drugie śnaidanie zjeść coś słodkiego. Ale osobiście nie przepadam (Na szczęscie!) za tłustymi ciastami z kremami itd. Lubię raczej ciasta z owocami, wilgotne w środku, i naturalnie z czekoladą. Ale tych kto nie lubi? ;-) Postanowiłam zrobić proste ciasto ucierane z owocami jakie lubię najbardziej o tej porze roku, wybrałam borówki i malutkie gruszki klopsy. Ciasto postanowiłam przygotować na mące owsianej
SMYKWKUCHNImleka skondensowanego niesłodzonego light (kartonik) - 1 papaja (bądź mniejsze mango) - 1 nektarynka (lub brzoskwinia) - 1 banan - 2 jajka - 3 płaskie łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej *opcjonalnie: banan i roztopiona biała czekolada do dekoracji Papaję kroimy wzdłuż, usuwamy ziarenka, obieramy i kroimy w kostkę (lub wydrążamy miąższ za pomocą łyżki, bez obierania). Nektarynkę kroimy na pół, usuwamy pestkę, banana obieramy
Be Fit Be Strongdość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka Dodatkowo : 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania
Bullioswoją pociechą i wspólnie wyjadać przepyszny, ciepły deser budyniowy. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 pucharki) 50 g ulubionych herbatników np. maślanych 6 łyżeczek chrupiącego musli bananowego z kawałkami czekolady 6 winogron 2 szklanki waniliowego budyniu domowego / opcjonalnie kupnego Składniki na domowy budyń waniliowy: 1 1/2 łyżki miodu (można użyć również cukru itp.) 1/2 laski wanilii 2 szklanki mleka
Słodkie okruszkisłoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego bzu. 8 butelek syropu z owoców dzikiego bzu 8 słoików korzennych wiśni 8 słoików fig z czekoladą 8 słoików galaretki z płatków róż .... itd. , czyli ogórki, gruszki i inne dobroci. To taki wstępny bilans tegorocznych zapasów na zimę. Będą jeszcze śliwki i na pewno kiszonki. W pewnych kręgach
KUCHARNIAmleczna -> masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek czekoladowy -> masa mleczna Tort pozostawiamy w lodówce ok 1h do schłodzenia. Następnie dekorujemy go czekoladą i świezymi owocami. Smacznego
Niezły Młynekpierników Krem: około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu ) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak) 2-3 pomarańcze 3 łyżki cukru pudru Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem Dodać banany i ponownie utrzeć W oddzielnej misce zmiksować
greenscarfzdjęciami z wakacji - jest tam kilkanaście zdjęć które nie były publikowane na tym blogu więc zapraszam - KLIK P.S.2. Na chili&sugar dodałam przepis na najlepsza i najzdrowszą czekoladę na świecie (który obiecałam już jakiś czas temu ;))! Musicie spróbować :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie. Poza tym ten przepis możecie znaleźć również w magazynie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej AROMAT , który
breakfast of dreamsCzęsto lubię przygotować coś na słodko, bo jak wiadomo człowiek nie żyję samym chlebem. Świetną alternatywą jest proteinowa czekolada, która znalazłam na jednym z youtub'owych filmików. Składniki: 1 mały jogurt naturalny 1 miarka odżywki białkowej 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka siemię lnianego 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka żelatyny + wrząca woda Sposób przygotowania: Bakalie mieszamy razem
Truskawkowa Fiestacukier puder. Następnie dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz kakao. Miksuję jeszcze przez chwilę. Podzielony na 3 części biszkopt przekładam zamiennie masą i dżemem. Dekoruję startą czekoladą. Wygląda smakowicie
Kolejny blog o gotowaniuśrodka masę serowo śmietanową, przykryć górna połówką Do masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy. Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem. Ptysie należy
Eli Gotowanieporcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać . - Do rękawa cukierniczego przełożyć masę śmietanowo - kajmakową od dołu nadziewać ptysie . Moje ptysie ułożone w kopczyk polane są lukrem i roztopioną czekoladą . Ptysie na blachę można kłaść łyżeczką Ptysie można rozkroić i nadziewać . Jeśli ptysie mają być kruche należy je nadziewać tuż przed podaniem Kod należy skopiować i wstawić
Eli Gotowanieimbirem i/lub goździkami, bądź też już po karmelizacji dodać odrobinę soku z pomarańczy lub innych owoców tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą lub orzechami. Jeśli komuś natomiast marzy się karmel kremowy, może dodać do cukru śmietanę lub mleko. Intensywność koloru naszego karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować
Przepysznik - BLW i nie tylkoktóre smakowały dzieciństwem, jak te kupowane w maleńkim okienku i nakładane prosto z wielkich, metalowych pojemników, kręcone nocami z poświęceniem i sercem, lody, w których czuć prawdziwy jogurt, ciasteczka, czekoladę, owoce i kawę. Zatem moją dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie rzecz biorąc Crêpes Suzette są to naleśniki z dodatkiem
Przepysznik - BLW i nie tylkomusem malinowym lub truskawkowym, za to wiśnie lub czarna porzeczka przyjemnie przełamują słodycz samej galaretki, jeśli natomiast ktoś lubi naprawdę słodkie rzeczy, polecam wypróbować wersję z karmelem lub czekoladą. Wszystko zależy od wyobraźni i gustu. Panna cotta 2 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 250 ml śmietanki kremówki (30%) 250 ml mleka 60 g cukru 1 łyżka amaretto
Przepysznik - BLW i nie tylko