cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą babeczki bezglutenowe. Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę z bezą i budyniem. Na spotkaniu pojawił się również Kurczak
Słodkie Przyjemnościczekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie
Słodkie Przyjemnościktórzy nie mają czasu na stanie przy garnkach, ta potrawa robi się sama. Można ją zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki. Składniki: Ziemniaki, Marchew, Cukinia, Cebula, Por, Koper, Pietruszka, Czosnek, Oliwa, Czosnek niedźwiedzi, Sól Wykonania: Myjemy warzywa, tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika
Kulinarna rozmowapojawiają się również inne uproszczenia (nie polecane) dla leniwych - typu "fasolka czarna z puszki, można podmienić czerwoną" a to zbrodniam bo to jakby do naszego bigosu włożyć zamiast kapusty cukinię. SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE: CZĘŚĆ PIERWSZA - FASOLA: Fasolę czarną (my użyliśmy 400 gram czyli jedną paczkę) wrzucamy do wody i pozostawiamy na 30 minut aby "straciła" trochę koloru
Smaki Brazyliiobiadu. Bakłażany faszerowane mięsem Makaron z sosem a'la ratatouille Pieczone bakłażany z tzatziki Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Gemista Briami, pieczone warzywa Placki z cukinii i fety Saksuka, gulasz z Turcji Gulasz z bobu z szynką Serrano Paella z warzywami Ziemniaki z zielonym sosem Pilaw ze szparagami i bobem Marchewka duszona w oliwie Fasulye pilaki
Chilli Czosnek i OliwaRicotta i suszone pomidory - bardzo lubię ten duet. To połączenie składników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już naleśniki czy też kwiaty cukinii . Tym razem nadziałam makaronowe muszle i wyszła bardzo pyszna zapiekanka. składniki: 25 muszli makaronowych, użyłam makaronu Czaniecki 250 g ricotty 10 dużych suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 1 żółtko sól
Monia miesza i gotujePodlasiu. Dom Mokoszy jest miejscem gościnnym, z wspaniałymi, życzliwymi ludźmi pełnymi pasji. Kiedyś w Ustce, teraz niedaleko Radzynia Podlaskiego. Na wsi, w drewnianym starym domu, z bogactwem jabłek, cukinii, pomidorów i ogórków. Po prostu raj na ziemi!!! Dzieciaki buszowały między drzewami, taplały się w baseniku
Dzieje kuchennej Wiewiórygruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować... Penne w sosie carbonara z wedzona makrela 320 g penne 1 szalotka 1 cukinia
Dzieje kuchennej Wiewióryłodyg z botwinki mała czerwona papryka garść bobu kilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa) por - zielona część kilka pomidorków koktajlowych i mała kalarepka pół młodej cukinii sól, pieprz oliwa do smażenia składniki na sos: 150 ml śmietany 2 jajka różne sery np: - camembert - gorgonzola - mozzarella - żółty ser natka pietruszki albo bazylia Warzywa myjemy, jak trzeba
Bon Appetit Małgorzatyinnego jak zwyczajny szaszłyk. Ale kurczak ma specyficzny słodko - słony smak. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mała cukinia 1 papryka kilka pomidorków koktajlowych 4 małe cebule 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego + dowolne zioła Możemy też dodać pieczarki. Kurczaka marynujemy w miodzie i sosie sojowym przez około pół godziny
Bon Appetit Małgorzatyryżu na risotto kieliszek białego wina ząbek czosnku około 6-8 pieczarek 1 duża papryka do risotto 2 papryki do nadziewania 20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki) 15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda) szklanka bulionu warzywnego łyżka oliwy Wykonanie: do rondla wlać oliwę
Bon Appetit Małgorzatyjajka, kawałeczek papryki, 1 pomidor oraz maleńką dynię, którą dostałam od taty z działki. Z tych składników mogłam zrobić tylko fritatt ę ! Osobiście bardziej od dyni wolę cukinię, ale pochwalam gotowanie z sezonowych produktów i wykorzystywanie resztek :) Składniki: 4-5 jajek 1 mała dynia pół czerwonej papryki 1 pomidor szczypiorek kawałek parmezanu sól, pieprz olej do smażenia czosnek granulowany
Bon Appetit MałgorzatyMoże nie każdy wie ale można robić ciasta na słodko z warzywami. Są wtedy bardziej puszyste i wilgotne. Znane mi ciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią. Z jakich jeszcze warzyw robiliście ciasta? Składniki: 2 szklanki startej marchewki 1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być) 4 jaja 2 szklanki mąki
Bon Appetit MałgorzatyDalsza część karnawałowych zakąsek. Dziś babeczki wytrawne. Latem robiłam z cukinią a teraz spróbowałam z brokułami. Do tego postanowiłam zrobić salsę z pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. Do ciekawej lektury o liczi odsyłam
Bon Appetit MałgorzatyChwała mojemu Tacie, który przechowuje w swojej piwnicy dynie i cukinie :) Chwała mu także za to, że zechciał mi tę dynię obrać ze skórki bo była ogromna :) Marzył mi się gorący i pikantny posiłek ze zdrową soczewicą. Ale żeby ten posiłek nie był nudny postanowiłam potraktować go serem feta. A, że bez wątpienia jestem szczęściarą, to użyłam oryginalnego sera prosto
Bon Appetit Małgorzaty