czekolada - 27946 przepisów (strona:1376/1864)

Piankuś wg s. Anastazji 227

dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą na wiórki ciemną czekoladą

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto barbórkowe 170

kolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast..."  Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie smakowało... Składniki na biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2-3 łyżeczki kakao; Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy

In my kitchen
Sernik potrójnie kokosowy 154

góry (nie pieczemy do suchego patyczka). Upieczony sernik schłodzić przez trzy godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc.  Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady; 60 g masła; Wykonanie: Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i polać schłodzony sernik. W moim serniku są jeszcze maliny. Dorzuciłam, bo akurat miałam je pod ręką

In my kitchen
Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami 114

odpestkowanych świeżych lub mrożonych wiśni; 2 szklanki mąki; 1/4 szklanki kakao; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2/3 szklanki drobnego cukru; 100 g gorzkiej posiekanej czekolady; 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego; 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (ja dałam 3/4 szklanki jogurtu); 2 jajka (roztrzepane); Wykonanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim zaś

In my kitchen
Deserek z truskawkami 91

Tyle, że ja zamiast malin wykorzystałam tutaj truskawki. Deserek pyszny i szybki. Polecam! Składniki: 25-30 dkg truskawek; jogurt grecki (lub inny kremowy); kilka ciastek owsianych (użyłam Digestive z czekoladą); 2-3 łyżeczki cukru pudru; Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek, zmiksować razem z cukrem pudrem blenderem. Ciastka pokruszyć. W pucharkach układać warstwy: troszkę zmiksowanych truskawek, trochę jogurtu, trochę pokruszonych

In my kitchen
Szampan i maliny - ciasto 472

wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć przez sito, wówczas nie będzie malutkich pesteczek. 2. Żelatyny

In my kitchen
Super puszysty sernik wiedeński 187

Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub odstawiamy ciasto) i znów pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą

In my kitchen
Cappuccino jabłkowe 183

sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną. Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą

In my kitchen
Czekoladowa Zefiryna 186

dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania. 2. Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej

In my kitchen
Deser Tiramisu 195

mascarpone i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Podłużne biszkopty ułożyć w pucharkach. Pucharki wypełnić kremem. Wierzch posypać kakao lub startą gorzką czekoladą

In my kitchen
Orzechowa kokosanka z jabłkami 216

zagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność, że na wierzchu budyniu nie utworzy

In my kitchen
Tort dla Ani 129

Biszkopt waniliowy przełożony pysznym kremem malinowym, całość oblana pyszną czekoladą

In my kitchen
Sernik kokosowo-malinowy 178

odpoczęło". Potem wyjmij i ostudź. Ostrym nożem oddziel brzegi ciasta od tortownicy. Wyjmij z formy. Sernik podawaj posypany wiórkami kokosowymi. Jeśli lubisz, możesz go posmarować polewą z gorzkiej czekolady. Moje uwagi:  Jeżeli będziesz mieć trudności z połączeniem się składników na ciasto w całość, zawsze możesz dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Następnym razem wiórka kokosowe lekko rozdrobnię. Te nasze

In my kitchen
Tort różano-malinowy... 181

musem z białej czekolady... W sam raz na Walentynki... Mogę upiec

In my kitchen
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 194

imbirem. Substytutem kardamonu są także wymieszane w równych proporcjach: zmielony czosnek, cynamon i imbir lub zmieloną trawę cytrynową. Karob - proszek i melasa z drzewa świętojańskiego Doskonale zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania