czekolada - 27946 przepisów (strona:1393/1864)

Sernik czarno-biały z Nutellą 199

samą koncepcje dodania kremu orzechowego. Sernik wyszedł rewelacyjnie, bardzo delikatny, kremowy, o intensywnym orzechowym smaku.  Sernik czarno-biały z Nutellą Składniki: Spód: 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo 60 g roztopionego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa: 1 kg twarogu do serników 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 1 opakowanie

Mania Gotowania
Szarlotka na kruchym cieście 243

ciepła ! Oczywiście najlepszy gatunek jabłek do upieczenia szarlotki to szara reneta. Niestety nie zawsze uda się ją kupić... Tym razem zainspirowałam się szarlotka upieczoną przez Paulinę z bloga  Czekoladą utkane , dodałam tylko trochę kardamonu i mielonych goździków, bo jabłka doskonale mi się z nimi komponują. Mój przepis dołączam do akcji  Korzenny Tydzień 2013 . Szarlotka na kruchym cieście Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Babka majonezowa 257

smakowych, typu skórka cytrynowa czy bakalie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie jej zależny od Waszej inwencji. Moją delikatnie ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier  lub po prostu cukier puder. Serdecznie polecam na świąteczny stół. Inspiracja   Najsmaczniejsze.pl Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki 348

ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Proporcje na tortownicę

Kulinarne przygody Gatity
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16603

ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,  1/2 łyżki masła,  2 łyżki wody.  Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Źródło

Z miłości do słodkości
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 234

Szwajcaria to nie tylko ser i czekolada, chociaż na pewno zarówno jeden jak i drugi składnik znajdziemy w wielu szwajcarskich potrawach czy deserach. Szwajcaria to także przeróżne knedle, strucle i inne potrawy, którymi zajadać się można także np. w Austrii czy w Niemczech (zresztą nie tylko tam, ale wydaje mi się, że w tych krajach są dosyć popularne). Oczywiście mówię

Ze smakiem i z pasją
Ciasto jabłkowe z bakaliami 200

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole. Polecam. Post Ciasto jabłkowe z bakaliami pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Makowe z kremem "biała dama" 209

Pyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem

Salonik smaków
Ciasto dyniowe 268

foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka

Pasja Smaku
Pomarańczowe żeberka 227

Pomarańczowe żeberka”, bo dzięki słodkiej papryce, podczas grillowania nabrały takiego koloru. Połączenie żeberek z sosem octowym, który wygląda jak czekolada…..palce lizać, pycha!  Składniki: 0.5 kg żeberek pokrojonych w paski, sos octowy z moszczu winogronowego i soku pomarańczowego. Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2  łyżeczki majeranku, pieprz do smaku, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru brązowego, ½ łyżeczki czosnku granulowanego

Moniki Smakołyki
Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 272

kratce Schłodzoną dobrze śmietanę ubijamy z cukrem pudrem Przestudzone ciasto kruche smarujemy śmietaną, suche ptysie napełniamy śmietaną Napełnione ptysie układamy  na brzegu ciasta kruchego tworząc wieniec, dekorujemy lejącą czekoladą Najlepsze zrobione dziś i podane po kilku godzinach, a to dlatego, że ciasto kruche przechowywane w lodówce staje się trochę jak "deska " Z  tym ciastem jest trochę pracy

Proste Potrawy
Mazurek orzechowy 242

masa była już jednolita wyłożyłam ją na silikonową foremkę o wymiarach  22x19 cm  Piekłam przez min 50 min w temp. 160 stopni C Udekorowałam polewą z czekolady i orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :)  W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy

Proste Potrawy
Babeczki ze śmietaną i czekoladową wkładką 115

mamy talentu do pieczenia, to nic prostszego jak kupić kilkanaście gotowych, kruchych babeczek i udekorować je śmietaną z serkiem i świeżymi owocami. Spód babeczek posmarowałam rozpuszczoną w łaźni wodnej czekoladą. A reszta to już nasza wyobraźnia i dobre chęci. Trochę czasu i mamy słodkość prawie własnoręcznie przygotowaną na święta lub inną okazję:) Składniki : gotowe babeczki śmietana tortowa, serek mascarpone cukier

Proste Potrawy
Babka cynamonowa - na święta 182

najlepsze wiejskie 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mleka 3/4 kostki masła -18 dag po 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu, sodki, kakao 2 kopiaste łyżeczki cukier puder do posypania lub czekolada 300 g powideł własnej roboty lub gęsta marmolada, te kupne mają pewnie za dużo żelatyny Przygotowanie : Miękkie masło ucieramy z powidłami, które dodajemy stopniowo Gdy składniki się połączą dodajemy całe

Proste Potrawy
Sernik wiedeński 177

Piec przez co najmniej 60 min. w temp. 180 stopni C (zrobić test patyczkiem) Sernik piec w dużej blaszce, po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wierzch można polać czekoladą. Mój sernik był z połowy składników ( dałam 7 dużych jaj) i piekłam przez 60 min. w prodiżu

Proste Potrawy