czekolada - 27946 przepisów (strona:1407/1864)

Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 378

cukrem pudrem. Do utartego dodajemy sparzone orzechy. Ucieramy stopniowo dodając krem budyniowy. Wykonanie: Na biszkopt wykładamy tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu. The post Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem appeared first on Made

Made By Mom And Son
Proste ucierane ciasto z truskawkami 228

Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką. Ucierane ciasto z truskawkami

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 163

mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda

Bon Appetit Małgorzaty
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 184

Kuchnia kresowa ... "Pszenicy szafranowej buja kłos złocisty,  Żyto ubrane w srebra malarskiego listy, I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady, I kwitnące gruszkami i jabłkami sady" - Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy się Przepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej. Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  1 łyżka oleju  1/2 szklanki

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 139

Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :) składniki na 4 małe porcje: 3 żółtka  1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć) 250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT) 1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego) pół szklanki wydrylowanych wiśni

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Shrek 177

resztę zagotowujemy , jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. 3. Delicje uk ładamy na zielonej masie czekoladą do góry. 4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy , a następ nie wlewamy zi mną galaretkę. Masę wykładamy na delicje. 5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy

Kuchnia domowa Ani
Ciasto makowe z kremem 748

mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy. 7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę. 8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej). Smacznego!!! Źródło: Makaron i Rodzynka

Kuchnia domowa Ani
Powidła śliwkowe 131

śliwek węgierek z października (nie zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować). Składniki: 2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu) ewentualnie cukier do smaku + można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu (ja robię bez takich dodatków) Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyć, wypestkować. 2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Cielaczek 342

być rzadka. 3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut. 4. Na ostudzone ciasto można wyłożyć polewę kakaową lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto można zrobić w mniejszej blaszce - wtedy będzie wyższe. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z bananami 188

niedbale wymieszać i dodać banany. 5. Ciasto wyłożyć do foremek z papilotkami na muffinki do 2/3 wysokości. 6. Piec ok 30 minut w 180 st.C. Gotowe muffinki można ozdobić czekoladą i bananami. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne spotkania

Kuchnia domowa Ani
Chlebek watykański - ciasto szczęścia 164

części ciasta dodać następujące składniki: 250 ml oleju 250 g mąki 3 jajka pół opakowania proszku do pieczenia pół łyżeczki soli cukier waniliowy troszkę cynamonu rodzynki kawałek startej gorzkiej czekolady 2 starte jabłka Wszystko zmiksować, przełożyć do keksówki i piec w 180 st. C przez 45-60 minut - do suchego patyczka. Jeśli ktoś nie ma takiego zakwasu, można go zrobić

Kuchnia domowa Ani
Seromakowiec 152

podpieczony spód wyłożyć masę makową, równomiernie rozłożyć, a na mak ser. 5. Całość piec przez 60 minut w 180 st. C. 6. Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania - użyłam mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zielonego kokosu. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki  Przy okazji życzę wszystkim tu zaglądającym wesołych, pogodnych  i zdrowych Świąt Wielkiej Nocy

Kuchnia domowa Ani
Ciastka pieguski 213

Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko + dodatki (u mnie: suszona żurawina, czekolada mleczna i deserowa pokrojona w kosteczkę, posiekane orzeszki ziemne) Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 2. Dodajemy jajko, chwilkę zmiksować, a potem

Kuchnia domowa Ani
Ciasto kubusiowe 204

część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia. 3. Robimy masę śmietanową: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężącą galaretkę. Gotową masę wykładamy

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania