Wiele dekoracji cukierniczych, które znajdziemy na sklepowych półkach można zrobić samemu w domu. Na blogu pojawiły się dotąd wpisy o tym jak zrobić masę cukrową , czekoladę plastyczną , kolorowe posypki z cukru czy czekoladowe ażurki . Dziś pokażę Wam jak zrobić cukrowe koraliki do dekoracji babeczek czy tortów :) Do zrobienia koralików potrzebna będzie kolorowa masa cukrowa. Można ją zrobić samemu lub zdecydować
CiastkozercyJestem całym sercem fanką czekolady i kakao, w każdej postaci. Dlatego, gdy na jednym z wielu agregatorów zobaczyłam pomysł na krem czekoladowy na bazie avocado i kakao, postanowiłam spróbować. Żeby dodatkowo podkręcić smak, postanowiłam dodać trochę soli i chili, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu przepisowi nudne avocado podbije wiele serc, a dzięki temu zadba o serce
W poszukiwaniu inspiracjipoczątku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada dobrze zastygnie
Ciasteczkowy Potwórdługi rząd naprzemiennych kolorów. Ciasto wstawiam do lodówki Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia się składników. Mieszam, studzę i polewam ciasto po wierzchu, gdy czekolada ostygnie.Ponownie schładzam, a następnie kroję ciasto pod kątem
Ciasteczkowy Potwórkostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao 1 szklanka bakalii- wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy siekane Wykonanie: Masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku mieszając do póki nie powstanie czekolada. Następnie wlewam całe mleko i gotuję. Na gotujące się mleko, cienkim strumieniem, wsypuję kaszę manną i mieszając cały czas, gotuję aż trochę zgęstnieje. Fakt, że na początku wydaję się zbyt
Ciasteczkowy Potwórprzykrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta
Ciasteczkowy Potwórmasę z orzechami. Na spód kładę placek orzechowy, na to połowę masy, przykrywam plackiem kokosowym, reszta masy, a na górę -placek makowy. Całość polewam czekoladą i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Składniki polewy wkładam do garnuszka i mieszając podgrzewam, aż połączą się ze sobą
Ciasteczkowy Potwórłyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia się ze sobą. Nie gotuję. Polewam ciasto i odstawiam by czekolada zastygła
Ciasteczkowy Potwórgorącej polewie czekoladowej, a część pozostawiłam białą. Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i podgrzewam mieszając. W gorącej polewie zanurzam ciasteczka do połowy i odstawiam by czekolada stężała
Ciasteczkowy PotwórMasło, cukier i mleko gotuję, dodaję do tego kakao i mieszam by nie było grudek. Wsypuję płatki zmieszane z wiórkami kokosowymi, dokładnie mieszam za pomocą łyżki z powstała czekoladą i odstawiam by masa przestygła. Wilgotnymi dłońmi formuję niewielkie kulki i układam na desce. Wstawiam do lodówki na ok 2 godz. Po tym czasie przekładam ciasteczka
Ciasteczkowy Potwórszklanki oleju, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamony, mielone orzechy, 2 jabłka pokrojone w kosteczkę, kawałki czekolady lub inne bakalie. Wymieszać i piec ok 50 min w 180'C w blaszce do keksu Prawdopodobnie temu, kto upiecze chlebek, spełnią się wszystkie
Ciasteczkowy Potwórspód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę
Ciasteczkowy Potwórżelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Wyłożyć na masę migdałową. Ułożyć biszkopty, ubić drugą śmietanę z cukrem, żelatyną oraz kakao i wyłożyć na biszkopty. Całość można oprószyć startą czekoladą i schłodzić
Ciasteczkowy Potwórdodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą na wiórki ciemną czekoladą
Ciasteczkowy Potwór