Czekośliwkę poznałam u Smakoterapii. Połączenie moich ukochanych powideł śliwkowych i czekolady! To musiało być przepyszne! W pełni przekonał mnie opis o zwycięstwie Czekośliwki nad Nutellą ( z którą walczę już długi czas ). Musiałam spróbować. Opłacało się, też wygrałam ! :) 1 kg bardzo dojrzałych ( przejrzałych ), śliwek węgierek, bez pestek 2-3 łyżki ciemnego kakao lub karobu miód, miodek majowy ( ewent. do dosłodzenia ) Śliwki
Atlas Smakóworzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki wody spod daktyli / mleka 3,2% / mleka roślinnego Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do miseczki. Zalewamy wodą do przykrycia daktyli
Atlas Smakówsuchych drożdży szklanka mleka jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 100 g posiekanej mlecznej czekolady łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść
Atlas SmakówHarrow School. (czytaj Eton mess ) Składniki : 500 g truskawek 0,3 l śmietany kremówki pokruszone bezy i kilka sztuk całych do ozdoby garść zmielonych migdałów i czekolady Przygotowanie: Bezy kruszymy na kawałki zostawiamy kilka sztuk na wierzch do ozdoby. Truskawki kroimy, a śmietanę kremówkę ubijamy. (mamy specjalny syfon, co bardzo ułatwia nam pracę). Na dnie szklanki
Lili w kuchniwystarczyły na 3 duże 0,5 l napoje. To bardzo duże porcje, więc można zrobić więcej tylko mniejszych. Składniki : 0,5 l lodów stracciattella (ewentualnie lody śmietankowe + wiórki czekolady - mama mówiła że da to ten sam efekt) 50 g pokruszonych bez + małe bezy do ozdoby 0,35 l mleka 2% bita śmietana Przygotowanie: 0,35 l mleka
Lili w kuchniprób wypracowałam sobie ten. On najbardziej mi odpowiada i msakuje. To mój przepis autorski. Nalewka różana najlepiej smakuje w czekoladowych kieliszkach . Połączenie jednej z moich ulubionych nalewek z czekoladą to raj dla takiej czekoladoholiczki jak JA. Składniki: 0,7 l rumu (najlepszy jest Bacardi, jednak każdy się nada) płatki róż 3 do 5 porcji po około
Lili w kuchnistanowi świetny dodatek do wszelkich kanapek, wafli, krakersów, placuszków, naleśników, omletów itp. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Wybornie smakuje z dodatkiem słodkich owoców, dżemów a także czekolady! Z tego przepisu < klik > zrobiłam czekoladowe naleśniki budyniowe (zamiast budyniu śmietankowego dałam czekoladowy), posmarowałam go pół na pół masłem z nrkowców i kremem czekoladowym - efekt
Kto ugości moich gości?użyłam świeże truskawki i jagody. Biszkopty przekładam bitą śmietaną i owocami. Na ostatni biszkopt gładko rozprowadzam masę oraz na boki tortu. Udekorowałam owocami i posypałam startą czekoladą. Smacznego
The Sweet Damseltroszkę ciasta- tak aby zakryć dno. Następnie dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i zakrywamy je ciastem tak, żeby nie było ich widać. Wierzch posypałam cukrem cynamonowym, karmelem i wanilią oraz czekoladą. (Przyprawy do deserów) Pieczemy w temperaturze ok 180 C przez ok. 15-20 minut. SMACZNEGO
The Sweet Damselszklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skóra otarta z polowy cytryny. OWOCE 0,5 kg czereśni, 250 gram malin BUDYŃ 1 budyń śmietankowy z biała czekoladą (Delecta), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru KRUSZONKA 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, 0,5 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem
Mój Smak na Życiegotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier. Bezę kładziemy na paterę i wykładamy na nią śmietanę a następnie frużelinę. Na koniec posypujemy startą czekoladą....smacznego;) źródło przepisu http://anulekkkk.blox.pl/html
Anioły w kuchnipołączeniu w sosiwem, wyszło tak idealnie, że zjedzenie go zajęło zaledwie kilka sekund. Cenowo też fajnie - 10 zł. Na deser wybraliśmy czekoladowy przysmak z tapioki z karmelem, tartą czekoladą i orzechami na wierzchu. Porcja była spora, więc spokojnie najedliśmy się jednym słoiczkiem. Całość była smaczna, nie za słodka i nie mdląca. To było nasze pierwsze spotkanie z tapioką
Bananowe Poletrzech smakach. Lodowy deser dla każdego, polecany osobom z nietolerancją białka zwierzęcego, laktozy i będących na diecie wegańskiej. Składniki : Alpro deser czekoladowy Alpro deser ciemna czekolada Alpro deser waniliowy 2 banany patyczki do lizaków pojemnik na lód Wykonanie: W pojemniki na lód wykładamy warstwami desery Alpro, na górę układamy plastry banana i w każdy wbijamy
Malinowe Pocałunkiprzerywając mieszania chwilę jeszcze ubijamy. Masę śmietanową wylewamy na ciastka. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową lub ścieramy na tarce mleczną czekoladę. Smacznego
kgwjanczewo