grzybów w lasach tak, że na pewno przyda się Wam ten przepis. Składniki : 20 dkg marynowanych podgrzybków 15 dkg wędzonej szynki 1 świeży ogórek 5 szt. średniej wielkości ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 średnia cebula 1 pomidor około 1/2 szklanki śmietany 18 % 3-4 łyżki dobrego majonezu pęczek świeżej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób
Przepisy i porady kulinarnepolskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Składniki: 3 jajka 6 łyżek groszku 6 łyżek kukurydzy około 200 g szynki z pieca od Pieczone&Wędzone 2 ogórki korniszone około 1,5 łyżki kiełków rzodkiewki 4 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu 1-2 łyżeczki tartego chrzanu sól i czarny mielony pieprz
Słodkie okruszkilasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki : 40-50g suszonych grzybów (podgrzybki) 3-4 marchewki 1-2 pietruszki cebula ząbek czosnku kawałek selera por kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziarenek czarnego pieprzu
Codzienne Gotowaniezamiast skulić się na kanapie pod kocem i marudzić, dlaczego woda na herbatę gotuje się tak zatrważająco długo, włożyłam czerwone kalosze i razem z C. i psami ruszyliśmy w las. A musicie wiedzieć, że w naszym lesie od powrotu z wakacji nie byłam. Albo padało, albo było takie błocko, że bałam się, że mi się psy potopią (a przynajmniej(...)wpół do pierwszej w nocy. Najpierw nieśmiało, później coraz pewniej, kroczyliśmy znajomymi ścieżkami. I tak jak przez całe lato narzekaliśmy na nieurodzaj (bo ani jeżyny, ani czereśnie, ani owoce czarnego bzu w naszych tajemnych miejscach w tym roku nie obrodziły), tak teraz z zachwytem wpatrywaliśmy się w leśne poszycie pełne grzybów. Mnóstwo gatunków, o których nie mamy bladego pojęcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż najwyższa pora na załatwienie porannej toalety, ruszyliśmy do ogrodu, wciągając swetry przez rozespane głowy. A tam, moi drodzy - prawdziwe cuda! Niepozorne jeszcze dwa tygodnie temu krzaczki truskawek przypominają las deszczowy; mięta imbirowa rozrosła się tak, że truskawkową ledwo znaleźliśmy; rabarbar, tymianek i szałwia (zwykła i ananasowa) wyglądają, jakby spadł na nie cały duński deszcz, a na krzewie czerwonej(...)pierwszą zieloną kuleczkę. Wszystko aż kipi setką odcieni zieleni, zaskakuje intensywnością barw i kusi, żeby zrywać i jeść... Bo są jeszcze przecież rzodkiewki, buraczki liściowe, dymka, szczypior, koper, czarna porzeczka, czerwony agrest, poziomki, oregano... Chwilo, trwaj! Przed wyjazdem przygotowałam szybkie, letnie ciasto z galaretek. Tych ostatnich bowiem u mnie pod dostatkiem, a w lodówce stało opakowanie śmietany, którą
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakże nie łatwo nie ulegną uszkodzeniu, jak to dość często zdarza się w przypadku tego typu książeczek. Publikacja w obrazowy sposób pokazuje różne środowiska życia zwierząt i roślin, np. las tropikalny, pustynię, sawannę, morze czy bieguny. Znajdziemy w niej informacje o układzie słonecznym oraz poznanym budowę wnętrza ziemi. To istna kopalnia ciekawostek przyrodniczych, które każdy człowiek powinien znać(...)Dlaczego Ziemia została nazwana „błękitną planetą”? Jak pingwiny chronią przed zamarznięciem zniesione jaja? Czym są pustynne róże? Po co słoniowi wielkie uszy? Jaka jest różnica pomiędzy nosorożcem białym a czarnym? W jakim celu leniwce raz w tygodniu schodzą z pni drzew na ziemię? I wiele innych. Ciekawskie dzieci bardzo chętnie podnoszą klapki, których jest blisko 60, a pod nimi
Cynamonowe szczęścieboczku – u mnie boczek tradycyjny Pieczone&Wędzone około 500 ml zakwasu na żurek (domowy lub kupny) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 ziarenka pieprzu czarnego 0,5 łyżeczka soli 1 pełna łyżka suszonego majeranku około 50 ml słodkiej śmietany 30% (lub do smaku) 6-7 jajek 1-2 łyżeczki chrzanu lub chrzan do podania (dodają(...)kosteczkę. Do odcedzonego wywaru dolewamy zakwas i dodajemy majeranek do smaku. Gotujemy wszystko około 8-10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojone mięso, doprawiamy solą, czarnym mielonym pieprzem i dodajemy chrzan. Rada: Chrzan można dodać pod koniec gotowania żurku lub postawić go na stole, by każdy dodał tyle chrzanu ile lubi do swojej porcji żurku. Żurek podajemy
Słodkie okruszkidzieci... Po posiłku zebraliśmy się do zwiedzania. Kilka lat wcześniej mieli pokazy lokalni kowale i dzieciom (!) było wolno rozdmuchiwać ogień i walić młotkami w rozżarzone żelazo. Weszliśmy spacerkiem w las... Z jednej strony Greenpeace, z drugiej 'Ratujmy lokalny cmentarz'... Idziemy. Góreczka z nieco śliskim podejściem się objawiła, więc dziecki starsze poleciały nieco do przodu,a ja zostałam z wózkiem(...)nagle na drogę za nami, skad kilka minut wcześniej przyszliśmy. Widok miałam z lotu ptaszka niejakiego, bo już w połowie podejścia byliśmy. A tam zjawiskowa grupa, ubranych w zawsze czarne, powłóczyste suknie i XIX wieczne fraki, Gothów w wieku mocno średnim. I co? Moja spanikowana Myśl Idiotyczna Nr 1: 'Coven wampirów!!!'... A zaraz potem Myśl Idiotyczna
Lejdi of the houseroku las obrodził nam znakomicie i prócz suszonych grzybów, które są u mnie na pierwszym miejscu, udało się także zamknąć troszkę tego dobrodziejstwa w słoiczkach. Przepis podpatrzony na stronie Mojetworyprzetwory. Prosto i smacznie, ale o to przecież chodzi ;) Składniki: Prawdziwki- najlepiej malutkie Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ponadto na każdy(...)słoiczek: 1/4 cebuli 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego 2-3 listki laurowe 1 pełna łyżka gorczycy Sposób przygotowania: 1. Grzyby obieramy dokładnie i myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i delikatnie solimy. Gotujemy od momentu zagotowania ok 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi "uciec" z garnka. Gorące grzyby odcedzamy i porządnie przelewamy zimną wodą
Kuchnia w czekoladzieinteresujące. Przejeżdżając przez tunel łączący Gruzję wschodnią z zachodnią od razu coś się zmienia. Niby to jeden kilometr, a jednak powietrze już wydaje się bardziej ciepłe . Im bliżej Morza Czarnego nad którym leży Adżaria , tym więcej na drzewach kaki, pomarańczy, mandarynek i innych egzotycznych owoców. Krajobraz się nie zmienia – dalej są góry, rzeczki, podobne domki – tylko palm(...)Gruzji, ale jestem ciekawa. Gdy wjeżdżamy do miasta jest już wieczór. Widać morze – ale neonów , jest stocznia , zaraz obok drogie hotele , drapacze chmur oraz diabelski młyn . Wschodnie Las Vegas, ale w takim pozytywnym sensie. Trudno uwierzyć, że miasto nie ma nawet 200 tys. mieszkańców. Nad głowami sunie nam wagonik kolejki linowej . To tu jest kolejka? Jak w Tbilisi
Poezja smakuczasie jak im wymyślę przeznaczenia. Na grzyby chodziłam z moim Tatą i to On uczył mnie rozpoznawania gatunków, chociaż i tak do tej pory najchętniej zbieram prawdziwki. A w las braliśmy koszyk i wiadro do plecaka, koniecznie herbatę w termosie i kanapki i się szło ....na kilka godzin i skarżyć się nie było wolno, że nogi bolą.....ech żeby(...)szklanki wody - 2 szklanki octu 10% - 1/2 szklanki miodu, u mnie wielokwiatowy - 3 listki laurowe - kilka ziaren pieprzu może być czarny lub kolorowy - kilka ziaren ziela angielskiego Przyprawy i dodatki dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Grzyby oczyścić, obgotować przez ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 2. Zagotować
Apetyczna babeczkaśpiącej królewny, upolowanie mamuta to jak jogging po Błoniach. Trochę siara ale wypada się przebiec. Burger hmm no jak burger. Smak wołowiny zamordowany taką ilością przypraw, że tylko CSI Las Vegas mogłoby się doszukać smaku właściwego. Buła cudownie twarda z wierzchu, pewnie na wypadek gdybyśmy zostali napadnięci i trzeba było by się bronić. Sos własnej roboty z Fanexu. Mieszanka(...)gdzieś był ale nie wiem gdzie. To wszystko za jedyne zł 20. Tak że tego… Popiliśmy to wszystko ja moim ukochanym John’em Lemon’em z czarnej porzeczki, a Najcierpliwszy Wostokiem ziołowym. Jak ktoś nie pił jednego i drugiego to kupuje syrop z czarnej porzeczki, syrop na kaszel i tabletki na gardło ojca Klimuszki, wodę gazowaną
ladykitchenPieprz jest to pnącze dziko rosnące w podrównikowych lasach Indii i uprawiany w wielu tropikalnych krajach. Elastyczne, lekko zdrewniałe łodygi pieprzowca pną się wokół drzew tropikalnej dżungli, osiągając długość ok 6m. Łodygi uprawnego pieprzu są o połowę krótsze. Liście w kształcie serca są grube, ciemnozielone, a kwiaty białe zebrane w długą kiść wydają jagody(...)początku zielone, w miarę dojrzewania stają się żółte, potem pomarańczowe i czerwone. Część jagód jest zbierana niedojrzałą i suszona na słońcu. Ziarenka staja się czarne i pomarszczone. Reszta dojrzewa i gdy osiąga kolor czerwony, jest zbierana, moczona, aby łatwiej otrzeć otaczającą pulpę. Wewnętrzne jasne, okrągłe ziarenka są obsuszane i sprzedawane jako pieprz biały. Pieprz W dzisiejszych
Pomysłowa kuchniaBioenergoterapeuci i różdżkarze twierdzą, że lipa ma zdolności regeneracji człowieka. Lipa rośnie w całej Europie. W Polsce jest również bardzo popularna. Miejscami rośnie w skupiskach i tworzy rozległe lasy. Jest dekoracją naszych miast, miasteczek, parków i ogrodów. Kwiaty lipy zawierają flawonoidy, śluz roślinny, olejek eteryczny, związki mineralne, trójterpeny. Mają silny aromatyczny zapach. Lipa działa napotnie, wykrztuśnie, rozkurczowo. Grypa, przeziębienie(...)niepozorny, ale jakże piękny kwiat lipy. Kąpiel w kwiatach lipy odpręża i oczyszcza a płukanie włosów poprawia ich kondycję. Suszone kwiaty lipy możemy łączyć z suszonymi kwiatami bzu czarnego. Z takiego zestawu robimy napar i pijemy na ewentualne pierwsze objawy przeziębienia lub po prostu profilaktycznie. To takie małe „pogotowie ratunkowe”. Idąc na skróty i posługując się pracą pszczół kupujemy miód
Leśny ZakątekPatrycja Machałek. Gotowanie w zgodzie z rytmem natury? Nic prostszego. Patrycja Machałek w swojej nowej książce prezentuje przepisy z wykorzystaniem dzikich ziół, chwastów, kwiatów, grzybów oraz liści drzew. Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Warto to doceniać i mądrze jest z tego(...)koktajl kokosowy z liśćmi brzozy – fiołkowy drink – marmoladę z szyszek daglezji – marmoladę z forsycji – nalewkę z kwiatów robinii akacjowej Lato – szampan z kwiatów czarnego bzu – leśny dżin – ryż z koniczyną łąkową – masło stokrotkowe – pokrzywowe leniwe Jesień – kawa z żołędzi i prażonej bukwi – chleb żołędziowy na zakwasie – ocet
Tajemnice Smaku