Kolejna odsłona dania z kurkami na moim blogu. Dlaczego? Bo je lubię :) Bo sezon na nie trwa zbyt krótko. Propozycja śniadaniowa lub kolacyjna, myślę, że przypadnie
Kuchnia w opałachpokazać antipasto w moim wykonaniu. Złożone z biednych, lodówkowych resztek. I tego co udało mi się znaleźć w zakamarkach kuchennych szafek. Chciałam Wam pokazać jak z niczego zrobić coś wyjątkowego: iście królewską ucztę - w sam raz na wykwintną sylwestrową przekąskę. U mnie w wersji wege - bez wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.kawałek sera(...)żurawinygarść orzechów włoskichmała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy
W kuchni KatieNiestety wciąż jeszcze mamy brzydkie zimne dni, dzisiaj w szczególności jest ponuro i szaro i nie chce się wychodzić z domu. Na dodatek w taką pogodę
dom-agi.plwłosem na głowie. Rok 2011, tak piękny bo zakochałam się po raz pierwszy i tak trudny bo mieszkałam z dala od najbliższych. Pierwsze było też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania(...)Fasola jest ciężka. Kiedyś zajadałam się nią codziennie, ale z wiekiem, moje jelita zaczęły się buntować. Do cukinii też trzeba cierpliwości i czasu, więc zawsze, gdy mam ochotę na coś totalnie prostego w przygotowaniu, robię brownie z banana (a raczej dwóch bananÓW!). Na banany zawsze jest sezon, są tanie i łatwo dostępne… Chyba każdy ma zapas tychże owoców
Fill The Bowlchwile. Smak pamiętam do dziś. Kiedyś nie było w sklepach prawdziwej czekolady, a czasy były ciężkie, więc rodzice starali się jak mogli, abyśmy w domu mogli zjeś ć coś pysznego. Moja mama była mistrzynią w kuchni, potrafiła tworzy cuda na poczekaniu. Nie potrzebne jej były przepisy, większoś ć potraw i słodkości tworzyła z głowy. Była jest i będzie moim(...)jakbym chciała zapyta ć "Mamusiu, zobacz co ugotowałam, widzisz?" Wiem, że widzi, mam nadzieję, że jest ze mnie dumna i często trzyma mnie za rękę kiedy brakuje mi sił.... Dobra, wracamy do przepisu, zanim moje oczy staną się mokre. Tak więc po przepis zwróciłam się do Bistro Mamy , na której blogu często znajduję ciekawe przepisy, tym razem też się
Blondynka GotujeDzisiaj coś szybkiego dla zabieganych - do których ostatnio ja należę ;) Wystarczy mieć to, co nam pozostało z gotowania rosołu, czyli jakieś mięso i warzywa. Ja tym razem gotowałam rosół na indyku, a więc kawałki tego własnie mięsa mi zostały - konkretnie skrzydła. Kiedy ostygły, obrałam z nich chude mięso. Nie miałam na początku pojęcia, co z tym mięsem zrobić. Mogłam dorzucić(...)wywaru i zrobić na przykład pomidorową z mięsem. Postanowiłam jednak zrobić zapiekankę. I to był dobry pomysł :)Składniki:chude mięso z rosołu, ugotowana marchewka,jajko,gęsta kwaśna śmietana,masło do wysmarowania kokilek,sól i pieprz do smaku.Kokilki do zapiekania wysmarować masłem. Do połowy wysokości napełnić je rozdrobnionym mięsem - wielkość kawałków według uznania. Na wierzch wysypać warstwę pokrojonej w kostkę
Codzienna kuchnia niecodziennaprzekładając do góry nogami na wysypaną cukrem pudrem ściereczkę (tak, czystą), zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia, posypujemy dla pewności po wierzchu i zawijamy zaczynając od krótszego boku. Zostawiamy takie coś do czasu ostygnięcia. Tadaaaaam! W międzyczasie rozpuszczamy 5 Milky Way'ów z kilkoma łyżkami mleka na wolnym ogniu. Śmietankę, wcześniej schłodzoną w lodówce, ubijamy, dodajemy mascarpone(...)kolei nic nie wypłynęło, bo za dobre, żeby się zmarnowało. Smarujemy jeszcze masą po wierzchu, na samej górze układając ostatniego Milky Waya poszatkowanego na kosteczki. Wstawiamy do lodówki na noc, żeby krem zgęstniał. Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam w życiu. Dlatego dorzucam moją ulubioną piosenkę Comy, bo dobrego nigdy za wiele
sama złodyczaromatu. Jednak nie spodziewałam się, że sama może stanowić taki smakołyk. Cały sekret tej zupy tkwi chyba w powolnym duszeniu cebuli i w pomieszaniu różnych jej odmian. Chciałam przyrządzić coś prostego, ale jednocześnie wyjątkowego, i, na szczęście, udało się, Jej smak jest delikatny, co też było dla mnie dużą niespodzianką, Bałam się dodawać większą ilość, by nie przesadzić z aromatem(...)delikatnie, zrumieniona. Jak bardzo chciałabym używać ekologicznego wywaru z wołowiny, niestety nie miałam czasu na jego ugotowanie, poza tym mam grzeszną słabość do tego z kostki. Połączyłam więc niedobre z najlepszym i użyłam domowego wywaru warzywnego i wołowego, kupnego. Jeśli macie czas i ochotę na zrobienie własnego wywaru- gorąco Was do tego zachęcam! FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki
Gotowanie to kochaniepropozycja jest dla fanów futbolu o bardziej wyrafinowanym podniebieniu. Tak drodzy Państwo fan brazylijskiej piłki nie ogranicza się do słonych paluszków czy chipsów o smaku zielonej cebulki. On ma coś lepszego. Carne do sol które zagryzać będzie z sałatką (trochę zdrowia) i popijać przepysznym lekkim i schłodzonym piwem z kolegami w barze. Jak przygotować? Po pierwsze musimy mieć trochę(...)grilla na którym będziemy suszyć mięso oraz miskę/talerz gdzie będzie skapować (czy takie słowo istnieje) woda z mięsa. Po trzecie zaopatrzyć się w sklepie mięsnym w duży kawał dobrej wołowiny najlepiej rostbefu oraz w spożywczaku w sól gruboziarnistą. Pre - przygotowanie: Nacinamy nasz kawał mięsa i nacieramy solą ziarnistą (dwie garście). Kładziemy mięso np. na podstawce z grilla
Smaki BrazyliiWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Postanowiłam upiec moje pierwsze pączki w życiu. W związku z tym, że nigdy tego nie robiłam nie wiedziałam jakiej wielkości
dom-agi.plramach obowiązkowego wf pływałem sobie tylko raz w tygodniu, a ponieważ większość dnia siedziałem czy przy komputerze czy biurku, uznałem że ruszać się trzeba. To logo miało w sobie coś pociągającego i dziwnego, ale skutecznie wzbudzało zainteresowanie Tak jak napisałem na początku był to kolejny krok do zrzuceniu kilku kilogramów, chociaż przesadnie gruby nie byłem. Wiązało się też(...)przed i po. Po prostu najzwyczajniej w świecie nie mogłem chodzić, poruszenie się było uciążliwe, a co dopiero chodzenie po schodach, które mnie po prostu wykańczało. Oczywiście robiłem dobrą minę do złej gry, więc zgodziłem się pójść po jakieś skromne zakupy do sklepu, ale już godząc się, wiedziałem, że będę musiał wziąć rower, bo inaczej nic z tego
Bananowe Pole/wegatariańskimi lokalami, ale dla podwyższenia sobie poprzeczki szukamy (czasami jesteśmy zmuszeni - zwłaszcza Maugo) karmić się również w "zwykłych" lokalach. Z doświadczenia wiemy, że i tam z reguły można coś znaleźć. Czasami jedzenie jest lepsze, czasami gorsze, o naszych ocenach będziecie mogli przeczytać właśnie na Bananowym Polu :) Pomysł ten zrodził się w naszych głowach już w listopada, jednak dopiero teraz(...)GRUNCIE RZECZY . W GRUNCIE RZECZY Adres: ul. Hoża 62, Warszawa Odwiedzona: 15 listopada 2014 Zjedliśmy tam zupę-krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko
Bananowe PoleOstatnio z ciekawości otworzyłam kuchnię polską i zdziwiłam się, że tam w przepisie do gulaszu dodają przecier pomidorowy. Oczywiście każdy ma swoje nawyki i przyzwyczajenia, ale
dom-agi.plsprawdzony przepis. ( KLIK ) Ale też zachciało mi się innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie(...)ugotowanej do miękkości marchewki 1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła skórka otarta z dwóch średnich wyparzonych pomarańczy sok z jednej średniej pomarańczy 3-4 łyżeczki dobrej przyprawy piernikowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 4 - 4,5 szklanki mąki Wykonanie : Marchewkę zblendować na purre Miód , cukier , masło i przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści
Malinowa Kawiarenkawiórkami kokosowymi oraz dwa "kremy", których przygotowanie jest banalnie proste. GWARANTUJĘ, ŻE TO CIASTO NIE MOŻE SIĘ NIE UDAĆ - nawet jeśli w pieczeniu ciast dopiero "raczkujesz". Jedyna okazja, żeby coś odwalić to przygotowanie kremów. Trzeba pamiętać o kilku rzeczach: galaretki muszą być całkiem zimne, śmietana prosto z lodówki. Przed ubijaniem drugiej porcji śmietany myjemy i suszymy "łapki" miksera, bierzemy też(...)Przygotowanie nie wymaga dużo pracy, ale jest dosyć czasochłonne - trzeba przygotować spody, a każdy piecze się pół godziny, kremy robi się szybciutko, ale później trzeba jeszcze ciasto schłodzić. Z dobrych wiadomości: - w przypadku imprezy spody można przygotować nawet dwa dni wcześniej - będą nasączone wodą z cytryną i cukrem, więc będzie ok ;) - ciasto można dokończyć dzień przed planowanym podaniem
Kraina Tysiąca Smaków