czarny las - 192 przepisów (strona:5/13)

Czekoladowe gofry z jagodami 245

Lato jest takim cudownym okresem gdzie możemy rozkoszować się świeżymi sezonowymi owocami , lodami i goframi. Dziś przygotowałam Wam czekoladowe gofry z sosem jagodowym i bitą śmietaną

Ana Mari's world
Czarny bez. Dziki bez. Remedium na wiele dolegliwości i schorzeń. Już czas zacząć go zbierać i mądrze używać. 169

przeróżnych glebach, na przeróżnych stanowiskach, od suchych po wilgotne, od słonecznych po cieniste, na skrajach dróg, w parkach, lasach, na łąkach, ale i też w przydomowych ogrodach. Chroni i żywi liczne gatunki zwierząt, a nam oddaje wszystko to, co najlepsze. Czarny bez zawiera mnóstwo substancji, które dobroczynnie i zdrowotnie wpływają na nasz organizm. Bogaty jest w białko, węglowodany, błonnik

Naturalna Kuchnia
Herbatka z kwiatów czarnego bzu 139

suszone. Oczywiście herbatka jest dostępna w aptekach ale kwiaty możemy zerwać sami. Krzewy bzu znajdziemy dziko rosnące przy lasach lub polnych ścieżkach. Kwiaty obrywamy z gałązek i suszymy rozłożone na papierowym ręczniku.  Składniki: 3 łyżeczki suszonych kwiatów czarnego bzu łyżeczka miodu Kwiaty bzu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans pod przykryciem. Ostudzoną herbatkę dosładzamy miodem. Polecam artykuł

prawdziwe jedzenie
Koktajl jagodowy i "Ciemno, prawie noc" 123

Sezon na czarne jagody powoli się kończy. Najwyższy czas korzystać z nich, póki jeszcze znajdziemy je w lasach. Ja do lasu wciąż boję się wejść (nierówne powierzchnie podłoża wciąż budzą we mnie lęk), ale mam hojnych dostawców :) Składniki : szklanka jagód szklanka maślanki mleko miód (ilość wedle uznania) Jagody z maślanką i miodem zblenderować. Przelać do szklanek do zimnych napojów

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzybobranie i lejkowiec dęty :) 206

Dziś, bardzo późnym popołudniem z mamą i młodszym batem wybrałam się do jednego z dolnośląskich lasów.  Koszyki zabraliśmy ze sobą na wszelki wypadek. Oczom swym nie wierzyłam, gdy znalazłam dziwne, czarne, trąbkowate grzyby :)  Mama uświadomiła mnie, że są to jedne z lepszych grzybów jadalnych ( bardzo drogie we Francji- podobno droższe niż smardze ), a mianowicie grzyby o nazwie #LEJKOWIEC

Jemy Pijemy
Cuda natury. Bez czarny. Krótka charakterystyka 95

rozrastające się tak, że potrafią przypominać małe drzewo, możemy spotkać wszędzie. W parkach i na skrajach łąk, na skwerach czy w lasach. Szeroko rozcapierzone skupiska jasnych, białawych lub różowych kwiatów udekorowane mnogością malutkich, ciemnofioletowych kuleczek – owoców bzu czarnego – od czasów pogańskich przykuwały uwagę człowieka. Bez czarny występuje w wielu mitach czy podaniach ludowych z całego świata. Niemniej

ProstePesto.pl
Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem z owoców czarnego bzu z lawendą 90

lekkiego światła i obfitości w ogrodach, sadach, na łąkach i skrajach lasów we wszystkich odcieniach żółci, czerwieni, pomarańczy i fioletu. Zanim jednak świat zrudzieje, mamy jeszcze czas by poczuć pod stopami wilgotną zieleń trawy i muskać liście dłońmi. W wyjątkowo mocno grzejącym słońcu wyciągam ręce po ciężkie grona czarnego bzu, pod którymi uginają się gałęzie. Kilka z owoców pęka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
MIGDAŁOWE GOFRY z JOGURTEM i PASTĄ z CZARNEJ JAGODY LiQberry 132

LiQberry . Jestem szczerze zauroczona tym produktem – w składzie pasty LiQberry znajdują się jedynie dziko rosnące owoce czarnej jagody, bez żadnych dodatków, konserwantów czy syntetycznych ulepszaczy. Produkt na tyle mnie zainteresował, że postanowiłam dowiedzieć się więcej. Owoce są ręcznie zbierane w ekologicznych lasach na Litwie, Skandynawii i w Polsce. Poddawane są unikalnemu procesowi technologicznemu pozwalającemu na zachowanie wszystkich wartości odżywczych(...)podwieczorku – zapewnią sytość na długo i zaspokoją apetyt na słodycze, a przy okazji dostarczą wielu cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. MIGDAŁOWE GOFRY z JOGURTEM i PASTĄ z CZARNEJ JAGODY LiQberry Składniki na 4 gofry : 100g migdałów 25g oleju kokosowego 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatki: jogurt naturalny 1,5%, pasta LiQberry

Dietolog
Pieczarki 179

Pieczarka rośnie dziko na łąkach, pastwiskach i obrzeżach lasów. Występuje od maja do października. Jej kapelusz i trzon są koloru białego. Blaszki lekko różowe w miarę dojrzewania ciemnieją do prawie czarnego. Są dość pospolite w naszym kraju, ale nie powinno się ich zbierać, gdyż mają tendencję do gromadzenia metali ciężkich i toksycznych substancji. Znacznie bezpieczniej jest spożywać pieczarki pochodzące

Wiem co jem
Ogniste koreańskie frytki oraz wyprawa do piekła i z powrotem 69

które ma sporo wspólnego z piekłem, bo produkowane w nim były zapałki. Obecnie zostało tylko muzeum  filumenistyczne. Postanowiłem się wybrać na Czarną Górę. Abstrahując od faktu, ze w kręgu kulturowym jakim się znajduję, czarny nie oznacza niczego dobrego, to jej nazwa wzięła się podobno od ciemnego lasu, który widać na jej zboczach. Trasa jest ciekawa. Najpierw wodna zapora(...)ataku paniki,  porazić turystów paralizatorem.  Mroczny las z bliska nie jest taki mroczny, bo nawaliło do niego śniegu. Stoki narciarskie otwarte, dlatego turyści nie urządzają sobie ze szlaków torów saneczkowych, bo tu to by się tak niewinnie mogło nie skończyć. Sama góra też obecnie nie jest czarna :) Okazuje się, że nawet w piekle można znaleźć odrobinę kolorytu

Kryzysowa Książka Kucharska
Działanie lecznicze kwiatów czarnego bzu 143

Kwiaty krzewu czarnego bzu jeszcze kwitną. Warto je zerwać, ususzyć i zrobić zapasy na jesień i zimę. Wszędzie jest ich pełno w pobliżu domów w lasach przy polach i łąkach

Przepisy Kulinarne
Green stately velvet 166

laska wanili  1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka mleka migdałowego szczypta zmielonej gałki muszkatołowej olej kokosowy sól czarny pieprz prażone płatki lub tarte migdały 2 łyżki stołowe startego parmezanu Na rozgrzany olej kokosowy wrzucić, oczyszczony i posiekany por. Dorzucić przekrojoną lasę wanilii i dusić na małym "ogniu" ok 15 min. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę

Lajtkraft food intolerance
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 132

rrito (22 zł) z wołowiny z dodatkami. Bardzo dobre.  A do burritos Altos Malbec Clasico – Altos Las Hormigas, Mendoza 2012 . Klasyka gatunku. Typowy argentyński Malbec. Starzony w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Aromatyczny, pachnie i smakuje czerwonymi i czarnymi owocami, czekoladą, kokosem i wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa

królestwo garów
Varsovino 2019 88

gamba (j eden z najbardziej cenionych gatunków krewetek na świecie – dzika krewetka głębinowa), aioli (sos czosnkowy), chorizo, czarna oliwka, ocet winny z Sherry, Valdecuevas Fermentado en Barrica, 2017, Grupo Valdecuevas, Rueda Żebro wołowe z grilla, anchovies (sardele), pietruszka, Initio 2011, winnica Las Moradas de San Martin, region Vinios de Madrit Krokiety z borowikami, Vilano Crianza ,2017, Viña Vilano, Ribera

królestwo garów
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 139

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: kwiaty czarnego bzu 2 szklanki mąki  1 jajko  1 szklanka mleka  125 ml wody gazowanej  1 łyżka cukru  szczypta soli  Kwiaty zbieramy z krzewów rosnących przy lasach lub łąkach. Odkładamy na gazety na 30 minut, aby pozbyć się mieszkających w nich robaczków

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania