Pyszny pasztet domowy, którego wykonanie jest ekspresowe i nie wymaga pieczenia. Polecam także sprawdzony przepis pasztet z cukinii Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 5 dag tłuszczu 20 dag wędzonego boczku 10 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku pieprz Wykonanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i dusić na wolnym
Tradycyjna KuchniaUwielbiam sezon, obfitujący w warzywa tj. cukinia czy leczo. Wykonanie tego typu potraw jest proste i szybkie- a smak wyborny. Dziś w roli głównej patison. Składniki: 1 patison 2 papryki 10 dag pieczarek 1 cebula 1 szklanka fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju Sól, pieprz i majeranek do smaku Sposób przygotowania: Fasolę dzień wcześniej namoczyć i ugotować
Tradycyjna KuchniaPolecam oryginalną zapiekankę ze szparagów,papryki,cukini Produkty: 2 pęczki szparagów 1 duża cukina 2 czerwone papryki 10 dużych pieczarek 2 szklanki ryżu 1 łyżka wegety oregano,tymianek,bazylia po 1 łyżeczce papryka słodka 2 łyżki papryka ostra,pieprz,pieprz cayenne do smaku sól,szczypta cynamonu masło do smażenia względnie oliwa Wykonanie
Ugotujmy CośSpaghetti serowo-brokułowe Makaron creste z kurczakiem i brokułem Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym Zielone spaghetti
Passions hobbies liferównież papierowym ręcznikiem. Nie musimy go już również dodatkowo solić, gdyż wchłonął część soli z etapu wstępnej obróbki. Bakłażan – pokrojony i posolony Smażenie bakłażana Bakłażan, podobnie jak cukinia, ma skłonność do szybkiego wchłaniania tłuszczu. To zwykle nie jest pożądane zjawisko. Dlatego smażmy go na niewielkiej ilości tłuszczu – w przypadku średnich rozmiarów bakłażana 2 łyżki oliwy powinny w zupełności wystarczyć
Kulinarna PokusaMające swój rodowód w kuchni włoskiej różnego rodzaju połączenia makaronów, bakłażana (ew. cukinii) i pomidorów są obecnie bardzo popularne. Poniżej prezentujemy jeden z wariantów, który miałem przyjemność „testować” przez dobrych kilka lat, więc to przepis dobrze sprawdzony. To danie proste, lekkie i zdrowe oraz dobrze wyglądające, które niewielkim nakładem czasu i pracy można przyrządzić o każdej porze dnia. W tego
Kulinarna Pokusanich zawierają paprykę, pomidory i cebulę, przy czym w przypadku peperonaty lista kluczowych składników w zasadzie się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia i bakłażan. Leczo zawiera już dodatek mięsa – we współczesnych wersjach najczęściej boczek lub kiełbasę, a bardziej tradycyjnie – słoninę. Ma też swój charakterystyczny sposób przyprawiania obejmujący zwłaszcza mieloną słodką paprykę. Podobnie
Kulinarna PokusaSałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Kanapki: Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe
Moja smaczna kuchniaPolenta, czyli kukurydziana kaszka, w wersji z grillowaną cukinią i boczkiem. Cudownie rozgrzewająca i bardzo sycąca
Milion Smakówdoskonale sprawdzają się szybkie dania na bazie makaronu. W połączeniu z świeżymi, sezonowymi warzywami tworzą zdrowy i pożywny obiad. Poniżej przepis na bazie pełnoziarnistego penne z dodatkiem grillowanej cukinii i suszonych pomidorów
Milion SmakówSałatka na bazie grillowanej piersi kurczaka z miksem letnich warzyw: sałatą, fasolką szparagową i grillowaną cukinią. Dopełnieniem całości jest przepyszny sos cezara o wyrazistym parmezanowo-musztardowym smaku. Podajemy z świeżą bagietką lub grzankami
Milion SmakówCukinia faszerowana mięsem mielonym z piersi indyka z dodatkiem aromatycznym przypraw i świeżych pomidorów to bardzo smaczna i efektowna propozycja obiadu czy kolacji. Dopełnieniem całości są kawałki sera feta przyrumienione podczas pieczenia oraz prosty dip jogurtowy. W przepisie korzystam z lekkich odpowiedników składników stosowanych w tego typu daniach (mielone z indyka, feta light, jogurt do dipu zamiast majonezu itp.) dzięki
Milion SmakówWłoski przepis z klasycznym makaronem tagliatelle. Najlepiej wybrać świeży, wtedy połączenie z pesto, bakłażanem i cukinią będzie bardziej wyraziste. Dla przełamania smaku podaję pomidory z mozzarellą. Uwaga: makaron gotuje się krótko (mój 3 minuty). Ważne jest aby go nie rozgotować
Milion SmakówPlacuszki z cukinii w kolejnej odsłonie. Tym razem standardową panierkę zastąpiono płatkami owsianymi i sezamem, który przyprażony nadaje daniu ciekawego posmaku
Milion SmakówMoje ulubione danie śniadaniowe z innym nadzieniem. Szynka i ser to kompozycja którą można się najeść na kilka godzin a dodatek cukinii i rukoli zapewnia ciekawe urozmaicenie smaku
Milion Smaków