czekolada - 27946 przepisów (strona:1395/1864)

Kokosanki. 147

bardzo dobry dodatek do niedzielnej kawki dla smakoszy czekolady i kokosu. Przepis zaczerpnęłam od pana Bogdana, ale zagości w naszym domu na długo z pewnością. SKŁADNIKI: biszkopt z 4 jajek wiórki kokosowe polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 8 łyżek cukru, 4 łyżki wody, WYKONANIE: pieczemy biszkopt (przepis we wcześniejszym  poście "pyszny biszkopt"), przygotowujemy polewę czekoladową, gotujemy

Kuchnia Beaty
Honeycomb – Słodka Przekąska 134

przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu płynnego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem. Dodajemy syrop lub miód. Na średniej

Made By Mom And Son
11 ciekawostek o kawie i kofeinie. 120

zależy to od rodzaju oraz sposobu jej przygotowania. Najwięcej omawianej substancji możemy znaleźć w kawie rozpuszczalnej, najmniej w parzonej. Należy pamiętać, że kofeinę znajdziemy także w kakao, czekoladzie, herbacie, napojach typu coca-cola i energetyzujących oraz w suplementach diety i lekach (np. moczopędnych) Źródła: 1. Bojarowicz H., Przygoda M.: Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm

Powiedz dietom nie
Eklerki o smaku kawowym, z kremem śmietanowym i lukrem 122

Eklery to podłużne ciastka z ciasta parzonego, które po przekrojeniu nadziewa się ubitą śmietanką. Najczęściej wierzch polewa się czekoladą, ale ja dzisiaj swoje polukrowałam. Ten przepis mam od dawna - piekłam takie eklerki już wiele razy i są naprawdę smakowite. Zarówno do bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest kruche

Smaczna Pyza
Wegańska zupa z młodych warzyw 196

organizm znęca się nad nami. Zastanowiliście się czemu jest taką mściwą suką? Nie? To przypomnijcie sobie te wszystkie batoniki, maratony seriali, „od jutra biegam”, „do wakacji schudnę” i kolejne czekolady oraz nieudane związki. Dołóżcie do tego podłą teściową, głupiego psa, zazdrosną przyjaciółkę, kłótliwe dzieci, coś, co miało być księciem na koniu a jest starym wałachem… Wymieniać można by długo

ladykitchen
982. Orzechowy raj. 154

maśle orzechowym; banan *na waniliowym mleku sojowym  Nie czuję już kompletnie tej szkoły. Myślami chyba już jestem gdzieś indziej. W domu udaję, że się uczę na sprawdzian roztapiając czekoladę na brownie(swoją drogą chyba najlepsze jakie udało mi się do tej pory upiec, cóż się dziwić, specjalnie dla mamy). Na matematyce próbuję nie zasnąć, na polskim udaję, że słucham

More food, love and dreams
Rozstrzygnięcie konkursu :) 164

ozdobić chciała je koniecznie w kropeczki (bo sama właśnie przechodzi ospę) więc zrobiłyśmy przy użyciu wiśniowego lukru (cukir puder z sokiem wiśniowym) i polewy czekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakuje jak bułka. Wyrabia się

Kto ugości moich gości?
Domowa chałwa 187

zaczęłam się zastanawiać czy możliwe jest przygotowanie jej w domu. Otóż można i to wcale nie jest trudne :) Chałwa rewelacyjnie wpływa na nasze zdrowie i jest mniej kaloryczna od czekolady! Sezam, z którego jest wytwarzana to bogactwo witamin typu: A, B1, B2, PP, B3, B9, E i H. Zawiera również kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Co tu więcej

Piąty grzech główny
Domek Baby Jagi. Sernik bez pieczenia 764

masła 2 łyżki kakao herbatniki kakaowe lub jasne typu petit beurre polewa czekoladowa i biała (mogą być gotowe) można też rozpuścić w osobnych miseczkach białą i gorzką czekoladę z niewielką ilością śmietanki 30% przepis na polewę znajdziecie tutaj a biała: wystarczy 1/4 kostki margaryny rozpuścić z 1/2 szklanki cukru, zagotować dodać 3 łyżki mleka w proszku i dokładnie wymieszać przestudzić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rabarbarowe z budyniem 234

budyń mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 0,5 szkl dodatkowo rabarbar - 600 g cukier - 0,5 szkl cukier puder do posypania ciasta motylki z czekolady -  Od firmy  SŁODKI ŚWIAT   Sposób przygotowania: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem, odstawić na 20 minut. Ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Następnie dodać

Kuchnia Danusi
Pomarańczowe babeczki z makiem 164

pozostałe składniki są nieodłącznym elementem domowych zapasów. Przepis jak i poprzednie dwa pochodzi z bloga mojewypieki.com, ale tym razem postanowiłam nic nie zmieniać - no może poza polewą z białej czekolady, którą pominęłam. Skład jest taki  200 g. mąki pszennej  ( ja użyłam typ 550 ) 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki maku łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

apetytnapieczenie
Sorbet z melona i mięty 148

wkładamy do zamrażalnika Podajemy od razu po wyjęciu z zamrażalki, najlepiej 1-2 po ostatnim miksowaniu  SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na   Domową nutellę - bez czekolady i cukru  <klik

Pora na pora i pomidora
Ciasto kawowe 213

Przygotować bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sól sosnowa 190

użyjecie więcej soli czy więcej sosny,  w przepisie podaję tylko orientacyjne porcje składników.  Sól jest znakomitym dodatkiem do dań wytrawnych i deserów, zwłaszcza tych z gorzką czekoladą.  Szczypta soli sosnowej odmieni p opularne zestawienie szparagi z sosem holenderskim. Znakomita do marynowania mięs i warzyw na grilla.  Możecie ją też dodać do kąpieli relaksacyjnej lub użyć jako

SzczyptaSmaQ
Sernik Izaura - trzy kolory 132

pieczenia, mąką i ubitą pianą z białek. 5) Na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę czekoladową (równo lub tworząc górki i pagórki), następnie rozprowadzamy masę serową z czekoladą, a na wierch masę serową białą. 6) Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania