Lato jest takim cudownym okresem gdzie możemy rozkoszować się świeżymi sezonowymi owocami , lodami i goframi. Dziś przygotowałam Wam czekoladowe gofry z sosem jagodowym i bitą śmietaną
Ana Mari's worldprzeróżnych glebach, na przeróżnych stanowiskach, od suchych po wilgotne, od słonecznych po cieniste, na skrajach dróg, w parkach, lasach, na łąkach, ale i też w przydomowych ogrodach. Chroni i żywi liczne gatunki zwierząt, a nam oddaje wszystko to, co najlepsze. Czarny bez zawiera mnóstwo substancji, które dobroczynnie i zdrowotnie wpływają na nasz organizm. Bogaty jest w białko, węglowodany, błonnik
Naturalna Kuchniasuszone. Oczywiście herbatka jest dostępna w aptekach ale kwiaty możemy zerwać sami. Krzewy bzu znajdziemy dziko rosnące przy lasach lub polnych ścieżkach. Kwiaty obrywamy z gałązek i suszymy rozłożone na papierowym ręczniku. Składniki: 3 łyżeczki suszonych kwiatów czarnego bzu łyżeczka miodu Kwiaty bzu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans pod przykryciem. Ostudzoną herbatkę dosładzamy miodem. Polecam artykuł
prawdziwe jedzenieSezon na czarne jagody powoli się kończy. Najwyższy czas korzystać z nich, póki jeszcze znajdziemy je w lasach. Ja do lasu wciąż boję się wejść (nierówne powierzchnie podłoża wciąż budzą we mnie lęk), ale mam hojnych dostawców :) Składniki : szklanka jagód szklanka maślanki mleko miód (ilość wedle uznania) Jagody z maślanką i miodem zblenderować. Przelać do szklanek do zimnych napojów
Weekendy w domu i ogrodzieDziś, bardzo późnym popołudniem z mamą i młodszym batem wybrałam się do jednego z dolnośląskich lasów. Koszyki zabraliśmy ze sobą na wszelki wypadek. Oczom swym nie wierzyłam, gdy znalazłam dziwne, czarne, trąbkowate grzyby :) Mama uświadomiła mnie, że są to jedne z lepszych grzybów jadalnych ( bardzo drogie we Francji- podobno droższe niż smardze ), a mianowicie grzyby o nazwie #LEJKOWIEC
Jemy Pijemyrozrastające się tak, że potrafią przypominać małe drzewo, możemy spotkać wszędzie. W parkach i na skrajach łąk, na skwerach czy w lasach. Szeroko rozcapierzone skupiska jasnych, białawych lub różowych kwiatów udekorowane mnogością malutkich, ciemnofioletowych kuleczek – owoców bzu czarnego – od czasów pogańskich przykuwały uwagę człowieka. Bez czarny występuje w wielu mitach czy podaniach ludowych z całego świata. Niemniej
ProstePesto.pllekkiego światła i obfitości w ogrodach, sadach, na łąkach i skrajach lasów we wszystkich odcieniach żółci, czerwieni, pomarańczy i fioletu. Zanim jednak świat zrudzieje, mamy jeszcze czas by poczuć pod stopami wilgotną zieleń trawy i muskać liście dłońmi. W wyjątkowo mocno grzejącym słońcu wyciągam ręce po ciężkie grona czarnego bzu, pod którymi uginają się gałęzie. Kilka z owoców pęka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLiQberry . Jestem szczerze zauroczona tym produktem – w składzie pasty LiQberry znajdują się jedynie dziko rosnące owoce czarnej jagody, bez żadnych dodatków, konserwantów czy syntetycznych ulepszaczy. Produkt na tyle mnie zainteresował, że postanowiłam dowiedzieć się więcej. Owoce są ręcznie zbierane w ekologicznych lasach na Litwie, Skandynawii i w Polsce. Poddawane są unikalnemu procesowi technologicznemu pozwalającemu na zachowanie wszystkich wartości odżywczych(...)podwieczorku – zapewnią sytość na długo i zaspokoją apetyt na słodycze, a przy okazji dostarczą wielu cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. MIGDAŁOWE GOFRY z JOGURTEM i PASTĄ z CZARNEJ JAGODY LiQberry Składniki na 4 gofry : 100g migdałów 25g oleju kokosowego 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatki: jogurt naturalny 1,5%, pasta LiQberry
DietologPieczarka rośnie dziko na łąkach, pastwiskach i obrzeżach lasów. Występuje od maja do października. Jej kapelusz i trzon są koloru białego. Blaszki lekko różowe w miarę dojrzewania ciemnieją do prawie czarnego. Są dość pospolite w naszym kraju, ale nie powinno się ich zbierać, gdyż mają tendencję do gromadzenia metali ciężkich i toksycznych substancji. Znacznie bezpieczniej jest spożywać pieczarki pochodzące
Wiem co jemktóre ma sporo wspólnego z piekłem, bo produkowane w nim były zapałki. Obecnie zostało tylko muzeum filumenistyczne. Postanowiłem się wybrać na Czarną Górę. Abstrahując od faktu, ze w kręgu kulturowym jakim się znajduję, czarny nie oznacza niczego dobrego, to jej nazwa wzięła się podobno od ciemnego lasu, który widać na jej zboczach. Trasa jest ciekawa. Najpierw wodna zapora(...)ataku paniki, porazić turystów paralizatorem. Mroczny las z bliska nie jest taki mroczny, bo nawaliło do niego śniegu. Stoki narciarskie otwarte, dlatego turyści nie urządzają sobie ze szlaków torów saneczkowych, bo tu to by się tak niewinnie mogło nie skończyć. Sama góra też obecnie nie jest czarna :) Okazuje się, że nawet w piekle można znaleźć odrobinę kolorytu
Kryzysowa Książka KucharskaKwiaty krzewu czarnego bzu jeszcze kwitną. Warto je zerwać, ususzyć i zrobić zapasy na jesień i zimę. Wszędzie jest ich pełno w pobliżu domów w lasach przy polach i łąkach
Przepisy Kulinarnelaska wanili 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka mleka migdałowego szczypta zmielonej gałki muszkatołowej olej kokosowy sól czarny pieprz prażone płatki lub tarte migdały 2 łyżki stołowe startego parmezanu Na rozgrzany olej kokosowy wrzucić, oczyszczony i posiekany por. Dorzucić przekrojoną lasę wanilii i dusić na małym "ogniu" ok 15 min. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę
Lajtkraft food intolerancerrito (22 zł) z wołowiny z dodatkami. Bardzo dobre. A do burritos Altos Malbec Clasico – Altos Las Hormigas, Mendoza 2012 . Klasyka gatunku. Typowy argentyński Malbec. Starzony w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Aromatyczny, pachnie i smakuje czerwonymi i czarnymi owocami, czekoladą, kokosem i wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa
królestwo garówgamba (j eden z najbardziej cenionych gatunków krewetek na świecie – dzika krewetka głębinowa), aioli (sos czosnkowy), chorizo, czarna oliwka, ocet winny z Sherry, Valdecuevas Fermentado en Barrica, 2017, Grupo Valdecuevas, Rueda Żebro wołowe z grilla, anchovies (sardele), pietruszka, Initio 2011, winnica Las Moradas de San Martin, region Vinios de Madrit Krokiety z borowikami, Vilano Crianza ,2017, Viña Vilano, Ribera
królestwo garówbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: kwiaty czarnego bzu 2 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 125 ml wody gazowanej 1 łyżka cukru szczypta soli Kwiaty zbieramy z krzewów rosnących przy lasach lub łąkach. Odkładamy na gazety na 30 minut, aby pozbyć się mieszkających w nich robaczków
kulinarnyswiatdomi