razu poprawia mi humor! Do tego wszystkiego jeszcze głośna muzyka i mam idealny sposób na relaks. Szkoda tylko, że tak szybko robi się ciemno. Bo zrobienie dobrych zdjęć jest ciężkie dla osoby wracającej do domu po 16. A pochwalenie się Wam co fajnego ostatnio zrobiłam, też jest dla mnie bardzo ważne, więc mam problem, bo lampy fotograficznej nie mam. Może(...)były po prostu podarunkiem dla domowników na drugie śniadanie. Robi się je szybko, a ich dodatkową zaletą jest praktyczny brak cukru, do tego mleczko kokosowe i zdrowe ziarna. Muszę coś jeszcze dodawać? Batoniki kokosowe!"Składniki:3 szklanki płatków owsianych1 puszka mleka kokosowego garść rodzynekgarść suszonych czereśni1/3 szklanki słonecznikałyżeczka makułyżeczka sezamugarść migdałówgarść wiórków kokosowychgarść rozgniecionych pestek z dyni1/2 szklanki miodu2
Słodkie PrzyjemnościPolskie Jabłka" wydawnictwa Rea-Sj. Książkowy dizajn Już na pierwszy rzut oka, książka zachęca wyglądem do zajrzenia do środka. Wygodny, większy format. Półtwarda, gładka i błyszcząca okładka. Gruby, dobrej jakości papier kredowy w środku. Kolorowe, piękne zdjęcia . Spora czcionka z tekstem przepisów. Całość czyta i ogląda się bardzo przyjemnie, a o to chyba w książce kucharskiej chodzi :) Kilka słów(...)zasadę życia zgodnie z naturą, co daje odzwierciedlenie w wielu poradnikach typu: jak zrobić własną biżuterię, kosmetyki czy ozdoby . Podziwiam ludzi którzy wykorzystując własną fantazję i przekonania, potrafią stworzyć coś z niczego i pysznie propagować racjonalne odżywianie. Najważniejsza jest treść Od razu po otwarciu trafia się na swoiste motto książki , w kilku zdaniach przybliżające wizję i zamysł autorki
Grunt to przepis!wracać na ziemię. Przed powrotem do pracy (na raptem dwa dni) zdążyliśmy jeszcze odpocząć i poleniuchować. A teraz? O, jak dobrze! Teraz znów wolne :D Dopiero w styczniu na dobre wracamy do pracy, więc póki co odpoczywania ciąg dalszy. Bardzo się z tego cieszę. Czuję, że potrzeba mi chwili wytchnienia, a jak już pewnie wiecie, doskonale wypoczywa mi się(...)dzisiejszy przepis, to powstał on właśnie w taki wieczór, kiedy zaszyłam się sama w kuchni, odrzuciłam na bok wszelkie książki, zeszyty, karteluszki i dałam ponieść wyobraźni ;) Powstało wtedy coś pysznego, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku?Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowymskładniki
Ratunku obiadnieco o bloga, jego wygląd i moderację. Niestety nie posiadał on imienia, aż do teraz. Powitajmy serdecznie Karmele-on a! Zauważyłam, że lubię mieć podczas nauki coś, co zajmie moje ręce, usta i zęby. Chodzi mi o jakieś przekąski - bez skojarzeń proszę! ;) Często jest to gorzka czekolada, suszone daktyle lub morele, a jeszcze częściej świeże owoce(...)warzyw. Odkryłam prawdziwe cudo, które od jakiegoś czasu krąży w blogosferze.... Zapraszam na jarmużowe chipsy ! CHIPSY Z JARMUŻU /własny;/ 1 opakowanie jarmużu (300g) 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sól, pieprz do smaku ulubione dodatki (u mnie słodka i ostra papryka mielona) Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Jarmuż płuczę, suszę i wrzucam do dużej miski. Oliwę łączę
W kuchni Karmel-itkiJest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki. Składniki : Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej) sól, pieprz olej koperek Główkę kapusty myjemy i obieramy z brzydkich liści. Dobra kapusta ma tych brzydkich liści nie wiele ale zawsze te wierzchnie usuwamy. Kapustę osuszamy. Odkrajamy potrzebną ilość i ścieramy na tarce do warzyw (na tej z dużymi oczkami). Wersja(...)surowkę możemy doprawić sokiem z cytryny, sosem vinegret lub majonezem. Jesli zostanie surówka z poprzedniego dnia wystarczy dotrzeć do niej jedną marchewkę lub kawałek kiszonego ogórka a już mamy cos innego. Jako dodatki mmożemy użyć też szczypiorku, cebulki, konserwowej kukurydzy, pietruszki czy selera. Surówki których bazą jest kapusta to surówka po żydowsku czy colesław. Ważna uwaga przy zakupie
prawdziwe jedzenieDzień dobry,Czy uwierzylibyście, że zaledwie z trzech produktów można przygotować fantastyczne danie?Moja dzisiejsza propozycja to ryż podany z soczewicą i karmelizowaną cebulką - wielu nawet nie nazwałoby jej "daniem". A jednak smakuje wybornie. Dlaczego? Sekret tkwi w karmelizowanej cebuli, która nadaje wspaniałego, złożonego aromatu pozostałym składnikom, przyprawionym ponadto jedynie solą i pieprzem. Przekonajcie się o tym sami przygotowując(...)cebula = pychaPowyższe równanie jest nieco naiwne, ale oddaje moją miłość do tego dania. Od dawna "ćwiczę" różne warianty ryżu z dodatkiem warzyw strączkowych i uważam, że jest w nich coś niesamowitego - sycą, rozgrzewają i poprawiają mi nastrój. Stanowią znakomity wegetariański posiłek - łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko. Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż
Chilli Czosnek i OliwaLubię takie śniadania, powolne, ale jednocześnie szybkie i nie specjalnie czasochłonne. Gdy zobaczyłam ten przepis u Asi od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Uwielbiam wszelkiego
dom-agi.plbędzie dużo gorzej. Ale zdecydowanie odradzam robić to częściej niż raz w miesiącu - choć i to jest dla mnie zbyt często! Odmawiać sobie czegoś dobrego, to nie w moim stylu - pisząc 'dobre' mam na myśli zdrowe, kolorowe i smaczne. W trakcie mojego oczyszczającego eksperymentu, kontynuuję oczywiście moją walkę o powrót mięśni - co mniej więcej oznacza tyle, że ćwiczę(...)paku na brzuchu. Po prostu czuję się lepiej. I tak pisząc te słowa, poczułam jeszcze większą chęć walki o powrót do formy. Zobaczymy co będzie. Dziś mam dla Was coś słodkiego, tak na przekór mojemu detoksowi. Mam nadzieję, że mój dzisiejszy wpis Was nie odstraszy od przygotowania tych Babeczek. Dodałam do nich co prawda cukier, ale słodkiego smaku dodaje
Słodkie Przyjemnościraczej miernym skutkiem. Głównie dlatego, że tak naprawdę mnie to nie interesowało, a jestem z tych osób, które jeśli nie widzą w czymś sensu, szybko się poddają. Jeśli coś nie sprawia mi radości, a w perspektywie mam robienie tego do końca życia - podziękuję tym bardziej. Przez trudniejsze i łatwiejsze okresy, w końcu dojrzałam do decyzji. Wiem, że jest właściwa(...)teraz już wiem. Nie chcę tego robić na pół gwizdka, z doskoku - chcę się temu poświęcić. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, za niecałe cztery lata będę cukiernikiem. Dobrym, mam nadzieję. Poprzeczkę postawiłam sobie wysoko, ale gra jest warta świeczki (skoro już przy starych porzekadłach jesteśmy).Większych podsumowań i obietnic nie planuję, bo mam zamiar skupić się właśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie ten post. O kobietę się trzeba starać. Nie wystarczy iść na siłownię, napompować bicka, zjarać ciało w solarium i przyjąć pozycję wyczekującą. Trzeba trochę polatać. Dać coś od siebie. Pogadać. Wysłuchać. Może wtedy wasze Walentynki nie będą bolały. Wyjdźcie poza ramy określone przez społeczeństwo. Zaskoczcie dziewczynę czymś. Gotowaniem najlepiej. Ja wiem, że w całej sieci to panowie z jesie.pl(...)jedziemy z garami do Azji i zrobimy makaron na modłę orientalną. Nawet jak po kolacji dziewczę orzeknie, że jesteście gbur i debil oraz cham, to zostanie wam umiejętność robienia dobrego jedzenia. Na to któraś się w końcu złapie. Oczywiście możecie wrócić do korzeni podrywu, czyli do walenia maczugą w łeb i nie mówię tu o wyrafinowanym erotyzmie, pytanie tylko
ladykitchensłoik (w liczbie mnogiej) poszedł kolejny raz w ruch. Został wykorzystany do pieczenia naszego ukochanego bananowca. Tym razem wersja dwukolorowa, wzorzysta i cholernie dobra w smaku. Karob i cynamonowe szaleństwo poszły w tango z bananami i wyszła nam uzależniająca mieszanka. Mieszanka kusząca również aromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna(...)potrzebuje pomocy. Jest delikatny, wilgotny i pyszny! Karob dodaje charakterystycznego smaku, który jest trudny do porównania z czymkolwiek. Chlebek z nim wygląda jak czekoladowy/kakaowy, ale smak jest troszeczkę inny. Coś warte wypróbowania. Do tego ziarenka - aromatyczne przyprawy zawarte w mieszance wzmacniają i smak i aromat. Odrobina "chrupości" co jakiś czas to genialna niespodzianka. Bananowiec jest idealny zarówno na gorąco
Wypisz WymalujBył też moment grozy. Chwilę po tym jak Adaś skończył śpiewać pieśń o aniołach, z impetem uderza coś w przednią szybę. W ułamku sekundy, dało się dostrzec, że owe coś jest białe i puchate. Adrenalina dała znać o sobie całej naszej czwórce. Co to było ? Może to Anioł Gabriel, a może ostrzeżenie ? Podróż trwa nadal, przeplatana rozmowami i opowieściami(...)zabieramy się za pracę, z zapałem dziecka, tworzymy nasze małe dzieła sztuki. Czekolada raz się rozpływa, a raz zastyga zbyt wcześnie. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, przecież nic zmarnować się nie może, a oblizywanie palców jest jak najbardziej wskazane ;) I tak, ku uciesze naszej i zapewne naszych najbliższych powstały prawdziwe "dzieła sztuki". Nic dodać
Kuchnia w opałachZaczęły się już pojawiać. A ja spragniona smaku warzyw, nie mogłam sobie odmówić. Dziś więc pieczona marchewka na słodko z tymiankiem Składniki: pęczek młodej marchewki (ok
gutfutczynności wymaga ostrego noża i pewnej wprawy, a także sprzyjającego kształtu będącego w naszej dyspozycji kawałka mięsa. Cóż, tu będziemy musieli nieco poćwiczyć, a jeśli początki będą trudne i coś „nie wyjdzie” – wykazać się inwencją jak zwinąć zraza ze „sztukowanego” mięsa. Z kolei ubijanie wołowiny tłuczkiem bywa nieco większym wyzwaniem dla rąk aniżeli w przypadku wieprzowego schabu. Wołowina w większości(...)się na długo przed zwinięciem zrazów i włożeniem ich do garnka. Bardzo ważne jest już staranne ubicie mięsa. Polecam jednak również skropienie ubitych plastrów wołowiny octem i odłożenie na dobrych kilka godzin do lodówki – to naprawdę działa! Ważną rolę odgrywa też musztarda, którą smarujemy wnętrze rolad. Dzięki tym zabiegom już po 90-120 minutach duszenia możemy otrzymać bardzo kruche
Kulinarna PokusaCzęsto przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe są zaczerpnięte z potraw rodzinnych, przygotowywanych w naszym domu od zawsze. Oczywiście zagladam na inne blogi i czasem znajdę coś dla siebie. Czytam książki kulinarne, zwłaszcza te stare. Mogę za to powiedzieć kto jest moim ulubionym kucharzem: Rick Stein, Jacques Pépin, Gary Rhodes. 5. Ulubiona przyprawa(...)masz jakieś inne zainteresowania? Kocham Węgry i wszystko co z nimi związane. Oprócz tego polityka, jeszcze niedawno prowadziłam na nE bloga o tej tematyce, Wygrały jedak kulinaria. Do tego dobra książka, sport ( głownie piłka nożna) film i robótki ręczne. 10. Zbliża się koniec roku... Twoje najważniejsze wydarzenie tego roku? To smutny rok dla mojej Rodziny, bo pożegnaliśmy najbliższą nam osobę
Gosia gotuje