przejmuje! Autorytarnie, bo w końcu na obiad będzie mięso! A mięso to jest COŚ! Baba na mięsie się nie zna, co najwyżej może te swoje farfocle z cukinii pogotować albo inne jakieś z płatków owsianych. Więc zaczyna tam w kuchni. Wszyscy oczywiście o tym wiedzą. Naturalnie moja teściowa, a matka męża mego wie pierwsza. Bo jak zwykle w takim przypadku
bistro mamabakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem mozzareli. Jak lubicie bakłażana to na pewno
UgotujmyTo.plokrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym. Zupka na lato (powyżej 6. miesiąca) garść świeżo łuskanego groszku mała cukinia lub kilka różyczek brokułu ziemniak łyżka ugotowanego mięsa drobiowego łyżka kaszy manny łyżka oliwy extra vergine lub masła pół ugotowanego żółtka Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 filety z łososia- każdy po 300 g 10 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cytryna 1 natka pietruszki 1 natka koperku sól i pieprz 1 cukinia 1 duży pomidor malinówka 1 duża cebula 1 główka czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie Przygotowanie: Filety z łososia myjemy i przekładamy do głębszego naczynia tak aby każdy leżał osobno
ClauditteMissCookingchilli- Mięso myjemy, kroimy na kostkę i marynujemy w posiekanej pietruszcze, bazylii i chilli z dodatkiem 3 łyżek oliwy. 5 fig 3 papryki kolorowe mix 6 cebul czerwonych 1 cukinia 12 pieczarek Smacznego
ClauditteMissCookingtakże innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy). Pyszne i zdrowsze niż gotowane są grillowane warzywa (np. cukinia, papryka, pomidory), gdyż zachowują wszystkie cenne substancje, które bezpowrotnie „uciekają” podczas gotowania. Warto pamiętać, by nie spiekać nadmiernie potraw – mięso i warzywa muszą być upieczone, ale jednocześnie pozostać soczyste
ClauditteMissCookingsól, pieprz, tymianek, imbir słodka papryka, oregano Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć z przyprawami i czosnkiem. Dodać pokrojone pieczarki, cukinię i cebulę. Na końcu wlać pomidory z puszki , przyprawić do smaku i dusić jeszcze z 5 min. Kaszę ugotować według przepisu z opakowania, polać sosem z warzywami. Dodać pokrojony szczyiorek
Gaździnka warzySkładniki: większa cukinia 100g pora 2 jajka pęczek natki pietruszki średni ziemniak 250g sera Ricotta 5 - 6 łyżek mąki sól, pieprz, tymianek, rozmaryn kiełki brokuła Przygotowanie: Cukini ę umyć osu szyć i zetrzeć na większych oczkach razem z obranym ziemniakiem. Odcedzić nadmiar wody. Dodać jajka, ser Ricotta, posiekaną natkę, pokrojony drobno por i przyprawy ( do smaku), mąkę. Wszystko wymieszać
Gaździnka warzypieprzem i imbirem. Cebulę posiekać i dodać do mięsa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 2 min wlać wino (trzymać na ogniu kilka minut - niech alkohol odparuje). Cukinię przygotować na grillu. Marchewkę dodać do mięsa, wszystko w razie potrzeby przyprawić. Wmieszać posiekaną natkę. Posypać szczypiorkiem. Nalać sobie kieliszek wina i ..................... Smacznego
Gaździnka warzysłodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem lub pojawia się w parze z wędzonym łososiem. Mnóstwo możliwości, każda smaczna i warta przygotowania! I na którą się zdecydować? Miałam spory dylemat przy wyborze przepisu. Kusiła mnie
KUCHARNIAniepodlegającym żadnym negocjacjom warunkiem - musi być bazyliowy! Uwielbiam te pozornie naruszające zasady kulinarne rewolucje, przewrotności, eksperymenty, które z czasem stają się powszechnie panującą klasyką. Brownie z buraków czy cukinii, ciasto czekoladowe z bakłażanem (klik) , karmel z solą morską, truskawki z pieprzem...Chyba nikogo już dziś nie dziwią. Klasycznie uwielbiane przez większość. Kolejnym kandydatem jest biszkopt bazyliowy. Wszystko w nim jest
KUCHARNIAkierowany sercem, czystym zachwytem, bez grama rozsądku. Wracam po coś, co już i tak czeka na mnie w domu, ale zwyczajnie nie mogę się oprzeć pokusie. Kolejna siatka pomidorów, cukinie, gruszki. Przecież piękna nigdy nie dość, a jeśli ma przybrać postać pysznego jedzenia, to kto mógłby się oprzeć?! Kiedy więc wybrałam się do W. dzień zaczęłam oczywiście
KUCHARNIAmalin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami
KUCHARNIAtorebki ryżu przyprawy ,pieprz, sól 1 główka kapusty Do sosu : 1 koperek - u mnie ze slłoika dzialkowy, zasolony świeży. 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego-swojego z cukini 2 ząbki czosnku 1,5 litr bulionu Sól, pieprz, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki mąki pszennej............................................................................................................................... Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do osolonego wrzątku
w mojej kuchnicukinia....................................................................................................... .WYKONANIE: W piersi kurczaka zrobić dziurę , nałożyć farsz z pokrojonych, suszonych pomidorów, kaparów, oliwek. Z zewnątrz oprószyć solą i pieprzem, obsypać estagonem i bazylią ,odstawic na 2 godz. Po tym czasie piersi przełożyć do garnka o grubym dnie, podlać oliwą z pomidorów i wodą. Dusić do miękkości.-u mnie około 20minut
w mojej kuchni