Świetna jest herbata Mevlevi - to czarna herbata cejlońska z bergamotką oraz bardzo mocna i aromatyczna herbata Fatih. Dla miłośników orientalnych smaków wspaniałym prezentem będą Diba - czarna herbata z kardamonem oraz turecka herbata liściasta Rize do parzenia po turecku, w specjalnych czajniczkach. Jak to zrobić opisałam w artykule Herbata po turecku z kardamonem . Od lewej czarna herbata liściasta, w środku herbata(...)lecznicze napary, syropy i naturalne kosmetyki, które można samodzielnie przygotować. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania i łatwy dostęp składników, które bez problemu znajdziesz na pobliskich łąkach i w lasach, a w ostateczności kupisz w sklepie zielarskim. Sprzęt AGD na prezent Jestem zwolenniczką prezentów, które oprócz walorów użytkowych, mają wymiar praktyczny. Kolejny bibelot oczywiście mnie cieszy, ale równie
Cztery Fajeryniejednemu turyście odwiedzającemu Nową Rudę, niedaleko granicy z Czechami, przyniesie słodkie, aromatyczne i niezapomniane wspomnienie. Nie da się bowiem przyjechać do tego górniczego miasteczka, schowanego wśród przepięknych gór i lasów i nie usłyszeć o Panu Leszku Kopcio i jego kawiarni - Białej Lokomotywie. Zwiedzając rynek grzechem jest nie zajrzeć na ulicę Podjazdową i swoich kroków nie skierować pod numer(...)wybrednych gości. Pan Leszek widząc nas podszedł spokojnie z uśmiechem, wskazał na stolik i krzesła i od początku do końca sam osobiście zadbał o naszą wiedzę na temat "czarnego napoju". Zaproponował kawę bananową podaną z lodami. Nie dało się odmówić :). 4 stoliki, wszystkie zajęte, na każdego blacie inne wymysły Pana Leszka. O każdym specyfiku właściciel dokładnie opowiada, Wewnątrz lokalu
Moja Mama Gotujemorza, dziesiątki jezior i rzek to idealne predyspozycje natury do obfitych połów. Równie często na kaszubskich stołach można spotkać drób, ziemniaki pod wieloma ciekawymi postaciami. Kaszubi przez wszechobecne wokoło lasy parali się także zbieractwem skarbów runa leśnego, których pozostałości można znaleźć do dziś w nazwach takich odmian owoców jak truskawki kaszubskie. Kaszubska kuchnia regionalna to ojczyzna takich egzotycznie brzmiących(...)rzut oka, głównie dzięki niepowtarzalnym stylom jakie ukazują, a także niesamowitym zapachom ulatniającym się z kuchennych okiennic. Jednymi z takich restauracji są z pewnością takie miejsca jak Restauracja Czarny Kos, Kaszubski Młyn, Kozi Gród, a także ulokowana w centrum regionu Kaszubskiego – Kartuzach, restauracja Złota Jesień. Piękno rodzimych smaków Kultywowana przez pokolenia pamięć o tradycyjnej kuchni kaszubskiej zapewnia wszystkim
jakszef.plwszystkie gatunki zwierząt żyjących w puszczy oraz najbardziej charakterystyczne dla puszczy zbiorowiska leśne (grąd, ols, łęg, bór sosnowy i wiele innych). Zobaczymy tu również jak na przestrzeni wieków wykorzystywano las. Po zwiedzeniu muzeum warto wejść na wierzę widokową, z której rozpościera się piękny widok na park, Białowieżą i co oczywiste Puszczę. Jeśli nie uda nam się spotkać żubra(...)istnieje jedyna na Podlasiu miodosytnia, czyli wytwórnia miodów pitnych. Miody powstają wyłącznie z naturalnych składników produkowanych we własnym gospodarstwie. Miód z własnej pasieki i soki tłoczone z własnych owoców czarnej porzeczki i starych odmian jabłoni to przepis na sukces i doskonały smak. Produkcja odbywa się według tradycyjnych receptur. Na pewno warto zaopatrzyć się w butelkę tego trunku podczas wizyty
królestwo garówDawno temu za górami, za lasami, za siedmioma rzekami, Żyła piękna księżniczka ze swoimi krasnoludkami, Dla nich idealna, jedyna, po prostu najpiękniejsza, Swym urokiem czarowała niczym prawdziwa gejsza. Ale życie to nie bajka , a księżniczek na świecie wiele, Dlatego tak ważne, by w życiu czuć się dobrze we własnym ciele. Aby takie cele w dzisiejszym szybkim świecie osiągnąć, Trzeba(...)Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy
Mój Smak na Życiegdzie można się wyciszyć i celebrować ostatnie widoki natury, która powoli żegna się z nami, aby zapaść w zimowy sen. Zarówno w miastach, jak i na łonie przyrody (w lasach, górach) jest pięknie o tej porze roku (o ile oczywiście świeci słońce i pogoda nie płata figli). Ja wybrałam się z Mamą (całkiem niespodziewanie) do Lwowa. Wycieczka z grupą(...)nalewki :). Warto poczęstować się jednym i drugim trunkiem. W tym niezwykłym miejscu pełno jest zjawisk nie tyle dziwnych, co innych, nie spotykanych nigdzie indziej. Można na przykład (a propos czarnego, ciepłego napoju) wejść do kopalni kawy. No właśnie - do kopalni :). Miejsce cieszy się niezwykłą popularnością i jest przykładem wyjątkowości miasta. Architektura sakralna także robi wrażenie. Jest inna niż w Krakowie
Moja Mama GotujeKiedy zamieszkujący tereny dzisiejszej Rumunii Dakowie, ubierali wilcze skóry, udając się do karpackich lasów aby odbyć męską inicjację na wojownika i myśliwego, wiara w wilkołactwo była oczywistością. Przez rok spędzony w samotności, nie mogąc zostać przez nikogo zauważonymi, żyli młodzi ludzie z grabieży, stając się mężczyznami. Jedli wszystko, co w niegościnnych górskich ostępach, wpadło im w ręce. Bywało(...)punktach, widzimy wizerunki wilczycy karmiącej dwoje niemowląt – tak jest na przykład w Targu Muresz . Już Herodot, nie bez racji zwany ojcem historiografii, pisał o Neurach, ludziach zamieszkałych nad Morzem Czarnym: „Ci Neurowie wydają się być czarodziejami. Opowiadają bowiem Scytowie i zamieszkali w Scytii Hellenowie, że stale, raz do roku, każdy z Neurów na kilka dni staje się wilkiem
Jadło i czytadłonadzieję, że wybaczycie mi tydzień milczenia. Mazury, Chata, grillowanie, słońce, książki, jezioro, las, tam byłam jak mnie nie było i choć wzięłam laptopa nawet nie pomyślałam by go wyjąć. Odpoczywałam ładując na słońcu akumulator witaminy D3, której to niedobór, i to spory, posiadam. Majówkowa pogoda nam dopisała. No dobra nie było upału, wiał wietrzyk, ale nie padało!!! Chata(...)Syncia banany. Wystarczy je nakroić, nakrojoną stroną ułożyć do dołu. Kiedy skóra się rozchyli obrócić banana a w nacięcie wsypać trochę kakao i cukru. Kiedy banan stanie się cały czarny i miękki można już wcinać :) Ja uwielbiam banany pieczone w towarzystwie wiśniowej galaretki lub konfitury. Poza tym kwitły czereśnie i mirabelki, dzieci dokazywały, Małżon kosił trawę, budziły mnie promienie słońca
Dzieje kuchennej WiewióryWreszcie ktoś rozejrzał się dookoła i spisał wszystko to, co rośnie w naszych ogrodach, lasach, na naszych łąkach i trawnikach, a co jest tak samo super, jak modne nasiona chia, spirulina, matcha czy jagody goi. A dodatkowo możemy to mieć już teraz, zaraz, od ręki, świeżo zerwane, nieprzetworzone, pełne składników odżywczych, zdrowe i często za darmo. Wszelkie superfoods(...)pomysły na dania główne, desery i przekąski. Zajrzyjcie do tej książki koniecznie i zacznijcie swoją przygodę z lokalną superżywnością. Listę Karin można spokojnie rozszerzać. Kiedy dopiszecie do niej np. czarną porzeczkę, pigwę, koniczynę, natkę marchewki, dereń i inne, okaże się, że nie starczy Wam posiłków w ciągu roku, żeby to wszystko ogarnąć
GRUBY WAŁEKmagiczne miejsce. Tworzą je przesympatyczni: pani Ela i pan Zbyszek, czyli właściciele Zaścianka, a klimatu nadają stara plebania i 100 letni budynek drewnianej szkoły oraz przepiękne otoczenie, czyli lasy i rzeka Bug. Dwór leży niecałe 170 kilometrów od Warszawy, na granicy województwa podlaskiego i mazowieckiego na Podlasiu Nadbużańskim. Życie toczy się tu niespiesznie, w towarzystwie pięknych starych drzew(...)właścicielami o historii tych okolic, o ciekawych i wartych odwiedzenia miejscach - pan Zbyszek jest bezcenną skarbnicą wiedzy na ten temat - sącząc przy okazji wyborną domową nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Nie będę Wam już opisywać więcej szczegółów, tam po prostu trzeba pojechać i samemu namacalnie sprawdzić panujący w Dworze klimat i niepowtarzalną atmosferę. Cudownie, że są tacy ludzie
Kulinarne przygody GatityWielkimi krokami nadchodzi Światowy Dzień Pieczarek - 23 kwietnia ju ż blisko ! Jak wieść gminna niesie, genezą pieczarki był ból brzucha pewnej francuskiej księżniczki . Pewnego dnia, wracając w powozie przez las do dworu, dostrzegła przy drodze dorodne grzyby. Natychmiast kazała zatrzymać konie i zebrać przyuważony plon. Grzyby zostały jeszcze tego samego dnia przyrządzone na kolację. Efekt tego taki, że domownicy(...)Durszlaku i Mikserze kulinarnym . Składniki na 2 porcje - piekłam w 2 małych naczyniach do zapiekania : ZAPIEKANKA 3-4 ziemniaki 200g świeżych pieczarek 1 pomidor sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, ulubione zioła - do smaku SOS BESZAMELOWY: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku
Grunt to przepis!Wyobraźcie sobie piękny las, lekkie mgły, szelest liści, zapach igliwia i uroczych grzybiarzy zbierających do wiklinowych koszy dary lasu. Fajnie, nie? Jest sielsko, anielsko, wręcz idyllicznie. Chcecie tak samo! Ba! Wręcz czujecie pod palcami zbierane grzyby i inne borówki. Szykujecie osobny koszyczek z prowiantem, namawiacie grono znajomych i wyprawa gotowa. Jeśli jednak w tym gronie macie mnie, to wyprawę(...)konieczne! łyżka masła Stawiamy makaron i zabieramy się za sos. Orzechy drobno siekamy i prażymy je na suchej patelni aż zaczną pachnieć i łapać kolor. Tu przypominam, że kolor czarny nie jest kolorem pożądanym. Uprażone orzechy zsypujemy na talerz i na tę samą patelnię dajemy masło. Jak masło zacznie się lekko brązowić i pachnieć orzechami wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy kurki
ladykitchentylko kawa... dla mnie natomiast nie istnieje chleb bez miodu. "Pasieka "Ambrozja" jest małą, rodzinną pasieką o bardzo dużej tradycji. Na czystych ekologicznie terenach, wśród łąk i lasów górskich Beskidu Żywieckiego pozyskujemy doskonałe miody pszczele: mniszkowy, spadziowy, lipowo-spadziowy, leśny oraz wielokwiatowy. Nasze pszczoły zbierają nektar, pyłek i spadź z roślin występujących w naturalnym środowisku, z dala od zasiewów(...)darów natury jako jeden z najwspanialszych Polskich miodów. Miód Spadziowy w postaci płynnej tak zwanej (patoki) ma barwę od brązowej poprzez brunatną z odcieniem szarym lub zielonkawym do prawie czarnej, barwę tą zawdzięczamy mikroklimatowi lasu i mnożącemu się na igłach grzybowi o nazwie Sadzak. Miód Spadziowy - z drzew Iglastych jest mało słodki o posmaku lekko gorzkawym, żywicznym i korzennym aromacie
Gotowanie i blogowanieponiżej poziomu morza). W paśmie górskim Sierra Nevada znajduje się najwyższy szczyt kontynentalnych stanów, Mount Whitney o wysokości 4421 metrów n.p.m. oraz kilkanaście lodowców. Około 45 % powierzchni stanu zajmują lasy. Kalifornia jest najbardziej zalesionym stanem, zaraz po Alasce. W większości stanu panuje klimat subtropikalno-śródziemnomorski z łagodnymi, deszczowymi zimami i suchymi, bardzo upalnymi latami. Chłodny Prąd Kalifornijski często powoduje(...)Pinot Noir Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka). Syrah Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny. Sangiovese Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą. Zinfandel Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi
królestwo garówZapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj
Jem więc JestemZapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj
Jem więc Jestem