pozwoli im dojrzeć. Za rok musimy pomyśleć o mocnym nawiezieniu dyniowej grządki kompostem, może wtedy rozmiary będą bardziej imponujące. W tym roku zasoby naszej gleby starczyły na wytworzenie kilogramów cukinii, ale dla żarłocznych dyń było za ubogo. Obiad, który chcę dziś zaproponować jest w sam raz na taki piątek jak dziś- szary i bury. Dla wszystkich, którzy potrzebują pokrzepienia przed
les mirabellesCzeski film - i wszystko jasne. Dzień 19. " CHEF " (2014) Film zaczyna się od obrazu siekającego wszystko, co wpadnie mu w ręce, kucharza. Jak on szybko kroi cukinię! Aż mu zazdroszczę takich umiejętności. Mamy szefa kuchni, głównego bohatera - ojca dziesięcioletniego chłopca, rozwodnika, ambitnego kucharza, który otrzymał dwie gwiazdki Michelin. Jego całym życiem jest restauracja, praca
W kuchni Karmel-itkilatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2-3 ziemniaki 1 mały por 1 burak ½ brokułu ½ cukinii 2 marchewki 1 żółta papryka* 1 czerwona papryka* sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione) oliwa * Użyłam marynowanych papryk i włożyłam je do piekarnika 15 minut później niż resztę warzyw
Qlinarnie i Qlinarniefont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 2-3 szklanki wody lub wywaru warzywnego sól, pieprz 1 łyżka bazylii i oregano ½ cukinii 1 mała cebula ½ papryki czerwonej 2 garście oliwek kilka łyżek oliwy (koniecznie) pieprz ziołowy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Qlinarnie i Qlinarnielanguage:EN-US;} A dziś na obiad były: młode ziemniaki z koperkiem, smażona cebulka na oleju, mizeria z jogurtem naturalnym, gotowana fasolka, sałata z sosem i szczypiorem oraz smażona cukinia w oleju smakowym (pozostałym po pomidorach suszonych). Mega warzywnie i zielono. I praktycznie za darmo - chwała rodzicom, którzy uprawiają własne warzywa i hojnie nas nimi obdarowują:). Tym razem nie chodzi
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk sól, pieprz
Qlinarnie i Qlinarnieporcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą tutaj całkiem sporo dań (szczególnie makaronowych), weganie niestety nie. Focaccia, podawana jako przystawka Spaghetti vegetariare (z papryką, bakłażanem i cukinią) Spaghetti z oliwą, masłem i chili Coconut dessert with blueberries I once ate this very simple and tasty dessert with Ania F., Łysa and Naja at Charlotte’s – the blueberries
Qlinarnie i Qlinarnieproponuję odstępstwo od tradycyjnej formy i zapieczenie warzyw w łódeczkach z bakłażana. Jeśli nie macie go akurat na stanie, możecie z powodzeniem zrobić to samo z papryką czy cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać z ryżem, wtedy powstanie pełnowartościowy, sycący obiad. Pamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca, jędrną skórkę! Składniki (2 porcje
Powiedz dietom nieznaleźć niemal wszystko, co tylko sobie wymyślimy. Ja na 8 porcji wykorzystałam następujące produkty: 6 kiełbasek grillowych 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 bakłażan 1 mała cukinia 2 cebule 3 pomidory 300 g. pieczarek sól, pieprz Wszystkie składnik należy pokroić w dużą kostkę, doprawić. Z foli aluminiowej przygotować osiem płatów do zawinięcia naszego bałaganu. Gotowe, szczelnie zamknięte
Jadło i czytadłowymyśliłam sobie, że z ciekawości zaleje go zalewą octową. Następnego dnia bardzo miło zadziwił mnie jego zupełnie inny smak. Moja siostra myślała, że to ryba;-) 1 kabaczek lub cukinia sól, pieprz mąka, bułka tarta i jajko do panierki olej do smażenia Zalewa octowa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki soli 1 cebula ziele
Jadło i czytadłoZachwycona smakiem grillowanej cukinii postanowiłam zrobić z niej "paprykarz". Ze świeżym pieczywem - pychotka, która smakuje inaczej niż tradycyjny, znany nam paprykarz, ale z pewnością nie gorzej, o ile nie lepiej. 1 młody kabaczek 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju sól, pieprz, przyprawy do grilla 1/2 szklanki ryżu Kabaczka pokroić w plasterki (jeżeli jest młody to nie trzeba
Jadło i czytadłoniemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam. Składniki: 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek, miałam ciemne 2 szklanki pokrojojonej w kostkę dyni hokaido 2 szklanki cukini pokrojonej w kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w w paseczki 1/2 pokrojonej drobno papryczki chili ( u mnie z pestkami) 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 3 łyżki oliwy z oliwek
Gosia gotujeMamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju
Gosia gotujePlacki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki
Gosia gotujekażdym razem z olbrzymią przyjemnością. Jej sekret tkwi zapewne w tym, że cebula znajduje się na pierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól
Gosia gotuje