ruszałyśmy prosto do paszczy lwa. Moją niezawodną metodą było dygnięcie nóżką i z miną aniołka powtarzanie każdemu do znudzenia " Dzień dobry ". Mama na pytanie " Co przewozimy? " wyciągała zawsze jakąś czekoladę czy inny z założenia przeznaczony na stratę produkt, który oczywiście nam odbierano, ale cała ukryta reszta była bezpieczna. Na końcu z dostojną miną kroczyła Babcia. Miała "szczęście" do wyjątkowo złośliwej
KUCHARNIAwodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy. Cudowny i rześki! Przed podaniem wysmarować wierzch kajmakiem i udekorować płatkami czekoladowymi. Jeśli nie macie takich płatków, można użyć tartej gorzkiej czekolady. Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy
KUCHARNIAsypaną z rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja i niebiańsko dobry creme brulee Teraz powinniście zapytać, czy to nie za dużo składników
KUCHARNIAczyż to nie prosta mała czarna pozostanie królową klasyki i dobrego stylu?! Pstrokaty parasol na drewnianej nóżce. W jego cieniu ogonek, a pod nim wisienka. Wokół niej wiórki czekolady i kakaowy pył kryjący chmurę bitej śmietany. W środku w końcu dochodzimy do sedna - kawa, ale to nie koniec - pod nią jeszcze dwie warstwy sama nie wiem czego
KUCHARNIAIście rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała. Zapraszamy
KUCHARNIAAlbo na wąskiej brukowanej uliczce. Z dużą witryną, dzwoneczkiem nad drzwiami i kręconą na korbkę roletą. Nieduża, przytulna. W kolorach, które jak echo poniosą zapach wanilii, karmelu, czekolady i kawy. Cukiernia. Moja. Twoja. Wasza. Nie muszę się zakładać. Ja to wiem. Wiem, że przynajmniej połowa z Was marzy o własnej cukierni. Ja też. Połowa mnie
KUCHARNIAPiotrze! Nawet człowieka absolutnie skrytego, człowieka o wnętrzu ciemniejszym niźli belgijska gorzka czekolada, dopadają chwile absolutnej szczerości. To czas, gdy nie można już w sobie dusić skrywanej latami słabości, moment absolutnie konfesyjny, o jakim tylko marzą początkujący spowiednicy, słuchający w kółko mdłych wyznań o stosowaniu bez umiaru brzydkiego słownictwa. Jestem właśnie w takim stanie, lecz nie przerywaj lektury
KUCHARNIAdialekcie w porze podwieczorku. "Fait petit ". Weź mało. Innymi słowy, ukrój grubą pajdę chleba z kilogramowego bochna i dodaj do tego jeden plasterek kiełbasy albo dwa kawałki czekolady. Nie chodziło o to, żeby nie marnotrawić czegoś dobrego, drogiego i smakowitego, ale o to, żeby stało się cenniejsze, dawkowane w nagrodę, zmuszające do bardzo powolnego jedzenia. Miękisz
KUCHARNIABartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache * Całkiem możliwe, że jedno albo i wiecęj zamieszczonych tu zdjęć nie jest mojego autorstwa - po zgraniu w jedno miejsce kompletnie się pogubiłam, więc jeśli
KUCHARNIAmotyle w kapuście, nasze latające elfy, choć Babcia nie podzielała tego zachwytu. Ścigałyśmy się po młodziutkie ogórki, by zanurzać je potem w miodzie i chrupać zamiast nieosiągalnej czekolady. Soczyste pomidory wpadały prosto z tyczek do fartuszków ogrodniczek. Brukselka rosła niewzruszona czekając na swój jesienny czas. A obok wyrastał On - jarmuż. Brrrr... To słowo wzbudzało niepokój. Chłodne
KUCHARNIAprowadzonego przez Łowców Smaków /klik/ . Wszystkie dostępne tam przyprawy sygnuje NOMU , marka założona w 2000 roku przez Tracy Foulkes i mająca w swej ofercie przyprawy w młynkach, tzw. ruby, czekolady, kakao, wanilię i dukkah, czyli aromatyczną północnoafrykańską mieszankę nasion i przypraw. Tradycyjnie serwuje się ją, jako dip ze świeżo wypieczonym pieczywem i najlepszej jakości oliwą, także dostępną
KUCHARNIAzawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. " Na warsztatach mieliśmy okazję do próbowania cudownych wprost syropów m.in. rumiankowego, hibiskusowego, limonkowego, żurawinowego oraz równie doskonałych konfitur, jak np. truskawek w czekoladzie czy rabarbarowo-truskawkowej. Większość produktów trafiła jako podarunki do czerwonych toreb Eterno i ku wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która
KUCHARNIAPieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 min. Uzyskujemy bardzo ciemne ciasto, które najlepiej jest jeść np. z dżemem mailowym własnej produkcji. Jest bardzo kakaowe, jak gorzka czekolada :) i ma dużo magnezu. Jest fajne też dlatego, że można je zamrozić w kawałkach ... nie trzeba na hura jeść całego ciasta w dwa dni. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisymleka Polskiego Mlekovita ja dodałam sporo syropu barmańskiego o smaku kokosowym wiec nie dawałam normalnego mleka. opakowanie mini murzynków bita śmietana i czekolada do dekoracji Wykonanie: Galaretkę plus łyżeczkę żelatyny zalać 3/4 szkl . zimnej przegotowanej wody i odstawić na chwilę. Truskawki podgrzać i potraktować blenderem. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać
Malinowe PocałunkiPyszne, delikatne muffinki migdałowe z dodatkiem aromatycznego marcepanu. Lekkie i smaczne, idealne do pracy, czy dla dzieci na podwieczorek (mimo, że nie mają czekolady to maluchy je zajadają). Do tego niezwykle proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia Ilość porcji: 14 Składniki: 260g mąki pszennej
Kolizje Smaków