Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Smacznego
My Culinary Artptasia mleczna pianka z orzeźwiającymi truskawkami i smakowitą truskawkową frużeliną to przepyszny deser bez pieczenia, w sam raz na upalne dni. Każdy wielbiciel słynnego, kultowego już mleczka w kruchej czekoladzie będzie zachwycony, bo to przecież prawdziwa pianka tylko w wersji XXL ;-) Deser przygotowuje się szybko i jedyny jego minus to fakt, że tak samo szybko znika... Polecam! Składniki
maniapieczeniadodać bitą śmietanę waniliową w proszku. Jak ciasto wystygnie wykładamy na nie połowę bitej śmietany i przykrywamy 3 plackiem a na niego pozostałą część śmietany. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Smacznego
Kuchenne WariacjeKiedy w lodówce masa była wystarczająco stężała nałożyłem ją na upieczone ciasto i całość pozostawiłem w lodówce do idealnego stężenia. Po stężeniu tarta była gotowa aby ją posypać starta czekoladą i można wcinać Spostrzeżenia: - nie dodawałbym soli do ciasta bo było ją lekko czuć co nie przeszkadzało ale tez nie bardzo mi pasowało do tego waniliowego kremu - najlepiej
Kuchenne Wariacjemąki pszennej typ 450 - 40g orzechów ziemnych mielonych - 100g cukru pudru - 150g masła - 2 żółtka Masa: - 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej) - 50g powideł śliwkowych Dekoracja: - migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada Powyższe składniki są na blaszkę 20cm x 20cm. Najpierw ciasto. Przesiewamy mąkę a w blenderze (jeżeli orzechy nie są w postaci sypkiej mąki) blendujemy orzechy z cukrem pudrem. Tak zblendowane
Kuchenne Wariacjemieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy panna cotta stężeje wyciągamy ją z kokilek, przekładamy na talerzyki i dodajemy wystudzony malinowy sos Na koniec możemy nasz deser przyozdobić startą mleczną czekoladą Uczta dla podniebienia gwarantowana Smacznego
Kuchenne WariacjeMiał być sernik na zimno - wyszedł deser :) Czasami jednak takie eksperymenty się opłacają. Połączenie słodkiego serka, drobin czekolady oraz truskawek daje nam finał w postaci chwili zapomnienia na którą skusi się mały jak i duży smakosz. Jest to również świetnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni. Składniki - 30 dag truskawek - ok.300 g serka homogenizowanego o smaku stracciattela - 1 opakowanie
Świat Smakuucieka drugim. Tak bardzo sesja, sesja in progress . Jeszcze przede mną trzy egzaminy. Dwa tygodnie do wolności, przeprowadzki. Dwa tygodnie. Zaopatrzona w gorzką czekoladę, kawę, ulubiony koc i dobre jedzenie próbuję dobrnąć do końca czerwca. Jednocześnie korzystając z dobroci natury, szukam odprężenia w kuchni. A, że przydomowy ogród oferuje wiele, często się odprężam ;) Na przykład
W kuchni Karmel-itkispora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli chcecie zaspokoić niewielki głód i dostarczyć przy tym dobrego paliwa organizmowi . Najlepiej wybierać niesolone, w naturalnej formie. Te w karmelu, posypkach czy czekoladzie (chyba że dobrej jakości) nie sprawdzą się. KRESTO Słonecznik łuskany 200 g, ok. 3,15 zł/ 200g 650 kcal/100 g Pestki dyni Bakalland, ok. 4,2 zł/100g 556 kcal/100
Powiedz dietom nieLubię ten przedświąteczny okres , gdy po powrocie do domu wszędzie unosi się zapach cynamonu i czekolady. To znak, że święta coraz bliżej, i że nasz stół w jadalni zastawiony jest licznymi pojemnikami, w których piętrzą się słodkie pyszności: pierniczki, makaroniki, kruche ciasteczka i oczywiście muffinki. Czekają cierpliwie na końcową dekorację. Ozdobione zapakuję do metalowych puszek, a część podaruję bliskim
Wiem co jemNiezwykle kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka dla miłośników gorzkiej czekolady i kawy. W czasie pieczenia nieco się rozpływają należy więc pamiętać o większych odstępach. Trzeba też obchodzić się z nimi ostrożnie przy zdejmowaniu z blachy i później podczas przekładania gdyż łatwo pękają. Ich wyborny smak wynagrodzi nam jednak ten trud". Czytaj więcej
Wiem co jembardziej deser niż ciasto. I chociaż jest pieczony to wyglądem i smakiem przypomina sernik na zimno. Zachwycił nas od pierwszego kęsa. Dzięki odpowiednim proporcjom gorzkiej i mlecznej czekolady nie za słodki i nie za gorzki. Po prostu pyszny. Czytaj więcej
Wiem co jemwielkim sukcesie ( oczywiście u mnie w domu ) czekoladowego sernika, postanowiłam iść za ciosem i zrobić kolejny, tym razem w wersji z białą czekoladą. Różnica jest jeszcze jedna, tego sernika się nie piecze, za wyjątkiem biszkoptowego spodu. Można go jednak z powodzeniem zastąpić gotowymi biszkoptami lub zrobić spód z pokruszonych herbatników i masła. Ja wolę zdrowszy i mniej kaloryczny więc piekę
Wiem co jemGorzka czekolada i delikatne w smaku orzechy pekan, stanowią tu doskonale połączenie. Ciasto jest wilgotne, ale nie kleiste, a orzechy niezwykle chrupiące. Jakiś czas temu zakupiłam większą ilość tych orzechów, bo miałam piec tradycyjny american pecan pay ale trochę o tym zapomniałam. Teraz to już niemożliwe, bo część orzechów została zjedzona przez domowników, a tego co zostało jest za mało
Wiem co jemroku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu
Wiem co jem