łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka miodu lub cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyka oliwy szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo do wyboru: owoce, dżem, konfitura, czekolada, jogurt owocowy. Jaja ubić z cukrem na puch (łatwiej będzie jeśli najpierw ubijemy białka, a potem dodamy żółtka i cukier). Następnie dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Patelnie mocno rozgrzać
Zapiski Młodej Żonypisać. Przedstawię Wam zatem parę przepisów od dłuższego czasu cierpliwie oczekujących na publikację. We wrześniu bezwzględnie dałam się zmarketingować otaczającym mnie zewsząd śliwką, na drożdżach, ucierańcach, pod kruszonką, z czekoladą czy w karmelu. Wszystkie kusiły swoim wyglądem i obietnicą boskiego smaku. Nie mogłam już dłużej się opierać. Zawędrowałam po śliwki do sadu, zebrałam, wypestkowałam, rozłupałam kilka włoskich orzechów i ucierałam
Zapiski Młodej ŻonyCzym można uszczęśliwić bardzo wymagającego miłośnika słodyczy? Dobrą czekolada? Banalnie, ale czasem za mało. Gdy snuje się po domu jak cień, zaglądając w każdy kąt i mrucząć pod nosem "Zjadłbym coś dobrego" nadchodzi czas by zakasać rękawy i przygotować coś specjalnego. Słodkiego, kremowego i przepysznie ciągnącego. Coś czym można smarować wafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika
Zapiski Młodej Żonysłodkimi dodatkami. Mi smakują najbardziej z serkiem wiejskim i dobrym pomidorem. Zwiększenie ilości miodu lub dodanie cukru zmieni je w pyszne drożdżówki. Polecam również nadziane ulubioną konfiturą lub czekoladą:). *jeśli puree będzie bardzo wilgotne możemy zredukować ilość mleka
Zapiski Młodej Żonywielu, dlatego wciąż pojawiają się nowe smakowe wariacje na ich temat. Znamy już anyżowe, cytrynowe, z piniolami, kakaowe z chilli, z suszonymi owocami. Mogą też być lukrowane lub oblewane czekoladą... Ich ostateczny smak tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni. Ich podstawowymi składnikami są jaja, cukier puder oraz mąka. W zasadzie nie stosuje się do ich przygotowania tłuszczów zwierzęcych
Zapiski Młodej ŻonyDokładnie wymieszać i ciągle mieszając podgrzewać przez 2-3 minuty. Następnie wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż część śmietanki wyparuje, a czekolada odrobinę zgęstnieje. Gorącą wylać na wierzch ciasta i rozsmarować na powierzchni. Smacznego!! Miodownik najlepiej przygotować dwa dni wcześniej, aby blaty wystarczająco zmiękły
Zapiski Młodej Żonynawet lepiej niż niektóre domowe i... to wredny, ironiczny przytyk w stronę babci/teściowej - pogromczyni ogórków). Polecamy. "ZIOŁOWO MI" - Od wszystkiego można się uzależnić. Papierosy, alkohol, seks, kawa, herbata, czekolada... A my, na przekór wszystkiemu i wszystkim uzależniamy się zdrowym uzależniaczem - mieszankami z Ziarenkowa. Jedną z tych najbardziej pociągających jest ONA - "Ziołowo Mi". Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn
Wypisz Wymalujporcję: 100 g płatków owsianych Skworcu 120 ml mleka 5 sztuk orzechów brazylijskich Skworcu 1 mała garstka Crispearls (to te białe kuleczki czekoladowe, możecie użyć posiekanej białej czekolady) 1 łyżka suszonej żurawiny Skworcu 1 kawałek kandyzowanej kantalupy (melona) Skworcu 3 kawałki kandyzowanego ananasa mix Skworcu 1 łyżeczka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 1 garść świeżych leśnych jagód (z racji pory
Blondynka Gotujecieńszy biszkopt i nasączamy ponczem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na biszkopt. Wierzch ciasta możmy ozdobić starta czekoladą lub jagodami. Smacznego
Salonik smakówgłównie takie spożywam. Czasami wybieram mleka sojowe lub ryżowe, sama przygotowuje kokosowe lub migdałowe. Dzisiaj na stole cappuccino czekoladowe! SKŁADNIKI: - espresso (około 60 ml) - spienione mleko sojowe o smaku czekolady około 120ml Do espresso wlej spienione mleko, tak aby powstało dużo puszystej pianki! Smacznego! Buziaki
SMYKWKUCHNIborówkowe Semifreddo truskawkowo czekoladowe Deser galaretka z truskawkami Deser grecki z musem truskawkowym Eton mess z rabarbarem Deser w błękicie z granolą Czekoladki z wiśnią Pyszny mus z białej czekolady Tęczowy deserek na szybko
Ala piecze i gotujebudyń. Pięknie pachnie wanilią, a skarmelizowany cukier apetycznie chrupie :) Pierwszy raz przygotowywałam crème brûlée, ale na pewno nie ostatni. Zamierzam poeksperymentować z innymi smakami, na przykład z czekoladą :) I oczywiście bardzo dziękuję Świętemu Mikołajowi za taki fajny prezent ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawtedy, kiedy jesteś szczęśliwa i myślisz "jeju, to jest ten czas!". Siadasz na kanapie, masz czas na książkę, dzieci w końcu same się bawią. Żeby było jeszcze milej, otwierasz czekoladę, którą ktoś przyniósł dzieciom, ale oczywiście im nie dasz, już lepiej sama zjesz. Pieczesz, smakujesz, przyjmujesz gości. Pijesz kawę, obowiązkowo z mleczkiem, ale tym takim "do kawy", żadnym innym. Słodzisz
bistro mamajednej ręce filiżanka z kawą, w drugiej na talerzyku delikatne w smaku ciasto .. polane czekoladą. Sadowię się na kanapie przy komputerze Odpoczynek po pracowitym dniu.. Łyk kawy .. a następnie łyżeczkę zanurzam w pachnącej, brązowo, żółtej masie mmm~~~ Delikatny miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis na ten smakołyk znalazłam
Na słodko lub wytrawniezagotować aż do zgęstnienia składników. Wystudzić. Oddzielnie utrzeć masło, dodając stopniowo wystudzoną masę budyniową, oraz zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. . Gotowy krem nakładać na wystudzone babeczki. Udekorować owocami, czekoladą wedle uznania. Z tego przepisu wyszło około 20 babeczek. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie