mielone - 47549 przepisów (strona:1033/3170)

Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu? 176

kolei, aby wyszło sprawnie i bezproblemowo. Przepis na seromakowiec z żurawiną [proporcje na okrągłą formę o średnicy 25 cm) Składniki na masę makową: 200 g maku (użyłam suchego mielonego) 1/2 szklanki cukru 100 g miękkiego masła  1 szklanka mleka 200 g suszonej żurawiny 3 jajka Składniki na sernik: 100 g twarogu śmietankowego lub półtłustego 220 g cukru(...)przelać wrzącą wodą. Dobrze odsączyć z wody. Do wystudzonego maku dodać żółtka i połączyć. Wsypać żurawinę - wymieszać. Odstawić na bok. Masa serowa: Twaróg zmielić. Można użyć wiaderkowego, którego mielić nie trzeba, jednak powinien to być twaróg dobrej jakości. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do twarogu, białka odstawić. Twaróg utrzeć z miękkim masłem, żółtkami i połową cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 155

leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Z ciasta formujemy

Gotujemy i jemy
Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 153

leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Z ciasta formujemy

Korniszonki
cudowny dżem z granatu,pomarańczy i mandarynek 148

pomarańczy 0,5 kg mandarynek 2 granaty -owoc 800g cukier żelujący z 2 mandarynek skórka pocieta w paseczki z 2 pomaranczy skórka pocieta w paseczki plaska łyżeczka mielone goździki ps. ja dałam  1 szklankę cukru i 500g cukru zelującego część skórki pociełam ,reszte starłam na tarce jarzynowej.  .przepis dostałam od znajomej z Niemiec Oli .tak mnie

mojej kuchni
cudowny dżem z granatu,pomarańczy i mandarynek 132

pomarańczy 0,5 kg mandarynek 2 granaty -owoc 800g cukier żelujący z 2 mandarynek skórka pocieta w paseczki z 2 pomaranczy skórka pocieta w paseczki plaska łyżeczka mielone goździki ps. ja dałam  1 szklankę cukru i 500g cukru zelującego część skórki pociełam ,reszte starłam na tarce jarzynowej.  .przepis dostałam od znajomej z Niemiec Oli .tak mnie

w mojej kuchni
Sernik z makiem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 223

blaszki. Na tym etapie dobrze mieć już przygotowane masy: makową i serową. Przygotowujemy masę makową : Mak sparzamy wrzątkiem i gotujemy go przez 15 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy i mielimy. Jajka miksujemy z cukrem i łączymy z makiem. Jeśli wykorzystujemy gotową masę z puszki, będziemy potrzebować około 600 g masy, czyli 2/3 typowej puszki. Masa musi być odcedzona, nie trzeba(...)już dodatkowo słodzić, wystarczy dodać jajka. Przygotowujemy masę serową : Margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Ser mielimy (jeśli to ser tzw. sernikowy, nie trzeba go już mielić) i dodajemy do margaryny razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek (można dodatkowo wykorzystać białka pozostałe po przygotowaniu ciasta kruchego) i dodajemy do masy. Delikatnie

Trzeci talerz
Lasagne z sosem beszamelowym 174

aleee 😊. Jest trochę czasochłonna, ale smak wynagradza każdą poświęconą chwilę.Dzięki dodatkowi wina jest bardzo aromatyczne.  Makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Składniki:  wym. 20x30 550 g mięsa mielonego wieprzowego  2 łyżki oleju 2 duże cebule 3 ząbki czosnku  3 szt. marchwi - ok 200 g  pietruszka - ok 20 g seler

Gotuj z Agnes
Jajka faszerowane tuńczykiem 82

Cześć! Dziś postanowiłam napisać o daniu ze stołu wielkanocnego a to dlatego, że klops mi nie wyszedł. Rety! Tyle lat, co robię mielone, klopsa akurat jak chciałam o nim popisać, jakoś spartaczyłam robotę….. Dobra, teraz o jajach. Na stole wielkanocnym prócz jaj w majonezie ze szczypiorkiem i z łososiem pojawiły się jaja faszerowane tuńczykiem z puszki

Pieprzyć z Fantazją
Tort makowo orzechowy choinka bezglutenowy 134

goście będą zachwyceni. biszkopt makowo orzechowy: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki maku 2/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ mielone orzechy/ mus morelowy: 100 g moreli suszonych 60 g miechunki suszonej 2 pomarańcze krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru dekoracja: wiórki

wesoła kuchnia
Świąteczne ciasto z miasta Ferrara Panpepato 97

podczas gdy Sieneńczycy mieli w kieszeniach te specjalne ciasta, które dawały im siłę i energię potrzebną do wygrania bitwy. Może na świąteczny stół warto przyszykować coś innego niż tradycyjne na polskich stołach, serniki, makowce… Zapraszam na moją wersję chleba z pieprzem. 👥 – ❌ ⏰ – 80 minut 🥩 – ❌ Składniki 200 g mąki 80 g kakao 1/2 łyżeczki mielonych goździków

RafalCook
Ekspres do kawy jaki wybrać? Czym się kierować wybierając ekspresy? 91

konieczność ich uzupełniania; – mocą urządzenia – w przypadku tego parametru im jest on wyższy, tym proces parzenia kawy będzie przebiegał szybciej i efektywniej; – obecność młynka do mielenia – świeżo mielona kawa jest zdecydowanie bardziej aromatyczna niż ta parzona z dawno już zmielonych ziaren. Jaki ekspres będzie najlepszy? Wybór ekspresu do kawy należy dostosować do własnych preferencji oraz

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto makowe na kruchym cieście 1244

świetnie spisze się na różne okazje. Jeśli więc Wasza lista na pyszne ciasto na święta nie jest jeszcze zamknięta, polecam Wam tego makowca. Ciasto makowe: 200 g maku mielonego 500 g jabłek 200 g drobnego cukru 100 g masła 5 jajek 90 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kruche: 50 g masła 130 g mąki pszennej

Smaki Na Talerzu
Pieczeń… Że palce lizać 112

delikatnej chałce i ubitym białkom. Większość przepisów zawiera wątróbkę której moi synowie nie znoszą, dlatego powstał ten przepis. Kilka razy piekłam z przepisów zamieszczonych w internecie, ale zawsze domownicy mieli jakieś zastrzeżenia. Ta pieczeń według nich jest idealna i dlatego z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis. Składniki 1 kg. mięsa z podudzi 1/2 kg. boczku 1 duża cebula(...)jajka 1/2 chałki 1 szklanka mleka sól, pieprz Krok po Kroku 1 Mięso z kurczaka mielimy na dużych oczkach lub siekamy nożem, boczek i cebulę mielimy na mniejszych oczkach. 2 Chałkę moczymy w mleku, odciskamy. 3 Oba mięsa mieszamy z żółtkami i odciśniętą chałką, doprawiamy do smaku i wyrabiamy przez kilka minut. 4 Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pasztet – najlepszy przepis 155

surowego boczku 0,25 kg wątróbki z kurczaka 1 marchewka duża 1 korzeń pietruszki 1 cebula duża 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 5 dużych jajek 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej startej 2 kajzerki czerstwe Jak zrobić pasztet: Najpierw przygotowujemy mięso. Do garnka wkładamy surową(...)dodajemy wątróbkę na ostatnie 15 min gotowania. Finalnie mięso i warzywa odcedzamy z wywaru (zachowując go), studzimy. W kolejnym kroku, w wywarze moczymy bułki. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Potem do masy mięsnej dodajemy przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową), ok szklankę wywaru w którym gotowało się mięso i żółtka, następnie wyrabiamy. Następnie białka ubijamy na pianę, łączymy

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania