Lato to najlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (: Składniki (na 4 porcje) : 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa
Food Squareniepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Składniki: 300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) 3 łyżki oliwy 200 ml białego wina wytrawnego 800 ml bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi
Smakowity Blog Kulinarnywydobywa z nich smak i aromat, którego nie uzyskamy przez samo gotowanie. Wybór warzyw, które wykorzystałam był dość przypadkowy (skromna zawartość mojej lodówki). Doskonale sprawdziłyby się też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo! Składniki: 3 pomidory 3 papryki
Smakowity Blog Kulinarnydrugi. Stąd też i pomysł na przygotowanie tej potrawy. Robię frittate w różnych wersjach, nie tylko z fasolka szparagowa, ale też z pomidorami, szpinakiem, cukinią , grzybami. Świetna potrawa na kolację -sukces gwarantowany -polecam :) SKŁADNIKI 3 jajka całe 3 białka z jajek 300g fasolki szparagowej 3 łyżki oliwy
zielonacukinkadurszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej chyba się nie da. Koniecznie przygotujcie ją w przyszłym roku, gdy warzywa będą świeże i pachnące. Składniki: 1 kg ogórków 1 duża cukinia 3 cebule 4 czerwone papryki 1 kg marchwii 1 puszka kukurydzy 1 czubata łyżka soli Zalewa octowa (najlepiej od razu podwójną porcję) : 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru
Pasja Smakuporadzę - wyszła idealna), wygrałyśmy pudełko czekoladek. W czasie pikniku, poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeApetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 450 g ciasta francuskiego (małe opakowanie, 5-6 płatów
SzczyptaSmaQłyżeczki - główka czosnku przecięta na pół - pieprz świeżo zmielony ok 2 łyżeczki - marchew 3 sztuki - czosnek starty 3 ząbki - papryka czerwona 1 szt - papryka ostra 1 łyżeczkę - cukinia 1szt - oregano 1 łyżeczkę - cebula 2szt - lubczyk 1 łyżeczkę - musztarda ostra 1 łyżkę - oliwa ok 100 ml Sposób wykonania: - mięso umyłam,osuszyłam, wycięłam nadmiar tłuszczu - obrałam czosnek, starłam na tarce - mięso
Basia w kuchniwody ciepłej - sól 2 szczypty farsz:(z tej porcji przygotowałam na 4 podpłomyki) - pół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona) - pół granata - cukinia połowę - kukurydza z puszki 4 łyżki - oliwki czarne ok 6 szt - roszponka 2 duże garście - słonecznik 2 garście - feta pół opakowania - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę) - oliwa 1 łyżkę - pierś
Basia w kuchniżyciu? Różnorodności, emocji, pasji...?" Zapraszam do stołu. Składniki: 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1/2 pęczek szczypiorku 1/2 pęczek natki pietruszki 1/2 cukinii kilka różyczek brokułu 3 jajka od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki dużo pieprzu sos sojowy 3 łyżki oliwy opcjonalnie starty
pieprzny smaczekSkładniki na 7-8 sajgonek: 1 długa marchewka 1/2 świeżego ogórka 1 cukinia szczypior 7-8 płatów papieru ryżowego Sos do sajgonek: 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 cm imbiru 1 łyżeczka masła orzechowego 3 łyżeczki soku z limonki 1. Warzywa obieramy i kroimy w równe słupki o długości 10 cm. Do dużej miski
Tajskie smakiChyba 9godzinach do domu, padnięta, ale i szczęśliwa, z pustym portfelem :(, ale i szerszą szafą. :D A jedyne na co było mnie stać to placuszki z ricotty, cukinii i szpinaku polane obficie keczupem, zdjęcia niestety nie zdążyłam zrobić, bo chyba bym nawet tych 2min nie wytrzymała, gdybym czegoś nie zjadła
More food, love and dreamsszkoły? Biorę je w sumie codziennie, więc co mi szkodzi. :P Cukiniowo-kokosowe placki z malinami i borówkami Składniki: 15g mąki kokosowej 35g mąki jajko 100g startej cukinii na drobnych oczkach* 40ml mlekczka kokosowego/maślanki coś do posłodzenia szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *odciśniętej z wody, ale tą wodę też dodajemy ;) Wszystkie składniki
More food, love and dreamspomyliłam się, i to jak! :O Te ciasto zawładnęło moim sercem ( i żołądkiem), zdecydowanie! A mama się z tym zgadza i nadal nie wierzy, że jest tam cukinia
More food, love and dreams