cukinia - 18701 przepisów (strona:1046/1247)

30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 148

cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś  przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym,   Michał babkę ziemniaczaną,  Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a  Przemysław z Luizą   babeczki bezglutenowe. Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę z bezą i budyniem.  Na spotkaniu pojawił się również Kurczak

Słodkie Przyjemności
Ciasto dyniowe z żurawiną 127

czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie

Słodkie Przyjemności
Pieczone warzywa 130

którzy nie mają czasu na stanie przy garnkach, ta potrawa robi się sama. Można ją zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki.  Składniki: Ziemniaki, Marchew, Cukinia, Cebula, Por, Koper, Pietruszka, Czosnek, Oliwa, Czosnek niedźwiedzi, Sól Wykonania: Myjemy warzywa,  tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika

Kulinarna rozmowa
Feijoada, feijoada, feijoada.... 182

pojawiają się również inne uproszczenia (nie polecane) dla leniwych - typu "fasolka czarna z puszki, można podmienić czerwoną" a to zbrodniam bo to jakby do naszego bigosu włożyć zamiast kapusty cukinię. SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE: CZĘŚĆ PIERWSZA - FASOLA:  Fasolę czarną (my użyliśmy 400 gram czyli jedną paczkę) wrzucamy do wody i pozostawiamy na 30 minut aby "straciła" trochę koloru

Smaki Brazylii
Warzywa w roli głównej 200

obiadu. Bakłażany faszerowane mięsem Makaron z sosem a'la ratatouille Pieczone bakłażany z tzatziki Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Gemista Briami, pieczone warzywa Placki z cukinii i fety Saksuka, gulasz z Turcji Gulasz z bobu z szynką Serrano Paella z warzywami Ziemniaki z zielonym sosem Pilaw ze szparagami i bobem Marchewka duszona w oliwie Fasulye pilaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami 159

Ricotta i suszone pomidory - bardzo lubię ten duet. To połączenie składników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już  naleśniki  czy też  kwiaty cukinii . Tym razem nadziałam makaronowe muszle i wyszła bardzo pyszna zapiekanka. składniki: 25 muszli makaronowych, użyłam makaronu Czaniecki 250 g ricotty 10 dużych suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 1 żółtko sól

Monia miesza i gotuje
Ziemniaczki takie ot smazone i podlaskie klimaty 130

Podlasiu. Dom Mokoszy jest miejscem gościnnym, z wspaniałymi, życzliwymi ludźmi pełnymi pasji. Kiedyś w Ustce, teraz niedaleko Radzynia Podlaskiego. Na wsi, w drewnianym starym domu, z bogactwem jabłek, cukinii, pomidorów i ogórków. Po prostu raj na ziemi!!! Dzieciaki buszowały między drzewami, taplały się w baseniku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Penne w sosie carbonara z wedzona makrela czyli Srodowe Rybki odc.50 157

gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować... Penne w sosie carbonara z wedzona makrela 320 g penne 1 szalotka 1 cukinia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 126

łodyg z botwinki mała czerwona papryka garść bobu kilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa) por - zielona część kilka pomidorków koktajlowych i mała kalarepka pół młodej cukinii sól, pieprz oliwa do smażenia składniki na sos: 150 ml śmietany 2 jajka różne sery np: - camembert - gorgonzola - mozzarella - żółty ser   natka pietruszki albo bazylia Warzywa myjemy, jak trzeba

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak na kiju w miodzie i sosie sojowym 200

innego jak zwyczajny szaszłyk. Ale kurczak ma specyficzny słodko - słony smak.  Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mała cukinia 1 papryka kilka pomidorków koktajlowych  4 małe cebule 2 łyżki miodu  1 łyżka sosu sojowego  + dowolne zioła Możemy też  dodać  pieczarki. Kurczaka marynujemy w miodzie i sosie sojowym przez około pół godziny

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 201

ryżu na risotto kieliszek białego wina ząbek czosnku około 6-8 pieczarek 1 duża papryka do risotto 2 papryki do nadziewania 20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka  szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki) 15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda) szklanka bulionu warzywnego łyżka oliwy Wykonanie:  do rondla wlać oliwę

Bon Appetit Małgorzaty
Frittata z dynią i parmezanem 155

jajka, kawałeczek papryki, 1 pomidor oraz  maleńką dynię, którą dostałam od taty z działki. Z tych składników mogłam zrobić tylko fritatt ę ! Osobiście bardziej od dyni wolę cukinię, ale pochwalam gotowanie z sezonowych produktów i wykorzystywanie resztek :) Składniki: 4-5 jajek 1 mała dynia pół czerwonej papryki 1 pomidor szczypiorek kawałek parmezanu sól, pieprz olej do smażenia czosnek granulowany

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto marchewkowe z orzechami 184

Może nie każdy wie ale można robić ciasta na słodko z warzywami. Są wtedy bardziej puszyste i wilgotne. Znane mi ciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią. Z jakich jeszcze warzyw robiliście ciasta?  Składniki: 2 szklanki startej marchewki 1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być) 4 jaja 2 szklanki mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 165

Dalsza część karnawałowych zakąsek. Dziś babeczki wytrawne. Latem robiłam z cukinią a teraz spróbowałam z brokułami. Do tego postanowiłam zrobić salsę z pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki.  Do ciekawej lektury o liczi odsyłam

Bon Appetit Małgorzaty
Soczewica na ostro z dynią, szpinakiem i z pokruszoną fetą 193

Chwała mojemu Tacie, który przechowuje w swojej piwnicy dynie i cukinie :) Chwała mu także za to, że zechciał mi tę dynię obrać ze skórki bo była ogromna :) Marzył mi się gorący i pikantny posiłek ze zdrową soczewicą. Ale żeby ten posiłek nie był nudny postanowiłam potraktować go serem feta. A, że bez wątpienia jestem szczęściarą, to użyłam oryginalnego sera prosto

Bon Appetit Małgorzaty