szybki i efektowny pomysł na cielęce sznycle. Inspiracją był przepis z Italia od kuchni podawałam z podsmażonymi ziemniakami i sałatką z cukinii składniki : dla 4 osób 8 cienkich sznycli cielęcych- po 2 na osobę 8 plasterków szynki parmeńskiej 8 liści szałwii kieliszek białego wina sól oliwa + masło do smażenia Przygotowanie Sznycle można lekko rozbić tłuczkiem
Stare Garydrobiowego lub wody przygotowanie Naszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę masła wylać na spód naczynia do zapiekania. Z cukinii odciąć zwiędłe i zniszczone liście, uciąć końcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić cykorie w naczyniu, polać resztą masła, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Wlać bulion
Stare Garybędzie. Leciutko. Bardzo smacznie, kolorowo, słonecznie, pozytywnie! Składniki -pieczywo chrupkie razowe Sante -halibut niebieski wędzony -pomidorki koktajlowe - oliwki nadziewane czerwoną papryką - Glassa sojowa Ponti -świeży tymianek -świeża bazylia -grillowana cukinia -ser głęboko dojrzały Rycki CEZAR Przygotuj pieczywo Sante, połóż rybkę i pomidorki koktajlowe. Następnie porwany tymianek i bazylię. Dodaj glassy sojowej Ponti i oliwek. Następnie wystarczy jak zgrillujesz jeden plaster
Z Kuchni Do Kuchniksiążki, która może Was zainteresować. "Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję
Chilli Czosnek i Oliwanadziej kawalki lososia na patyczki bambusowe ,skrop oliwa i piecz na ruszcie po 2-3 minuty z kazdej strony. Jako,ze u mnie nadal cukiniowo podalam z risotto z cukinia i salatka z surowa cukinia.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogromne zastosowanie w calej kuchni srodziemnomorskiej.Tam tez wyrosle ziolko ma o wiele intensywniejszy aromat niz wyhodowane w naszym umiarkowanym klimacie. Stosowane jest do przyprawiania potraw z pomidorow,pizzy oberzyny,cukinii,zup ziemniaczanych i duszonych mies,glownie jagnieciny i cieleciny.Dodaje sie do farszow i zapiekanek.Swieze liscie podkreslaja smak owocow morza.Harmoniuzje z wiekszoscia ziol srodziemnomorskich.Wchodzi w sklad mieszanki ziol prowansalskich. Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nawet do dwoch tygodni. Sledzie sa bardzo delikatne w smaku,lekko kwasne ze smakowicie zrownowazona slodycza,po prostu pyszne.Ta zalewa to moja najlepsza marynata,ktorej uzywam rowniez do marynowania cukinii,swietnie nada sie rowniez do ogorkow czy tez grzybkow Przepis na marynate: 3 szklanki wody 50 ml octu 25% 5 lyzeczek cukru 1 lyzeczka soli przyprawy:2-3 listki laurowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego 50 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 3 szczypty chili 3 szczypty pieprzu 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 5 rzodkiewek 1 czerwona cebula 10 cm pora Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijest, że jak pada to końca nie widać. I wtedy sprawdzi się patelnia grillowa. składniki na 2 szaszłyki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1 pomidor 8 plasterków cukinii 1 łyżka mieszanki przypraw do grilla sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 szk sosu sojowego jasnego Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikapusty pekińskiej 1/2 średniej cukinii 1 marchew 1 czerwona cebula 1/3 szk posiekanego szczypiorku 25 g kiełków brokuła 3 duże rzodkiewki 1 saszetka oleju sezamowego ( 30 ml ) Do smaku : sok z cytryny cukier sól pieprz kolorowy Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzygotuję. W rezultacie z talerza znika wszystko, więc chyba raczej tylko mówi że nie lubi. 500 g karkówki bez kości 3 marchewki 1 cebula ok. 20 cm pora 1/2 cukinii 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz do smaku ostra papryka do smaku ok. 500 ml bulionu ( użyłam rosół ) 3 łyżki oleju Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniduże udko z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 50 g mozzarelli w bloku 1 duże jajko 1,5 łyżki bułki tartej 100 g cukinii 1 garść świeżego szpinaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku dodatkowo : bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnigazowanej 3 szk mleka 1 łyżeczka soli 2 szczypty cukru 3 szk mąki pszennej typ 450 50 ml oleju 1 łyżeczka kurkumy Farsz 400 g pieczarek 1 cebula 1/2 cukinii 2 garście świeżego szpinaku 1/3 blanszowanego brokuła 100 g sera feta sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 kostki masła Dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do panierowania
Ewa w kuchnitwardych pomidorów Farsz : 600 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1/2 cukinii 1 marchewka 1 saszetka ryżu parabolicznego ( 100 g ) 4 łyżki fasoli mung 150 g żółtego sera ( 75 g salami + 75 wędzonego ) Przyprawy : 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka pomidorów z bazylią i czosnkiem 1 łyżka płatków papryki sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni