czarny las - 192 przepisów (strona:8/13)

Smak dzikich roślin – Patrycja Machałek 38

Patrycja Machałek. Gotowanie w zgodzie z rytmem natury? Nic prostszego. Patrycja Machałek w swojej nowej książce prezentuje przepisy z wykorzystaniem dzikich ziół, chwastów, kwiatów, grzybów oraz liści drzew. Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Warto to doceniać i mądrze jest z tego(...)koktajl kokosowy z liśćmi brzozy – fiołkowy drink – marmoladę z szyszek daglezji – marmoladę z forsycji – nalewkę z kwiatów robinii akacjowej Lato – szampan z kwiatów czarnego bzu – leśny dżin – ryż z koniczyną łąkową – masło stokrotkowe – pokrzywowe leniwe Jesień – kawa z żołędzi i prażonej bukwi – chleb żołędziowy na zakwasie – ocet

Tajemnice Smaku
Szlakiem WGL II 92

Tchórznicy Wielkiej. Obiekt położony jest na skraju wsi, oferuje 3 pokoje, 2 łazienki. Zimą ma być przeprowadzony remont. Miejsce na weekend lub na dłuższy pobyt na wsi, grzyby i las za rogiem.  Własne jaja od szczęśliwych kur i ogród z plantacją malin, to dla łasuchów.  Na sporym terenie dwie wiaty/altanki, grill, na większe imprezy dla imprezowiczów(...)Zofia dobrze gotuje, zdobywa nagrody między innymi za  bułki drożdżowe jagodzianki – wpisane na listę produktów tradycyjnych.  Nalewki pana Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego bzu w tym roku zdobyła wyróżnienie z WGL.  Posiłki przygotowywane są w większości z produktów własnej produkcji: wędliny, powidła... nalewki ;) Domowe, tradycyjne, regionalne smaczne jedzenie to niewątpliwe atuty tego

królestwo garów
Cukrowy szczyt i spóźniony syrop z bzu i malin 151

składnik główny, na przykład rabarbar czy truskawki. Drugie zadanie to ciasto dla trzydziestu osób, gdzie narzucony jest temat i jeden z elementów ciasta (w jednym z programów były to las i ciasto francuskie). Na przygotowanie wszystkiego uczestnicy mają określony czas, jednak do studia przychodzą już przygotowani; listę zadań dostają bowiem z wyprzedzeniem. Spodziewałam się czegoś absolutnie fantastycznego. I choć(...)Ronniego, z którym nie tak dawno rozmawiałam o moim torcie ślubnym... Dzisiaj mam dla Was przepis, na którego przygotowanie będziecie musieli poczekać do przyszłego roku. Wszystko dlatego, że czarny bez dawno już przekwitł, a ja jakoś nie miałam czasu przygotować wpisu. Syrop jednak wyszedł tak pyszny, że jestem pewna, iż jego idea nie wywietrzeje Wam z głów nawet do przyszłego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielone spaghetti z chipsami z salami 108

Zielono za oknami, łąki się zazieleniły, lasy zielone się zrobiły, wszystko wokoło się zieleni , różnymi odcieniami koloru zielonego się mieni. To ja też na zielono danie przygotowałam, zielną bazylię na pesto zmiksowałam, z makaronem zmieszałam i tylko chipsy z salami dla kontrastu dodałam. Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 100 g salami w plasterkach, pesto z bazyli: 2 garście świeżej(...)bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych, 1 mały ząbek czosnku, 50 g startego parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego cytryna i bazylia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świeży majeranek, świeży tymianek. P rzygotowanie: Pesto: Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy

Moniki Smakołyki
Schabowe roladki w sosie kurkowo kremowym z kaszą gryczaną 150

się zabierać. Kto o świcie do lasu wyruszy, ten z pewnością więcej znajdzie grzybowych kapeluszy, a jeśli jeszcze, wie gdzie się chowają, to szybko koszyki nimi zapełniają. A kto las ma nie po drodze, to może na bazar skoczyć na jednej nodze i kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione.  Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których(...)śmietankowego z papryką capresi, 2-3 ogórki konserwowe np. o smaku chili, 100 % oleju rzepakowego, sos kurkowo kremowy: 400 g świeżych małych kurek, 1 mała główka czosnku, ½ cytryny, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 400 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 ml wody, sól do smaku, 1 łyżka masła, 1 łyżka 100% oleju rzepakowego, ½ łyżeczki przyprawy grama salama, pęczek świeżego szczypiorku

Moniki Smakołyki
Cudny wypoczynek - Białka Tatrzańska 41

Białce i okolicach? :) Morskie oko "Standardzik" - Morskie Oko to punkt obowiązkowy. Mimo, że byłam tu wcześniej cztery razy - ten piąty raz był zupełnie wyjątkowy. Pierwszy raz wchodziłam nad Czarny Staw i oglądałam wszystko okiem obiektywu :) Co najbardziej mnie urzekło? Przejrzyste strumienie, które przecinają szlaki. Piłam z nich przy każdej okazji, a woda smakowała jak... skały i kosodrzewina - bosko! Jeszcze wodospady(...)sarnę!) UWAGA ! ! ! Trasa miała 25 kilometrów, a ja nie jechałam dorożką!  Spacery, wycieczki, zdobywanie pagórków... Czy to pieszo, czy na rowerze - bardzo często natykałam się w górskich lasach i łąkach na poziomki, jagody, ogromne ilości malin i mięty. Mały przystanek na garść jagód był wspaniałym sposobem na wytchnienie. Na dobrą sprawę - żeby poszukać wytchnienia - wystarczyło zatrzymać się

Gary Bez dna
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 153

wspaniale jest poczuć się jak Indiana Jones czy Lara Croft – w poszukiwaniu Arki Smaku W mitologii rzymskiej Diana to bliźniacza siostra Apolla, bogini dzikich zwierząt i polowań, gór i lasów, małżeństwa i płodności, księżyca i śmierci. Mit głosi, że za karę zmieniła w jelenia bezczelnie podglądającego ją w kąpieli z nimfami myśliwego, Akteona. Akteon w tej postaci został rozszarpany żywcem(...)był przygotowywany na tej samej patelni co jeleni stek – wykorzystywał resztki tłuszczu i przysmażonego mięsa z patelni (sam smak!), słodką śmietanę, bardzo dużą ilość grubo mielonego pieprzu i czarne trufle. Niezły akompaniament do słodkiego mięsa! Pierwsze kulinarne zapisy pochodzą od Auguste’a Escoffier’a z 1907 roku – to on nazwał sos „Sosem Diany” i dodał do niego poza truflą

Karo in the Kitchen
Wołowy gulasz z grzybami 66

Mimo, że za oknami temperatury nad ranem zbliżają się już do zera i gdzieniegdzie pojawiają się przymrozki, to  w lasach ciągle jeszcze są grzyby. Można więc jeszcze wybrać się do lasu na spacer, a przy okazji przynieść sobie jeden smakowity składnik, który będziemy mogli wykorzystać do przygotowania obiadu. Dziś zapraszam Was na gęsty i aromatyczny wołowy gulasz(...)ziemniakami. Wołowy gulasz z grzybami Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 750 g wołowej łopatki 1 duża cebula 1 marchewka 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego  czarny pieprz sól 250 g mrożonych  borowików 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 100 g gęstej śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki  masło klarowane do smażenia

Kulinarne przygody Gatity
"Flaczki" z kani 199

grzybów w lasach, przynajmniej tych w moich okolicznych. Za to jest prawdziwy urodzaj kani. Znudziły mi się kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam przygotować je podobnie jak flaczki. Po Internetach kursują przepisy na 'flaczki" z boczniaków, ale zapewniam Was, że z kani są równie pyszne. Składniki: 2 pietruszki 1 duża marchewka por, biała cześć ½ selera 3 cebule minimum(...)łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 2 łyżki soli lub więcej do smaku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku czarny pieprz do smaku Marchew, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w krążki. Warzywa wkładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy razem

Bon Appetit Małgorzaty
NAJLEPSZE NA ŚWIECIE ODRYWANE, DROŻDŻOWE BUŁECZKI + HERBATY LEGEND ZE SKLEPU KARAWANSERAJ.PL 45

anielski ogród daje poczucie fantazji i niezrównanego piękna. Historia Bogawantalawy sięga 1869 roku. To właśnie w tym czasie pionierzy szkoccy natknęli się w górach na dolinę otoczoną bujnymi lasami, zupełnie niepodobną do niczego innego, czego doświadczyli wcześniej. Wkrótce odkryto, że niezwykle żyzna gleba na wysokości od 4500 do 6000 m, z unikalnymi warunkami mikroklimatycznymi, zapewniła doskonałe warunki do produkcji(...)Lance. Właśnie o niej dziś chciałabym Was opowiedzieć. Ja z oferty sklepu https://karawanseraj.pl/ mam okazję wypróbować 4, ale w ofercie jest ich zdecydowanie więcej. W domu mam: HERBATĘ CZARNĄ LEGEND EARL GREY HERBATĘ CZARNĄ LEGEND MARVELOUS CHAI HERBATĘ CZARNĄ LEGEND SUMMER TWIST HERBATĘ ZIELONĄ LEGEND CEYLON GP1 GREEN TEA HERBATA CZARNA LEGEND EARL GREY to herbata liściasta klasy FBOP

Ostra na Słodko
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 144

Byłam w końcu na grzybach. Pogoda cudna, w lasach wysyp maślaków. Sama radość ze zbierania. Gorzej z obieraniem i czyszczeniem tych darów natury. Ale wszystko rekompensuje ich zapach i smak. Trochę zasuszyłam, zamroziłam a z reszty postanowiłam przyrządzić pyszne grzybowe risotto. Danie mało skomplikowane, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu podczas gotowania ryżu.    Składniki: ( proporcje bardziej(...)litr bulionu jarzynowego lub drobiowego 5 łyżek masła 1-2 cebule 1 ząbek czosnku garść koperku lub natki pietruszki około 6-7 łyżek tartego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Oto część moich leśnych zbiorów. Oczyściłam je i obrałam. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam ją na łyżce masła. Dodałam starty ząbek czosnku. Grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki. Dodałam

potrawyregionalne
Góralskie chlebki czyli Moskole 178

Podhala, ze samiuśkich Tater ...  Przez górali serwowane najczęściej z bryndzą, masłem czosnkowym a w wykwintnych restauracjach z rydzami (moje ukochane!) z tatrzańskich lasów ... Ech ... Te rydze! W bydgoskich lasach rydzów nie ma, albo są tam gdzie nie wiem, że są. Ja zawsze jechałam po nie aż w Bory Tucholskie, choć i tam coraz rzadziej można je spotkać(...)stanowi: 1 kg ziemniaków  500 gramów mąki pszennej 1 jajko od wesolusiej kurki podhalańskiej  szczypta soli z Wieliczki (co by było jeszcze bardziej patriotycznie)  szczypta pieprzu czarnego Do moskoli: kurki leśne (grzyby znaczy) też wesołe masełko minimum procent 82% cebula (ile lubisz) możesz dodać też pietruszkę i gałkę muszkatołową (ja tego nie robię, bo moim zdaniem "morduje

Garniec Magalie
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 129

Jeżyny. Delikatne perły dojrzewające w sierpniowym słońcu. Dzikie chowają się wśród bezdroży i lasów. Kolcami bronią swych czarno-granatowych jagód. Ogrodowe z wdziękiem wystawiają się ku światłu. Dumnie prezentują kiście urodziwych owoców. Docenione w naszych kuchniach - u Amber i u mnie. Smakują solo i w duetach. Jeżynowe piękności. Zapraszamy! Na jeżyny. Wybrać się trzeba późnym latem, w towarzystwie starych przyjaciół(...)papieru do obkładania zeszytów i szkolnych podręczników. (...)  Najpyszniejsze będą jeżynowe lody, jeszcze dziś wieczorem - zamrożona słodycz, w której drzemią uśpione ostatnie promienie słońca, podszyte mrocznym chłodem.  Jeżyny, czarne i błyszczące. Ale przy zbieraniu najlepiej smakują te, w których tkwi jeszcze kilka czerwonych paciorków - mają z lekka kwaskowaty smak. I tak, już po chwili, mamy dłonie w czarne plamy

KUCHARNIA
Dworek Koper 64

delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się(...)mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis

Szybko Tanio Smacznie
Dworek Koper 142

delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się(...)mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis

Szybko Tanio Smacznie