czekolada - 27946 przepisów (strona:1368/1864)

Murzynek z gruszkami 121

udaje, a ciasta czekoladowe rozgrzewają i relaksują gdy za oknem pogoda nie zachęca do spacerów. Do murzynka pasuje wiele różnych dodatków - dziś proponuję gruszki, które idealnie komponują się z czekoladą

Milion Smaków
Tarta czekoladowa z kardamonem 87

Tarta, która świetnie sprawdzi się na walentynki. Składa się głównie z czekolady z dodatkiem migdałów i kardamonu. Rozgrzewa w zimne wieczory, poprawia humor i umila dzień. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia miłosna

Milion Smaków
Domowy marcepan 80

słodka masa ze zmielonych migdałów, olejku migdałowego z małym dodatkiem amaretto lub rumu. Jest jednym ze składników przekładanych pierników, ciast, ciasteczek czy tortów. Sprawdza się też dobrze oblana czekoladą jako popularny marcepan, który można kupić w sklepie

Milion Smaków
Stek z jelenia z sosem czekoladowym 110

naszym stole. Dziś podamy go w nietypowym towarzystwie - sosu czekoladowego. Jeśli pomysł wydaje wam się dziwny - to dobrze - powinniście spróbować i przekonać się, że sos na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem octu idealnie podkreśla delikatny smak średnio wysmażonego jelenia. Wystarczy dobrać odpowiednie dodatki i mamy ucztę, która na długo zostanie w pamięci

Milion Smaków
Jamaica shake 57

Dość wyrazisty drink o nietypowym smaku. Połączenie śmietanki, rumu i whisky może nie każdemu przypadnie do gusty, ale na pewno warte jest spróbowania. Dla zachęty dodam, że będzie też czekolada

Milion Smaków
Muffinki z karmelizowanymi bananami 76

rodzaje muffinek to dobra propozycja nie tylko na smaczny podwieczorek ale również słodkie śniadanie czy przekąska do pracy. W tych muffinkach wyraźnie wyczujecie czekoladową nutę - dzięki dodaniu białej, startej czekolady. A po ugryzieniu niespodzianka - karmelizowane kawałki banana w środku. Pomysł z książki "White plate - Słodkie" Elizy Mórawskiej z moimi modyfikacjami

Milion Smaków
Odwrócone ciasto rabarbarowe z marchewką i ziołowym majonezem 201

minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą z czekolady, podać z domowym sosem np. malinowym lub bez dodatków

SzczyptaSmaQ
Wrocławskie Polish Lody 251

dwie osoby: Piotra Chlebowicza oraz Kamila Windorpskiego. Co oprócz idealnej lokalizacji stoi za sukcesem Polish Lodów? Przede wszystkim - rewelacyjny przygotowywany z duchem slow - smak! W menu obok tradycyjnych pozycji: czekolady, śmietanki i sorbetu truskawkowego, co dzień znajdziemy parę oryginalnych smaków, m.in.: chałwa  sorbet pomarańczowy pomieszany z miętą i szpinakiem kopiec kreta kinder bueno sorbet mango - marakuja sorbet z limonki

upichcona
Sernik z czekoladową nutą 301

Dziś proponuję Wam sernik z czekoladą na grubym cieście. Nietypowy ale smaczny bo przecież serniki to jedne z lepszych ciast. Nie muszą być tylko tradycyjne, można śmiało poszaleć i pokombinować a efekt końcowy miło nas zaskoczy. Moja wersja sernika jest prosta w przygotowaniu i na pewno się uda nawet tym, którzy z pieczeniem są na bakier. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sernik maślany z rodzynkami 307

koniec dodajemy pianę z białek oraz rodzynki, wszystko porządnie mieszamy, wykładamy na ciasto na blachę.  Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady i śmietanki

Kuchenne aromaty
Muffinki porzeczkowe 117

jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki startej czekolady (użyłam gorzkiej, jednak lepsza byłaby mleczna, dałaby dodatkową słodycz) Składniki mokre 100 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek

Kuchenne aromaty
Muffinki piernikowe 146

mieszamy nie zbyt dokładnie. Gotową masę wlewamy do papilotek (do 3/4 wysokości) umieszczonych w formie. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem polewamy białą polewą bądź czekoladą. 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju jajko 1 łyżka przyprawy korzennej Dr. Oetker łyżeczka

Kuchenne aromaty
Blok czekoladowy 13523

dodać, nic ująć wielki kawał czekolady, słodki, sycący i niestety kaloryczny. Od czasu do czasu kawałek nie zaszkodzi;) Składniki 1 kostka margaryny 4 opakowania herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 opakowanie suszonych wiśni 1,5 szkl. cukru 4 łyżki kakao 4,5 szkl. mleka w proszku 3/4 szkl. wody Sposób W garnku na małym ogniu łączymy wodę, margarynę, cukier oraz kakao

Kuchenne aromaty
Tarta z mascarpone i owocami 137

Czasem dopada mnie chęć na coś słodkiego, czekolady, cukierków nie chcę, nie wiem dlaczego! Przecież to łatwy sposób na moje zachcianki, zjeść garść czekoladowej mieszanki. Tyle, że lubię gotować (mniej piec) i samej coś wyczarować. Tak też powstała moja tarta z mascarpone owocowa, lepsza niż bombonierka czekoladowa. Przy okazji inni też ją skosztowali i jedząc słodko się uśmiechali

Moniki Smakołyki
Tort capuccino 351

Miksujemy wszystko razem,odstawiamy i  gdy masa zaczyna lekko tężeć wylewamy ją na białą masę, tortownice odstawiamy do lodówki.  2. Gdy wierzch tortu zastygnie, ścieramy na wierzch czekoladę, zdobimy białą masą i wiśniami w syropie. To wersja opcjonalna zdobienia, każdy może to zrobić wg. swojego uznania

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania