem nasypać trochę kokosu i ułożyć kolorowe "jajuszka". Mogą to być orzeszki w kolorowym lukrze, jajka z czekolady lub inne słodycze wyglądem przypominające jajka. Przepis z małymi zmianami stąd
Ala piecze i gotujeformy nam odpowiadają. ) Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i zapiekać przez około pół godziny. Po upieczeniu i przestudzeniu pokroić w dowolne kształty. Batoniki można oblać czekoladą i obsypać uprażonymi ziarnami sezamu Takie ciasteczka - batoniki można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Można je fantazyjnie opakować i podarować komuś. Można również podać na stół
Codzienna kuchnia niecodzienna