nastąpiła dzisiaj w naszej lodówce :) Bez dressingu bedzie dietetycznie . Polecam. Zaczynamy Składniki: 3 piersi z kurczaka mała główka sałaty lodowej 15 pomidorków koktailowych pół ogórka 3 kromki tostowego chleba kawałek parmesanu Cezarski dressing do sałatki znajdziesz tutaj Wykonanie: W piekarniku pieczemy na 220 C na około 10 min chleb tostowy. Myjemy piersi z kurczaka- osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy(...)teflonowej z dwóch stron. Sałatę rwiemy, pomidorki kroimy na pół. Ogórek w pół talarki. Zgrilowane piersi kurczaka kroimy na małe kosteczki. Mieszamy wszystkie składniki. Kroimy w kostki chleb, który wcześniej stostowaliśmy. Ścieramy parmesan. Gotowe. Do miseczki dajemy sałatkę, polewamy dressingiem, dodajemy grzanki I starty parmesan. Smacznego
Smaki Edytymieszając. Rozrabiamy wodę z mąką ziemniaczaną I dodajemy do jagnięciny. W razie czego doprawiamy solą. Trzymamy na gazie jeszcze ok 5 min I obiad gotowy. :) Jagnięcinę podałam z naan chlebem I ryżem. Smacznego
Smaki Edytyprzecież szans na swobodną wentylację. Oto jakich metod się chwytano, aby pozbyć się niechcianych woni kuchennych: KALAFIOR – Przed wrzuceniem kalafiora, do gotującej się wody dodać kawałek skórki od chleba. BRUKSELKA – Trzeba ją gotować w wodzie z mlekiem (1 szkl. mleka na 1 litr wody). Mleko dodatkowo uszlachetnia smak brukselki. I w ten oto sposób głodny student miał szansę
Grunt to przepis!Szukając inspiracji kulinarnych natknęłam się na ciekawą propozycję domowej wędliny - absolutnie bez sztucznych ulepszaczy i poprawiaczy wagi i smaku. W dobie alarmujących doniesień o jakości produktów
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś w roli głównej makrela . Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu, obniżają
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPoniższą roladę zakręciłam na szybko, wykorzystując co mi tam wpadło w ręce, gdy okazało się, że pieczyste przygotowane dzień wcześniej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabloga Zmień się na zdrowie , dodałam coś od siebie. Konkretnie pokrojone w kostkę, lekko kwaskowe jabłko i konserwowy groszek, zagęściłam też sos pokruszonymi kromkami ciemnego chleba. Same schabowe porcje zmieniły zaś format na zdecydowanie mniejsze kawałki i całość wylądowała jako smaczny dodatek do ryżu:) mniam! Potrawka schabowa w sosie sojowym z jabłkiem i nutką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKolejnych chlebowy wypiek. Dziś odsłona na zakwasie, według receptury, którą wraz z zakwasem dostałam od szwagierki (dziękuję Lucynko!:) z dodatkiem otrąb, siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Chleb na zakwasie Składniki: 1kg mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 3/4 szklanki otrąb (np.pszennych, owsianych) 4 szklanki wody 3 łyżeczki soli 1/4 kostki drożdży (25g) 2 łyżki zakwasu garść siemienia lnianego(...)przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do 195-200 stopni wyłożyć chleb, piec 45 minut w tej temperaturze, zmniejszyć temperaturę do 170 - 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzyznam się, że na naszym domowym pokadzie nastąpił mały bunt. Moja testująca grupa zgłosiła veto co do częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDomowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagorące. Idealnie w towarzystwie lodów:) Uwaga dodatkowa: już po upieczeniu jabłek natknęłam się w necie na informację, że przed ich wypełnieniem nadzieniem, na ich dno można wcisnąć po kawałeczku chleba - zapobiegnie to wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia - muszę zastosować tą podpowiedź, bo faktycznie troszkę mi się rozlały, ale mimo to pysznie się zjadły
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoczekiwaniu na świąteczne przysmaki serwuję domowy chleb z domowym (lub prawie domowym smalcem) i kiszonym ogórkiem. Dlaczego czasem tylko prawie? Bo standardowo wytapia się go ze słoniny, ale przetestowałam też uproszczoną wersję stapiając gotowe kostki zakupionego w sklepie smalcu i łącząc je z duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki(...)koniec doprawić ziołami (może być nawet posiekana świeża pietruszka), przelać do mniejszych pojemniczków, odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia a następnie do lodówki . Smalec wybornie smakuje z domowym chlebem (polecam eskpresową wersję na chleb z kminkiem ) i domowym, kiszonym ogórkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDo tej pory rolady drobiowe robiłam w piekarniku, np. tą z oscypkiem . Zainspirowana propozycjami z bloga smak-zdrowia postanowiłam zamienić piekarnik na garnek z
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapowiadałam, że jeszcze coś zakręcę. Więc zakręciłam. Roladę drobiową z dodatkiem szczypiorku, kurkumy, suszonych daktyli. Wrzucona na wrzątek na niecałe dwa kwadranse, stanowi ciekawą alternatywę dla
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładrugie śniadanie tudzież pierwszy obiad. Pojemniczek ten, wypełniony niewątpliwą fantazją i talentem kulinarnym jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem z bananem, nieśmiertelnymi pierogami z biurka na przeciwko, dietetyczną bułką z nutellą czy chlebkiem waza z majonezem;) Co ciekawe Asia (znaczy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała