Dzień dobry! Kiedy nachodzi Was ochota na coś słodkiego po co najczęściej sięgacie? Pewnie po coś, co macie pod ręką, na przykład czekoladę? My ostatnio zapragnęliśmy słodkiej, jeszcze ciepłej drożdżówki z serem, takiej jak z cukierni, a nawet lepszej! Mocno maślana, z pomarańczowym aromatem, słodkim lukrem i pysznym nadzieniem, którego jest w sam raz i nikt go nie żałował :-). Może
Pora coś zjeśćroku trochę poeksperymentowałam z przetworami ;) Wiele razy słyszałam o czekośliwce, ale z racji tego, że unikam kakao i czekolady, nigdy nie próbowałam jej zrobić. Niedawno zobaczyłam przepis na konfiturę z karobem i uznałam, że to strzał w dziesiątkę. Najpierw wypróbowałam smak na niewielkiej ilości śliwek (wyszła mi nieduża szklanka końcowego produktu, ale za to wszyscy się nim zajadali :D). Później
FitKotdrugie śniadania;) W skład dzisiejszego zestawu wchodzą: Śniadanie - papryka faszerowana serkiem wiejskim z przyprawami Lunch - placuszki bananowe z przepisu Malwiny z bloga Filozofia Smaku , które najlepiej smakują z czekoladą ;) Smacznego! PS. Moje faszerowane papryczki chcialabym dodac do kilku paprykowych akcji, choc moze nie ma na nie dokladnego pomyslu, to jest wspanialy pomysl, a serek kazdy moze sobie doprawic
Codzienne GotowanieJaka była Twoja największa kulinarna wpadka? Słodkie wypieki, nie mam do nich serca ;) Moje nominacje: Skumbria w tomacie Kulinarne zapiski Olki Basia w kuchni Zjadanie rysowanie Slodki smak czekolady Kuchnia Joasi Voyage degustacje Jem to Basjilowe pasje Pszczolkowe gotowanie Pelny talerz Moje pytania: Co skłoniło cię do założenia bloga kulinarnego? Jaka jest Twoja ulubiona kuchnia? Czy masz jakiś ulubiony
Codzienne GotowanieUwielbiam desery i słodkości :) Ale zamiast czekolady, lepiej zjeść słodkie jabłko :) Na pewno nie pożałujecie wypróbowania tego przepisu. Jabłka na ciepło są naprawdę pyszne :) Pewnie niewielu z Was widziało moje bakaliowe jabłka , to drugi przepis, który pojawił się na moim blogu, pierwszego dnia jego istnienia :) To już prawie 11 miesięcy, zdjęcia może nie powalają ;) bo to były początki, ale najważniejszy
Parowar FacetaSkładniki na 2 porcje: 100 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone około 270 g musu dyniowego z galaretką pomarańczową kilka ciastek zbożowych z czekoladą mleczną i kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 50 g suszonej żurawiny Sposób przyrządzania: Ciastka zmiksować blenderem na piasek. Śmietanę kremówkę ubić
Zakątek rozkoszy kulinarnychKolor bardzo ciemny brązowy, bardzo gęste. Dominują bardzo intensywne aromaty rodzynków, toffi, fig, daktyli. W smaku bardzo słodkie z intensywnym i długim finiszem. Jako dodatek do ciemnej bardzo wytrawnej czekolady para idealna. Sherry to wino jedyne w swoim rodzaju, inne niż wszystkie. Chociażby z tego powodu jeżeli trafimy na na nie na półce w sklepie (raczej tym specjalistycznym
królestwo garówjabłek jest słabo wyczuwalny, możesz dodać jeszcze cynamonu) 8. Udekoruj owsiankę plastrami jabłka, masłem orzechowym, suszonymi owocami lub czym tylko masz ochotę (w moim przypadku to mini brzoskwinia i czekolada o smaku szarlotki) Smacznego
Pland based fillePowrót do biegania i codziennych ćwiczeń po prawie dwutygodniowej przerwie, to bolesne przeżycie ;P Chociaż po poniedziałkowym rozbieganiu wróciłam (ku … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniciasto podstawowego dodać po prostu mniej jajek . Ciasteczka wyszły pyszne , niskie i chrupiące , można je dłużej przechowywać i po prostu przekładać nadzieniem na jakie mamy akurat ochotę , może byś czekolada , dżem , śmietana itp. Ja swoje przełożyłam po prostu nutellą ulubienicę moich dzieci
Sama słodycz i szczypta chiliurodziny. Jak urodziny to i tort. Dlatego też zostałam zaproszona do udziału w konkursie na najlepszy tort, którym chcą uczcić to wydarzenie. Ja im zaproponowałam tort śmietankowy z białą czekoladą i truskawkami . Ale to od Was drodzy czytelnicy i kulinarni smakosze zależy, czy mój tort zagości na tym urodzinowym stole. Nie ukrywam, że byłby to dla mnie zaszczyt
Ala piecze i gotujecytryny. Miksujemy na gładką masę. Na ściętą masę jogurtową wykładamy owocowy mus i wstawiamy deser na min 1h do lodówki. Przed podaniem dekorujemy np. wiórkami białej czekolady i miętą lub pistacjami czy płatkami migdałowymi. Smacznego
DefinicjaSmakuposmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować piernik polewą i ewentualnie ozdobić pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów lub wzorkami z czekolady. Piernik jest najsmaczniejszy na 2-3 dzień po przygotowaniu. PS. - polewę najwygodniej rozsmarowywać metalową, elastyczną szpatułką. naczynia na zdjęciu zostały kupione w sklepie u p. Elżbiety w Kwidzynie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOdstawić, aby lekko stężała i zalać banany. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie nałożyć krem i przyłożyć drugim nasączonym blatem ciasta. Wierzch posmarować kremem i posypać wiórkami czekolady. ciasto jamajka
O kuchni z uczuciem